Fokkersoog: Ready Cash

 

(eerder gepubliceerd in de Breeders Special van het blad "draf&rensport" nr. 11 van 2017, later geactualiseerd, auteur Hans Huiberts)


Titel: Ready Cash nader bestudeerd

In 2011 heb ik een Fokkersoog aan Ready Cash gewijd na zijn 1e zege in de Prix d’Amérique. Sindsdien is er veel gebeurd met deze crack en hij verovert nu als vaderpaard heel Europa. Dit heeft hij gedaan op eigen kracht en hij was beslist geen hype. Hij lijkt bij alle soorten fokmerries te passen, zowel Franse als Amerikaanse. Is dat te verklaren uit zijn afstamming of zijn het vooral zijn karakter, exterieur en drafkwaliteiten, die het succes verklaren?

Vaders en zoons
De mensen, die met de Normandië reizen van de Fokkersvereniging zijn meegegaan, hebben Ready Cash in 2013 bezocht, toen hij nog in training stond bij Thierry Duvaldestin en al twee Prix d’Amériques had gewonnen. In oktober 2016 werd hij opnieuw aan ons voorgesteld op het dekstation Haras du Bouttemont van eigenaar Philippe Allaire, de zoon van Pierre-Désiré Allaire, die we in 2010 als trainer van Ecurie des Charmes hebben bezocht. Tijdens de reis van 2016 hebben we kunnen zien hoe in Frankrijk een draver als Ready Cash het leven van zijn eigenaar op z’n kop kan zetten. Op het prachtig nieuwe Haras van Allaire werden ook enkele zoons van de hengst aan ons gepresenteerd: Atlas des Joudes, Bird Parker, Brillantissime, Charly du Noyer en Django Riff en als uitsmijter de kleine gigant Bold Eagle bij trainer Guarato. In 2019 gingen we op herhaling, want een bezoek aan Haras du Bouttemont en Ready Cash is telkens weer een belevenis. We hebben zodoende wel een speciale band opgebouwd met het beste vaderpaard van Europa, Ready Cash.

Boven: Ready Cash krijgt in 2013 voor het eerst een groep Nederlandse fokkers op bezoek
tijdens de derde Normandië-excursie van de Fokkersvereniging.
Hij was toen 8 jaar oud en stond nog in training bij Thierry Duvaldestin.

Boven: Drie jaar later gingen we weer bij hem op bezoek tijdens de Normandië-excursie in 2016.
Hij stond toen al op het Haras van Philippe Allaire.

Boven: Ready Cash poseert met 29 Nederlandse fokkers in 2016.

Boven: Ook tijdens de Normandië-excursie in 2019 gingen we bij hem op bezoek, voor de derde keer.

Koerscarrière Ready Cash
De heldendaden van Ready Cash zijn genoegzaam bekend. Eerst werd hij getraind door zijn mede-eigenaar Philippe Allaire. Het was een vroegrijp paard. Als driejarige was hij verreweg de beste van zijn jaargang en liep hij 11 koersen, waarvan hij er 10 won, waaronder het Critérium des Jeunes en het Critérium des 3 Ans met grote voorsprong. In 2009 liep hij als vierjarige 10 koersen, waarvan hij er 7 won. In het Criterium Continental werd hij geklopt door Rolling d'Héripré en in het Criterium des 4 Ans werd hij uitgeschakeld. In het jaar daarop volgden meer uitschakelingen, ook in het Criterium des 5 Ans, en toen besloot Allaire om zijn temperamentvolle paard van het drukke trainingscentrum in Grosbois naar het rustige entrainement van Thierry Duvaldestin in Normandië over te brengen. Zelf had hij toen nog geen eigen entrainement. Daarna begon de victorie. De hengst won o.a. de Prix de France in 2011 en 2013 en de Prix d'Amérique van 2011 en 2012. In de volgende aflevering van deze koers werd hij geklopt door Royal dream en in de Prix d’Eté van 2013 klopte hij de toen 6-jarige Timoko. Dat was zijn laatste overwinning. In de Prix d'Amérique 2014 werd hij uitgeschakeld, zou daarna stoppen, kwam toch nog 3 keer in de baan, maar het ging niet meer. In 70 starts werd Ready Cash 40 keer eerste en was hij 11 keer geplaatst. Met zijn winsom van € 4.282.300 was hij Jag de Bellouet met bijna € 60.000 voorbij gestreefd als meest winnende Franse draver ooit. Tot Timoko daar weer overheen ging met iets meer dan 5 miljoen. En later Bold Eagle, zie hieronder. Wereldwijd heeft alleen Varenne meer gewonnen met iets meer dan 6 miljoen Euro.

