HET LAATSTE NIEUWS

Terug naar ons laatste nieuws in het heden:
click hierHET OUDE Nieuws

22 dec. 2019: Fotoverslag van onze reis naar Normandië in oktober 2019

Begin oktober 2019 organiseerde onze vereniging voor de zesde keer een busreis naar Normandië. Daar hebben we nu een foto-verslag van gemaakt met niet minder dan 104 foto's. Het staat bij de artikelen onder de excuries/reisverslagen. Click hierboven op [Hot Item 6] of click HIER

9 dec. 2019: Garanties op minimaal prijzengeld in de L-Klassiekers

De SNDR meldt dat een anonieme sponsor garant staat voor het niveau van het prijzengeld in de 2-, 3- en 4-jarigen Klassiekers voor de L-jaargang, die geboren is in 2018. De eerste prijs in de Derby (3j. in 2021) wordt minimaal € 30.000. De Merrie-Derby wordt tenminste € 7.500, Vierjarigen-Derby € 10.000, Tweejarigen-Derby € 22.000. De eerste inlegrondes hiervoor zijn veranderd en starten in januari/februari 2020. De volledige uitschrijving is te lezen op de website van de SNDR. Ook voor volgende jaargangen wordt er aan minimale doteringen gewerkt. Dit is heel goed nieuws voor de fokkers.

4 dec. 2019: Fokkersoog over Derby-winnaar John King Boko toegevoegd

In krant nr. 37 van 2019 stond een Fokkersoog over Derby-winnaar John King Boko. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 4 foto's en nog wat meer informatie. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

29 november 2019: Nieuws voor de Fokkers

Vandaag stonden er in het weekblad Draf&Rensport twee pagina's met (ons) Nieuws voor de Fokkers. Voor de niet-geabonneerden herhalen we dat op deze website, met een tussenstand van de fokkers in 2019. En dan wel met fokkers die dit jaar al meer dan 1.000 Euro aan fokpremies hebben ontvangen. Dat zijn er al 44. Staat u daarbij? Kijk onder Berichten aan de Fokkers (knop rechtsboven) of Click HIER .

27 november 2019: Kampioenfokker KB gehuldigd

Na de Jaarvergadering van de Bond van Kortebaanverenigingen werden gistermiddag de kampioenen van 2019 gehuldigd. John de Leeuw als pikeur, Jaap van Rijn als trainer, Stal De Groninger voor de kampioen Ronny Brandt en fokker Maatschap van der Let voor Calistokingsdeep, het NL-paard met de meeste punten in het eindklassement. Siem van der Let was met zijn zoon en schoondochter naar Assendelft gekomen om te worden gehuldigd. Hij kreeg een mooie plakette en een grote bos bloemen. De fokpremie van 1.300 Euro zal op zijn rekening worden gestort. Ook de komende jaren blijven de kortebanen zorgen voor fokpremies. De fokkers tellen nu volledig mee bij de kortebaan en daar zijn we heel tevreden mee. KB-Bond bedankt!

22 november 2019: Podcast Runnerz.nl

Runnerz brengt wekelijks op donderdag een Podcast uit met algemeen nieuws over de draf- en rensport en het wedden op paarden, aangevuld met een interview met een speciale gast, bijvoorbeeld een trainer of pikeur. Een soort radioprogramma voor op de telefoon of laptop, te beluisteren wanneer je maar wilt en het duurt ca. 30 minuten. Deze week wordt de voorzitter van de Fokkersvereniging geïnterviewd over de situatie in de sport en fokkerij en over de acties van de Fokkersvereniging. Het gaat om podcast nummer 21 van runnerz.nl/wedbeters. Met de mobiele telefoon kun je gebruik maken van Spotify of Itunes om de podcast te beluisteren. Met de PC of laptop: click hier

13 november 2019: Prijs der Giganten

Op vrijdag 8 nov. j.l. werd de Prijs der Giganten gewonnen door de Franse ruin Blé du Gers, voor Tsunami Diamant, Norton Commander, Generaal Bianco en Hambo Transs R. Hans van der Horst kreeg de winnende fokpremie van € 3.200 voor zijn als 4e geplaatste fokproduct Generaal Bianco en Klaas Redder € 1.500 voor de 5e plaats van Hambo Transs R. Toch leuk, zo'n NL-fokproduct.

