Wolvega's International Yearling Sale WIYS op 27 augustus 2021

(voor de resultaten van de veiling: zie onder aan deze pagina)

(overgenomen uit het weekblad Draf&Rensport nr. 33 van 18 aug. 2021, auteur: Ferry Hollander)

Op vrijdag 27 augustus vindt de vijfde editie plaats van de Wolvega International Yearling Sale. 's Ochtends wordt er gekoerst, vanaf 14:30 uur start de bezichtiging van de jaarlingen en om 18:30 uur begint de veiling. De jaarlingen komen fysiek op het podium in Victoria Plaza (zie onderstaande foto), precies zoals we gewend zijn van voorgaande jaren. De tafels in de zalen zijn echter ruimer opgesteld zoals de richtlijnen van het RIVM adviseren.


topper

Boven: Beeld van een eerdere veiling op Victoria Park Wolvega.
(foto: www.huybers.com)

65-2 jaarlingen
In totaal staan er 65 jaarlingen in de catalogus: 31 Nederlanders, 13 Duitsers, 12 Belgen, 4 Zweden en 10 Fransen, waarvan 5 met de dubbele nationaliteit. Tot dusver zijn er 2 schrappers bekend: #35 Goldfinger en #54 Nayeli.

John Bootsman: "Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur. De een droomt ervan om een specifieke Derby te winnen en de ander wil met zijn paard rondreizen door Frankrijk. Maar met de komst van de Trotting Classics Tour is de nationaliteit veel minder doorslaggevend. Of je nu een Nederlander, een Zweed of een Duitser koopt, ze kunnen allemaal als 2-, 3- en 4-jarige in Nederland starten voor enorm veel prijzengeld. Een kwalitatief goed paard hebben is dus belangrijker dan het land van herkomst. Enige voordeel van een Nederlands paard kopen is dat je 25% korting krijgt op alle inleggelden van de TCT, gesponsord door de NDR. En voor de fokker is Nederlands fokken nu extra interessant geworden door de hoge TCT-fokpremies.
Daardoor is Nova Diamond Boko (50) nu bijvoorbeeld dankzij de TCT dus Nederlands geregistreerd, ik heb sinds 2010 nooit meer zo'n fantastisch paard in het Nederlandse Stamboek gehad", aldus John over de dochter van Tactical Landing uit een jonge Amerikaanse merrie die `overseas' een klassieker won.

Doorselecteren
Over het aanbod van jaarlingen is Ralf Dekker zeer tevreden. "Het is een hele gevarieerde lijst qua vaderpaarden, inbrengers en nationaliteiten. Qua aantallen hebben we iets minder jaarlingen dan voorgaande jaren maar dat zal waarschijnlijk ten goede komen aan de gemiddelde verkoopprijs en dus het vertrouwen in de toekomst van de fokkers. Wat mij opvalt is dat we 15 jaarlingen aanbieden die het eerste product zijn van hun moeder. Dat betekent dat fokkers doorselecteren en investeren in hun fokkerij, een geweldig signaal! Maar natuurlijk ben ik ook blij met bijvoorbeeld Brilliant Stardust (24) en Nadyha (53), van wie moeders Timely Stardust en Freiha Heikant jaar in jaar uit harde en goede koerspaarden afleveren."

Catalogusnummer een tot en met vijfentwintig worden voor de pauze afgeslagen. Twee jaar geleden werd Lucas (€ 6.000) vlak na de pauze verkocht, terwijl Luuk Schermer (€ 5.500) en Lola Vici (€ 5.500) al vroeg in de veiling werden verkocht. Wees dus alert! De Belgische Derby-favoriet Orgie Vrijthout werd ingehouden voor € 11.000, terwijl Lincoln Transs R en Louis E Lobell wel een nieuwe eigenaar vonden. Andere toppers zoals Velten von Flevo, Juan Bros, Jason Dragon, Arquana As, Gaya de Pervenche, Keytothehill, Kate Baldwin, Kansas Dream en Keytowin Starro hebben de veiling een goede reputatie gegeven. Aan de potentiele kopers de uitdaging om de nieuwe veilingtopper uit te zoeken. Met nakomelingen van Tactical Landing, Southwind Frank, Nuncio, Conway Hall, Muscle Mass, Love You, Django Riff, etcetera komt er genoeg exclusief materiaal in de ring. Alle beschikbare video's zijn te vinden op het Youtube-kanaal YearIingSale Wolvega en op de Facebook-pagina Wolvega International Yearling Sale.