Boven: Ready Cash wint de Prix d'Amérique 2011, vóór Maharajah (links).

Boven: Ready Cash wint de Prix d'Amérique 2011. Kijk eens wat een geweldige stappen
deze hengst maakt. Hij kon op de laatste 400 m echt vliegen!

Boven: Ready Cash (midden) wint de Prix d'Amérique 2012, voor Roxane Grif (bles),
The Best Madrik (nr. 2) en Maharajah (rechts). De rechts niet zichtbare Timoko wordt 5e.
Schuin achter Ready Cash loopt Save the Quick (lichtblauwe pet en mouwen).

Correcties bij de producten van Kidea:
Ere Nouvelle 1.12,4 - € 192.600
Grand Chelem is haar laatste veulen, niet gestart, net als Fernière.

Andersom
We gaan in deze Fokkersoog eens een keer andersom te werk, namelijk vanuit de moederlijn, mede omdat in het laatste januari-nummer van het Franse vakblad Trot-Info een interessant artikel stond met als titel (vertaald) ‘Kidéa, de Koningin-moeder’, waarin onder andere de moeder en grootmoeder van Ready Cash worden belicht. Van hieruit wordt duidelijk hoe het fenomeen is ontstaan.

De moederlijn
Ready Cash en Jag de Bellouet stammen van dezelfde stammoeder af, namelijk van de Franse merrie Rosine. Zij is de 14e moeder van zowel Ready Cash als Jag. Hun 13e moeders waren halfzussen, dus daaronder gaan beide takken al uiteen, maar de oermoeder is dezelfde en dat geeft te denken. We beperken ons in dit verhaal tot Ready Cash en beginnen bij zijn 6e moeder, de in 1943 geboren Vertueuse. Zij werd moeder van de goede koersmerrie Sibelle J 1.18,9 (5e in de Prix de Paris) en haar recordloze dochter Glory werd moeder van de dekhengst Sydney D 1.18,5 en van Tornese Glory 1.30,2, die 8 producten kreeg, waarvan Océanide de beste was. Verder hebben we tot zover weinig opvallends in deze moederlijn kunnen ontdekken. Behalve dan de monté-crack Podosis, wiens 4e moeder Ismenide dezelfde is als de 8e moeder van Ready Cash.

Océanide
Deze merrie werd enkele malen gereden door Philippe Allaire en hij heeft met haar gewonnen op Vincennes. Hij vond het een goede merrie. Zij staat rechts onderin de stamboom van Ready Cash. Van haar 15 producten haalde slechts één een (ruime) voldoende en dat was de grootmoeder van Ready Cash, Docéanide du Lilas. Maar zij was dan ook een dochter van de Amerikaan Workaholic, kampioen vaderpaard 1996 en later 5 jaar achtereen de beste père-de-mère van Frankrijk.