1 november 2019: FOKKERS TROFEE meeting

Op vrijdag 1 nov. j.l. werden weer de Fokkers Trofee koersen gehouden te Wolvega. De Fokkers Trofee werd gewonnen door de hengst Jank Summerland met Hugo Langeweg jr. Eigenaar is Van Bellen Beheer en fokker is Bram Kooy. De hengst is een zoon van Offshore Dream en de Amerikaanse merrie Extra Dry.
De Merrie Trofee werd gewonnen door Just Be Proud ook met Hugo Langeweg jr. Eigenaar is Draviet Stable en fokker is Klaas de Wrede. De merrie is een dochter van Timoko en Proud Wood.

14 okt. 2019: Eindstand fokpremies op de kortebaan bekend

Het kortebaanseizoen is voorbij, in 't Zand won verrassend Dutch Buitenzorg, die zich daarmee in de top-15 liep van het puntenklassement. De eindstand is bekend en fokker Maatschap Van der Let heeft de winnende fokpremie gewonnen. Kijk op Hot Item 2 hierboven voor de rest.

29 sept. 2019: Tussentand fokpremies op de kortebaan

Het is ongekend spannend met de fokpremies op de kortebaan. Met nog alleen de KB van 't Zand te gaan (op 14 okt.) is Eliot Charisma van fokker Mw. C. Krijnen de koploper Calistokingsdeep van Maatschap Van der Let tot op 1 punt genaderd. Verder naar onderen in het klassement zien we 2 producten van Jan Beemsterboer. Ook onderin kan 1 klassementpuntje nog een verschil maken. Voor de complete tussenstand: Kijk op Hot Item 2 hierboven of click HIER .


18 sept. 2019: Laatste kans om mee naar Normandië te gaan

Voor de 6e keer organiseert de Fokkersvereniging een reis naar het drafsportwalhalla Normandië, telkens om de 3 jaar. In oktober 2019 is het weer zover. Waarschijnlijk voor de laatste keer, dus grijp deze laatste kans. Er zijn nog enkele plaatsten vrij, ook voor niet-fokkers. In het blad Draf&Rensport nummer 34 stond een advertentie met het programma en een invulstrook waarmee u zich kunt opgeven. Hetzelfde vindt u op deze website. Bel ons op voor meer informatie of voor opgave. Click hierboven op [Hot Item 6] of click HIER

12 sept. 2019: Bericht aan de fokkers

Op 12 september 2019 stond er een hele pagina in het weekblad Draf&Rensport nr. 37 met een bericht aan de NL-fokkers, ingezonden door het Bestuur van de Fokkersvereniging. Het gaat om 8 actuele onderwerpen. We hebben ons lijfblad de primeur willen geven, omdat er fokkers zijn zonder internet en ook om de (nog) niet-fokkers er kennis van te laten nemen. Maar omdat er ook fokkers zijn zonder abonnement op dit blad hebben we tevens een e-mail-bericht gestuurd naar ca. 200 fokkers van wie we het e-mail-adres via de Stg. NDR hebben gekregen.
Verder zijn de berichten aan de fokkers nu op een aparte pagina geplaatst, die is op te roepen door op de icon (brief) rechtsboven aan deze homepage te clicken. Er staat meer op dan op de pagina in het blad: een foto van een kortebaanprogramma met daarop fokkers vermeld en de stand bij de fokkers met een fokpremie van 250 Euro en meer (i.p.v. vanaf 750). U kunt ook HIER clicken.

30 aug. 2019: Drafbaan Alkmaar gered!!

We zijn heel blij dat het drafcentrum Alkmaar een doorstart krijgt. Dit is ook voor de fokkerij van groot belang!