Actueel aanbod
Stal Vrijthout is met maar liefst 9 jaarlingen hofleverancier van de veiling! Hugo Buyl heeft geďnvesteerd in dure Amerikaanse en Franse hengsten. Dit is de laatste Belgische jaargang van de kampioensfokker, want hij heeft al zijn fokmerries overgezet naar het Nederlandse stamboek. Ramara Vrijthout (42) is het meest actueel. Haar tweejarige-halfzus Pearl Vrijthout won onlangs haar kwalificatie in 1. 17,5. Naast de Boko Stables heeft de familie Schotte eveneens vier jaarlingen in de veiling met als klapstuk Naomy Scott (47), een dochter van Southwind Prank uit topmerrie Caitlin Scott. De familie Ter Borgh van Newport Breeding biedt drie topgefokte jaarlingen in Wolvega aan, net als Filip van Hauwermeiren van Star Breeding, Gerard Hoetmer van Stal Schermer en de Familie Knipscheer van de Renka Stables.
De kwaliteit van de 65 jaarlingen is eigenlijk te groot om slechts enkele paarden uit te lichten, maar heel actueel op dit moment zijn: Nick Schermer (4) als halfbroer van Leanne Schermer, Madeleine Flevo (16) als halfzus van Lorens Flevo, Nakamura (23) a1s halfzus van V75-winnaar Indigo en Sweepstakes-winnaar Love over Gold, Karin Renka (32) als halfzus van Flevo Renka, King Heuvelland (33) als halfbroer van de onlangs in Frankrijk winnende Iris Heuvelland, Nichole Paasloo (43) als halfzus van Un Mec Paasloo, New Love Boszorg (46) als halfbroer van Jank Summerland, Naughty Boy (51) als volle broer van Kiss of Fire, Nils Schermer (63) als halfbroer van Luuk Schenner en Norris (64) als volle broer van Roberts Son BB.

Veiling live bijwonen?
Iedereen die tijdens de veiling live aanwezig wil zijn dient zich vooraf aan te melden. "Dat kan via een aanmeldformulier op www.yearlingsale.nl of door een mail te sturen naar sale@victoriaparkwolvega.nl. Doe dat zo snel mogelijk vanwege de indeling van de zalen. In verband met corona-maatregelen zoals een vaste zitplaats en 1,5 meter afstand kunnen we simpelweg minder mensen kwijt dan vroeger, maar we hebben vorig jaar aangetoond dat prima op te kunnen lossen. Het complex is met diverse zalen immers groot genoeg. Iedereen die zich aanmeldt kan op 27 augustus bij ons terecht. Geinteresseerden kunnen de veiling ook volgen via een livestream die op de website van de veiling te vinden is. Kan of wil je liever niet naar Victoria Park komen dan zijn er voldoende trainers en agenten aanwezig om als tussenpersoon te fungeren.", meldt Ralf Dekker.

Voor de website van Int. Yearling Sale in Wolvega: Click HIER


Voor nieuwe kopers staan er op deze website nog enkele tips:
Lees het artikel "Een jaarling kopen en dan?", over trainingskosten etc. Click hier

En over het beleren: Click hier

Veilingresultaten per nationaliteit

Voor de resultaten van vorig jaar: Click hier© Copyright Fokkersvereniging