Docéanide du Lilas

Toen deze merrie op een jaarlingenveiling te koop werd aangeboden was ze piepklein en werd ze niet verkocht. Ene Pierre Tébirent schatte haar schofthoogte toen op niet veel meer dan 1,45 meter, maar hij was toch wel geïnteresseerd vanwege haar afstamming. Hij zei tegen de fokker dat hij zijn trainer Allaire naar hem zou toesturen om de merrie te beoordelen en dat hij haar op diens advies wel of niet zou kopen. Allaire ging erheen en zette het licht op groen. Er werd een chèque uitgeschreven en de fokker beloofde dat hij die pas zou innen als de trainer tevreden was. Zo niet, dan mocht men de merrie terugbrengen en zou hij de chèque verscheuren. Dat laatste is niet gebeurd en dat is het grote geluk geworden van monsieur Tébirent, want hij is later ook mede-fokker en mede-eigenaar geworden van Ready Cash.
Docéanide was een brave merrie en ze had talent. Ze is nog wel gegroeid, maar voor Franse begrippen bleef ze miniscuul. In het begin werd Allaire door zijn vrienden uitgelachen toen hij met zijn “garnaal” op Vincennes aan de start kwam, maar dat veranderde in respect nadat ze had gewonnen. Zij behoorde bij de beste merries van haar jaargang en won als tweejarige drie koersen en werd 2e in een semi-Klassieker. Als driejarige werd ze tweede in een viertal Groupe-2 koersen voor merries en vierde in de semi-klassieke Prix Uranie. Daarna was haar carrière voorbij en met een winsom van € 183.400 ging ze de fokkerij in. De families Allaire en Tébirent gingen samen met deze merrie fokken. Ze werd moeder van enkele goede dravers, de meestwinnende drie kwamen van de reus Gai Brillant (1,74 m). Hiervan was de dekhengst Obrillant (1,58 m) verreweg de beste. Hij was een goed jong paard dat 4 koersen won op Vincennes en vierde werd in het Europees Kampioenschap der 5-jarigen achter Offshore Dream. Docéanide werd ook moeder van Kidéa, de moeder van Ready Cash.

Boven: Grootmoeder Docéanide du Lilas (“de garnaal”) was een goed koerspaard,
hier loopt ze op Vincennes met Philippe Allaire.

Kidéa, de Koningin-moeder
Zij werd op papier gefokt door zoon William Allaire en getraind door Philippe Allaire. Ze was iets groter dan haar moeder, maar ook wat drukker. Debuterend als 2-jarige in augustus met een overwinning in 1.18,2 op Enghien, ging ze vervolgens naar Vincennes, waar ze tweede werd achter de beste Kiss Melodie en later ook tweede achter haar trainingsgenote Kéfie Perle (later fokmerrie van Boko) in een Groep-2 koers. Zij liep in dat jaar 6 koersen. Als 3-jarige werd ze driemaal uitgeschakeld en dat bleek een gevolg van een cyste in haar knie. De noodzakelijke operatie mislukte en dat betekende einde carrière. Kidéa werd als 4-jarige gedekt en kreeg in 2003 als 5-jarige haar eerste veulen. Zie de tabel. Na Ready Cash bracht ze nog de merrie Suricate, die net als haar vader Ludo de Castelle een uitstekend monté-paard was, dat o.a. een Groupe-2 koers won op Vincennes. De beste van de rest is de in 2008 geboren volle zus van Ready Cash, Upper Class. Zij won als 3-jarige de Prix Gélinotte (Gr.2) en haar best betaalde prestatie is een tweede plaats in de Prix de Vincennes (monté, Gr.1). De prille 3-jarige Kidéa-dochter Ere Nouvelle heeft al € 56.000 verdiend. Kidéa heeft zich natuurlijk ‘onsterfelijk’ gemaakt via haar zoon Ready Cash, reden waarom ze nu in het blad Trot-Info de ‘Koningin-moeder’ werd genoemd.

Vader Indy de Vive
De vader van Ready Cash won 17 koersen en een mooi bedrag van € 500.000 in 77 starts. De belangrijkste overwinning was een onderdeel van de Grand National du Trot in Lyon. In de Finale werd hij vierde. Tweemaal won hij op Vincennes en hij was ook geplaatst in enkele semi-klassiekers. Als 8-jarige werd hij nog tweede in de Prix de Luxembourg en won hij een koers in Waregem. Indy is zeer voornaam gefokt als zoon van Viking's Way uit een dochter van Morgaflore, die ook moeder is van Arnaqueur 1.13 en grootmoeder van Oyonnax. Van overgrootmoeder Dourga II stammen af Giesolo de Lou, Daguet Rapide en Dream with Me, die ook meer dan een miljoen Euro wisten te winnen. Meer dan een half miljoen wonnen dekhengst Rombaldi, Kalin d’Urga, de merrie Rangone, de merrie Trotting Race, Pomerol de Laumac, de merrie Dresden en Indy de Vive. Naast Ready Cash bracht Indy de Vive ook nog Riglorieux du Bois (1.11,5 - € 800.000), Ramsey du Ham (1.11,6 - € 519.000) en Upper Class (1.11,7 - € 339.000), de volle zus van Ready Cash. Na 4 dekseizoenen is Indy de Vive helaas gestorven.

Père-de-mère
Vader van de moeder van Ready Cash is Extrême Dream, een extreem goede père-de-mère. Hij was een uitstekend koerspaard, dat o.a. het Critérium des 4 Ans won. Zoon van de onvolprezen fokmerrie Tahitienne, die ook de dekhengsten Bon Conseil en Goetmals Wood bracht, plus de topmerries Cassette en vooral Mahana. Tahitienne is een dochter van Kimberland en op haar X-lijnen staat driemaal de Volbloedmerrie Gladys, doordat ze 3x4 is ingeteeld op de supercrack Jamin en in de derde generatie ook nog diens oomzegger Carpior heeft staan. Tahitienne op een X-lijn is een grote aanbeveling en haar zoons brengen vooral goede dochters en zijn uitstekende pères-de-mères. Extreme Dream heeft als vader Quito de Talonay, een zoon van de onvolprezen Florestan en Dent Blanche, die interessant is ingeteeld. Haar grootmoeder van moederskant, Hautecombe, is een volle zus van een grootmoeder aan vaderskant, Arlette III. Laatstgenoemde is een begrip in de Franse fokkerij, doordat zij de moeder is van drie uitstekende dekhengsten Quito, Seddouk en vooral Kerjacques.
Extrême Dream is 3x4 ingeteeld op Star's Pride en voert het beste merriebloed van Frankrijk. Helaas is ook Extreme Dream vroegtijdig overleden. Hij stierf in 2004 op 12-jarige leeftijd en heeft slechts 7 jaargangen gebracht. Meer dan € 500.000 wonnen Priscilla Blue, Kaisy Dream, Kiss Melody, Quarla, Pluto du Vivier, Nijinsky Blue, Quido du Goutier en Ola de Padd. Vier zoons en vier dochters. En hij is ook de vader van niemand minder dan ‘onze’ Italiaanse Oaks-winnares Genny di Jiesolo! Naast Ready Cash is Extrême Dream ook père-de-mère van o.a. de merries The Lovely Gwen en Union d’Urzy, en de hengst Ulysse, die meer dan € 500.000 wonnen.

Stamboom
Ready Cash heeft een mooie Frans-Amerikaanse stamboom. Zijn moederlijn is niet zijn sterkste kant, maar de père-de-mère Extrême Dream en de andere daaronder, Workaholic, Eole Grandchamps en ook Junior Minister met zijn Amerikaanse moederlijn, hebben de kwaliteit in latere generaties sterk verbeterd. Vooral de grootmoeder van Ready Cash was een goed koerspaard. Meerdere malen is er een scheut Amerikaans bloed toegevoegd. Aan vaderskant gebeurde dat door het topvaderpaard Mickey Viking in de derde generatie (= 1/8 deel), een zoon van Bonefish. Ook Workaholic voegt een achtste toe. In de vierde generatie zien we tweemaal Florestan en eenmaal Kimberland, waardoor 4x4 inteelt op Florestan, 5x5 op Nevele Pride en 5x5x6x6 op Star's Pride. Op de X-lijnen vallen vooral op Tahitienne, Ah So, Atalante de Grandchamps en Downing Street.

Tomeloze energie

Ready Cash is geboren en opgegroeid in de Mayenne bij zijn fokker Tébirent. Na zijn geboorte stond hij al meteen op en hij was heel levendig. Als veulen was hij heel brutaal en voor niets en niemand bang. Monsieur Tébirent vertelde: “Omdat hij in dat jaar mijn enige hengstveulen was, heb ik hem na het afspenen eerst bij een pony laten lopen, maar dat liep verkeerd af, want hij pestte de pony. Toen heb ik hem bij een hele oude merrie laten lopen om tot de orde te laten roepen. Ze liepen in een weiland van wel 5 ha. groot. Als ik voer kwam brengen, rende en draafde hij wel 4 à 5 keer het hele weiland rond. Hij zat vol energie.” Op anderhalfjarige leeftijd ging hij naar Ph. Allaire toe om te worden beleerd. Dat energievolle bleef, maar kon goed worden gekanaliseerd, want de hengst was eerlijk en gehoorzaam. Vanwege zijn temperament had hij in de koers wel het één en ander aan zijn hoofd en bij het voorwerk in Parijs zagen we hem steeds op de rug van een trainingsgenoot lopen om hem kalm te houden. Thuis is Ready Cash een rustig en lief paard. De hengst liep, wanneer hij niet werd getraind of verzorgd, dag en nacht in het weiland bij het entrainement van Duvaldestin en dat is de beste manier van anti-stress.
Zijn driftige karakter kan hij overbrengen op zijn kinderen en dat wordt door sommige trainers misschien als lastig bestempeld, maar je kunt het ook uitleggen als dadendrang, werklust en de wil om te winnen. Mijn eigen allerbeste fokproduct Kailash was ook zo temperamentvol en trainde zich als jaarling al voor zijn latere carrière. Dat had hij van zijn vader Manza Buitenzorg. Er moet in een draver wel wat pit zitten.

Exterieur en draf

Ready Cash is uitgegroeid tot een mooie grote hengst, met een stokmaat van 1,65 m en toch rank gebouwd. Op het oog niet echt Frans eigenlijk. Een uitstekende schouder, sterke achterhand en geen aftekeningen. Hij droeg in de koers alleen knie- en achtergamaschen en liep zonder achterijzers. Voor droeg hij ijzers van 250 gram. Die voorijzers zijn er één keer onder uit gehaald, in de Prix d’Amérique 2010, en toen werd hij uitgeschakeld wegens springen. Hij had ze nodig voor de balans. Net als zijn zoons Bold Eagle en Bird Parker, trouwens. Deze hengsten hebben een rollende draf, het tegenover gestelde van de Love You’s met hun lange steekloop. Daardoor zijn de Ready Cash-producten misschien wat vroeger dan die van Love You. De meeste kinderen van Ready Cash zijn kleiner dan hijzelf en dat is niet vreemd met een kleine moeder en minuscule grootmoeder. Zijn succes als dekhengst kan niet verklaard worden door zijn stamboom, want er zijn genoeg hengsten met een beter papier. Zijn exterieur is heel goed en vooral zijn achterhand is loeisterk. Met de krachttraining op de strip bij Duvaldestin werd dat nog extra versterkt. Die motor gaf hem vleugels in de laatste 200 m van een koers. Dat hebben Bold Eagle en consorte van hem geërfd.

Boven: Ready Cash sprint naar de overwinning. Links zien we de neus van Timoko,
die trouwens weinig voor hem onderdeed. Met zijn lange benen (schofthoogte 1,65 m)
en zijn geweldige spierkracht kon Ready Cash een grote snelheid ontwikkelen.

Boven: Ready Cash traint op de strip van Entrainement Duvaldestin.
Krachttraining voor de achterhand.

Boven: Ready Cash heeft een goed gebouwde schouder (voor een harddraver),
een diepe borst met veel ruimte voor hart en longen en een sterke achterhand.

Tarieven
Ready Cash is als 4-jarige gesyndicaliseerd voor € 37.500 per aandeel, wat zijn eigenaren een bedrag van bijna 3,5 miljoen Euro heeft opgeleverd. Hij dekt vanaf 2009 en hij heeft een vliegende start gemaakt. In de beginjaren bedroeg het dek- en veulengeld samen € 12.000. In 2013 ging het naar € 18.000 en in 2014 gold hetzelfde. Daarna is het bedrag niet meer officieel bekend en waarschijnlijk onderhandelbaar, maar wel heel duur. Men heeft het over 40.000 Euro. Dat komt mede doordat de hengst beperkt beschikbaar is. Zijn sperma is slecht houdbaar en slecht in ingevroren toestand, dus voor een dekking moet een merrie naar het dekstation in Normandië worden gebracht.

Ruilhandel
Het succes van Ready Cash gaf zijn eigenaren de mogelijkheid van ruilhandel. Dat is ook nodig, want ze kunnen hun eigen dekhengst niet op hun eigen merries (dezelfde familie) gebruiken. Jaarlijks wisselen zij daarom enkele dekkingen uit met Jean-Pierre Dubois, die daarmee nieuw en goed verkoopbaar bloed in handen krijgt. Win-win. Zo’n ruil hebben zij ook een keer gedaan met Paul van Klaveren en zijn hengst Timoko. Het Ready Cash-halfzusje van Timoko heet Familia en werd vorig najaar op de elite-veiling voor € 160.000 aan een Fin verkocht.

Jaarlingprijzen
In 2015 was de gemiddelde prijs voor 8 verkochte jaarlingen van Love You € 52.000 en 12 producten van Ready Cash brachten gemiddeld € 51.000 op. Afgelopen najaar (2016) is de Ready Cash-gekte toegeslagen, vooral door de grote successen van Bold Eagle en de Zweed Readly Express. Tijdens de veiling van geselecteerde jaarlingen in Deauville zaten er 10 producten van Ready Cash bij de duurste 17 (meer dan € 50.000). Er werden 8 jaarlingen verkocht voor bedragen tussen 1 en 2 ton, waarvan 1 van Prodigious, 1 van Royal Dream en 6 van Ready Cash. Bij die 6 zaten 3 merries, waaronder het halfzusje van Timoko. Ook zijn dochters zijn dus gewild. Het mooie van een merrie is dat ze altijd restwaarde houdt als fokmerrie.

Gekwalificeerden
Van het Franse draverras wordt wel gezegd dat er een laag percentage paarden in de baan komt. Dit geldt niet voor de tophengsten, die goed vererven en daardoor ook de beste fokmerries krijgen. Voor Ready Cash zijn de percentages gekwalificeerde kinderen als volgt (tot 10 aug. 2023):
A (2010): 71 %
B (2011): 73 %
C (2012): 68 %
D (2013): 77 %
E (2014): 72 %
F (2015): 82 %
G (2016): 82 %
H (2017): 79 %
I (2018): 79 %
J (2019): 67 %
K (2020): 76 %

Producten
In de ranglijsten van de vaderpaarden is Ready Cash als een komeet omhoog geschoten, vooral door zijn kampioen-kinderen. Ondanks dat hij nog niet zoveel producten heeft als zijn concurrenten, is hij in 2016 kampioen bij de vaderpaarden geworden in Frankrijk en Zweden. Hieronder volgen enkele bekende producten per jaargang, die minstens 2,5 ton aan Euro’s hebben verdiend. Als er geen land achter is vermeld, gaat het om een Franse draver.
2010: de topmerries Altesse du Mirel, Axelle Dark en Avila, en de hengsten Atlas de Joudes, Alto de Viette, Arlington Dream en Reckless (Zw).
2011: Bold Eagle, Bird Parker, Brillantissime, Bugsy Malone, Blue Grass (m), Cash Gamble (Zw), Diamond River (Zw)
2012: Charly du Noyer, Canadien d’Am, Cash du Rib, Captain Sparrow, Readly Express (Zw), Traders (It)
2013: Django Riff, Dawana (m), Jerry Mom (Blg)
2014: Eridan, Very Kronos (Zw), Vamp Kronos (Zw), Esprit Sisu (Zw), Alcoy (Zw), Milliondollarrhyme (Zw), Victor Gio (It, succesvol als 2- en 3-jarige in de USA en later ook in EU)
2015: Face Time Bourbon, Flamme du Goutier, Feeling Cash, Feliciano, Follow You, Zaccaria Bar (It)
2016: Gotland, Gunilla d'Atout, Oracle Tile (No), Admiral As (It), Oscar L.A. (Zw)
2017: Happy and Lucky, Heraut d'Armes, Ready for Moni (USA, 2e in Hambo), Back of the Neck (USA, 3e in Hambo), Toto Barosso (DE)
2018: Italiano Vero, Ideal du Pommeau, Ivensong, Mellby Jinx (Zw),
etc. etc.

Vooral door zijn ijzersterke B-jaargang geeft Ready Cash misschien de indruk dat zijn zoons veel beter zijn dan zijn dochters, maar dat is niet waar. In zijn eerste A-jaargang waren 3 dochters de meest winnende met ca. € 500.000 winsom en als je voor de totale Franse productie de paarden optelt met winsommen tussen € 50.000 en € 200.000 dan is het aantal merries (33) bijna de helft. Dit laatste is misschien wel een (mooi) gevolg van het Franse koerssysteem met veel aparte merriekoersen. De vijf € 800.000-plus winnaars zijn wel allemaal hengsten.

Eigenaar Philippe Allaire zei over hem: "Het is een versterkende verever: zijn goede producten zijn heel goed en zijn slechte heel slecht. Maar ze houden allemaal van hard werken en je ziet snel wat ze waard zijn als koerspaard.

Père-de-mère
Ook als moeders vader begint Ready Cash zijn unieke waarde te tonen. Veel van zijn dochters doen het uitstekend als fokmerrie. Hij rukt op in de statistieken.

Wie was de beste?
Ik heb in de onderstaande tabel een vergelijking gemaakt tussen de halfbroers Bold Eagle, Readly Express en Face Time Bourbon. En er ook nog de vader Ready Cash bij gezet. Deze werd in zijn eerste Prix d’Amérique als 5-jarige uitgeschakeld, waarschijnlijk doordat hij toen zonder voorijzers liep. Die zijn er daarna nooit meer afgegaan. Hij won de volgende twee afleveringen met overmacht en werd in zijn 4e Prix d’Amérique geklopt door Royal Dream.
Bold Eagle won zijn eerste Prix d’Amérique als 5-jarige en in 2017 won hij zelfs de Triple Crown GP-Amérique-France-Paris, hetgeen een bonus van een miljoen opleverde, die bij zijn winsom kwam. Dat telt lekker aan. In 2016 miste hij de Triple Crown doordat Lionel hem de Prix de Paris afsnoepte. Hij leek onklopbaar tot aan Timoko’s Elitloppet in 2017, toen hij als 4e eindigde. In de serie had hij nog een voor onmogelijk geachte 1.18,4 getoond. Daarna kwamen er door kleine blessures wat krassen in zijn blazoen. In het winterseizoen van 2018 werd hij 6 keer tweede, inclusief de Prix d’Amérique, waarin hij werd geklopt door Readly Express. Bold Eagle werd in de eerste jaren door de Fransen al in het rijtje gezet van Grote Kampioenen als Ourasi en Roquépine, maar dat was wat voorbarig. Hij had in 2018 de pech om zijn halfbroer Readly Express tegen te komen. Later haalde hij zij oude niveau niet meer, maar zijn carrière werd voortgezet om Timoko als meest winnende Franse draver te onttronen. Dat is in eerste instantie niet gelukt, maar de 5 miljoen aan winsom heeft hij op de valreep in zijn laatste koers behaald met een 4e plaats in Mons. Enkele jaren later kreeg hij er nog wat geld bij door de diskwalificatie van Propulsion in al zijn Europese koersen en onttroonde hij "onze" Timoko alsnog. Bold Eagle is nu de meest winnende franse draver ooit. In Europa won alleen Varenne meer:
Readly Express leek de opvolger van Bold Eagle te worden. Hij won zijn zijn eerste Prix d’Amérique als 6-jarige en werd in het volgende jaar nipt verslagen door Belina Josselyn en Looking Superb. Helaas werd zijn carrière enkele maanden later door een blessure voortijdig beëindigd. (Na seriewinst teruggetrokken voor de Finale van de Elitloppet)
De jongere Face Time Bourbon won, net als Bold Eagle, als 5-jarige zijn eerste Prix d’Amérique en een jaar later zijn tweede. Voor zijn 3e deelname aan deze koers werd hij enkele dagen tevoren geschrapt wegens een blessure (hoefkatrol). Het betekende meteen het einde van zijn tot dan fantastische koerscarrière.

Bold Eagle droeg, net als zijn vader voor-ijzers en daarnaast ook nog een paar schoentjes. Dat had hij nodig voor zijn draf. Dat was bij Readly Express niet nodig en hij heeft een meer economische draf ten opzichte van de rollende draf van de Eagle. Face Time draagt rondom geen ijzers, maar wel een schoentje.
Ready Cash droeg in de koers een springteugel plus een overcheck. De Eagle droeg alleen de springteugel, waardoor hij zijn hoofd wat laag hield, de Express alleen een overcheck, waardoor hij zijn hoofd hoger houdt. Daardoor leek de laatste in de koers zelfs wat groter dan zijn halfbroer, terwijl hij veel kleiner is. Face Time draagt niets aan zijn hoofd. Hij is de grootste van de drie, maar draagt zijn hoofd ook laag. Hieronder de vergelijking (t/m/ 2023) en misschien komt er nog een andere halfbroer bij, die in dit rijtje past.

Vergelijking Ready Cash - Bold Eagle - Readly Express - Face Time Bourbon

Boven: Bold Eagle (1,62 m, geb. 2011), de eerste topper van Ready Cash.
Prix d'Amérique-winnaar in 2016 en 2017.

Boven: Readly Express (1,58 m, geb. 2012), de Zweedse topper van Ready Cash.
Prix d'Amérique-winnaar in 2018.

topper

Boven: Face Time Bourbon (1,64 m, geb. 2015), de opvolger van Bold Eagle.
Prix d'Amérique-winnaar in 2020 en 2021.

Nederland
Het sperma van Ready Cash is moeilijk invriesbaar en daardoor beperkt beschikbaar, dus voor een dekking moeten buitenlandse merries vaak naar het Haras komen. Samen met het dure veulengeld werpt dat een grote drempel op voor buitenlandse dekkingen. Toch hebben veel fokkers het ervoor over. Dat moet wel als je het beste van het beste wilt.
In ons NL-stamboek staan nu 9 Ready Cash-producten. Hendrik Dragt fokte al in 2010 de merrie Djerba Oldeson (1.14,0 - € 21.000) uit Trond’s Mari. Pierre Joyeux noteerde Happy Occagnes in ons stamboek. De Franse Ecurie Smart schreef in 2015 niet minder dan 6 Ready Cash-veulens in en in 2016 ook nog één J-tje. Arie van Bellen fokte tot nu toe de beste: Louis E Lobell, geb. in 2018 uit zijn Love You-dochter Derby Lobell.

Tenslotte
Het is prachtig dat er, na Love You, met Ready Cash weer een nieuw Frans fenomeen is opgestaan en nu eens uit een andere stal dan die van Dubois. Inteelt lag op de loer en nu kunnen zij, en ook wij, weer verder ‘breien’ aan een superieur draverras: het Frans-Amerikaanse.

Op 9 aug. 2023 is Ready Cash na een koliekaanval overleden.

Boven: Ready Cash.

Boven: Ready Cash.


Verwante artikelen:

Voor een Fokkersoog over zijn zoon Bold Eagle : click HIER

Voor een Fokkersoog over zijn zoon Readly Express: click HIER

Voor een Fokkersoog over zijn zoon Face Time Bourbon: click HIER

Voor het artikel met de titel 'Een nieuwe Golden Cross (Ready Cash x Love You)?': click HIER

terug naar de Fokkersogen

terug naar het Nieuws