30 aug. 2019: Tussentand fokpremies op de kortebaan

Regelmatig publiceren we een tussenstand van de fokpremies op de kortebaan. Fokker Mw. C. Krijnen staat op dit moment bovenaan, maar Maatschap Van der Let is in de achtervolging. Kijk op Hot Item 2 hierboven.
Voor de fokpremies voor in het buitenland verdiend prijzengeld is het lastig om een volledige tussenstand te geven. We hebben enkele kanshebbers opgezocht: Tot nu toe hebben in 2019 verdiend (k staat voor 1.000 Euro): Heart of Steel 135k, Gina Schermer 90k, Gustafson 60k, Generaal Bianco 57k, Hooters USA 54k, Giovanni Bianco 40k, Fabio Bianco 38k, Coktail Fortuna 30k, etc. Ongetwijfeld zijn we er enkele vergeten en er zal ook nog veel veranderen tot het einde van dit jaar. Tot nu toe hebben weinig fokkers een donatie willen geven. Wel zit er zeker 3.000 Euro in de pot, dus voor tenminste de 3 meestwinnende dravers in 2019 wordt een fokpremie betaald van ca. 1.000 Euro elk. Zie Hot Item 3, bovenaan deze pagina.


28 aug. 2019: 5% extra aan fokpremies in de Merrie-Derby

Afgelopen voorjaar zochten we een bestemming voor 500 Euro sponsoring door de HRV Drachten. Omdat de dotering van de Merrie-Derby altijd wat aan de lage kant lijkt (ca. 5.000 voor de winnares) vergeleken met de Algemene Derby, leek het ons een goed idee om de fokpremies in deze koers te verhogen. We konden er 5% bij doen en daar hebben we in onze Jaarvergadering 2019 toestemming van de leden voor gevraagd en gekregen. Deze week zullen de extra fokpremies op de rekening van de 5 fokkers van de prijswinnende paarden worden bijgeschreven. De winnende fokker René Knipscheer krijgt nu 675 Euro i.p.v. 450. De anderen ook anderhalf keer zoveel. Dankzij de HRV Drachten.


25 aug. 2019: Derby voor John King Boko

Afgelopen zondag werd de Derby na felle strijd gewonnen door de bruine hengst John King Boko, een zoon van Yankee Glide en de Amerikaanse JC Josie. Het was een close-finish met de merrie Jonah Vredebest (Muscle Mass - You're Vredebest). Fokker John Bootsman won ook de Derby van vorige J-jaargang: met John F Boko. Eigenaar Leendert Gerrits won eindelijk zijn eerste NL-Derby. Trainer-rijder was Hugo Langeweg jr. De Merrie-Derby was voor Jungle Renka (Brad de Veluwe - Ulriek Ravestein), van fokker René Knipscheer. Deze winnaars hebben niet de Sweepstakes gewonnen, dus ze kunnen niet de Triple Crown winnen. De dikke potten blijven dus weer een jaar staan.


22 aug. 2019: Wie gaat er mee op reis naar Normandië?

Eens in de 3 jaar organiseert de Fokkersvereniging een reis naar het drafsportwalhalla Normandië. In oktober 2019 is het weer zover. In het blad Draf&Rensport van deze week staat een advertentie met het programma en een invulstrook waarmee u zich kunt opgeven. Hetzelfde vindt u nu op deze website. Click hierboven op [Hot Item 6] of click HIER

21 aug. 2019: 5% extra fokpremie in de Merrie-Derby

A.s. zondag 25 aug. staan de Klassieke Dravers-Derby en Merrie-Derby op het programma van Duindigt. Voor de fokkers en eigenaren van de deelnemende paarden is er een ontvangst door het SNDR-bestuur in het NDR-Museum. In de Merrie-Derby is er door sponsoring van de HRV-Drachten 5 % extra fokpremie beschikbaar, totaal dus 15 % in deze koers!

21 aug. 2019: Fokkersoog over Sweepstakes-winnaar Jewel Star toegevoegd

In krant nr. 30 van 2019 stond een beknopte Fokkersoog over Sweepstakes-winnaar Jewel Star. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 2 foto's en nog wat meer informatie. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER. Hij behoort bij de favorieten voor de komende Derby, net als Jonah Vredebest en Jank Summerland.

15 aug. 2019: Fokkersoog over Sweepstakes-winnares Jonah Vredebest toegevoegd

In krant nr. 30 van 2019 stond een beknopte Fokkersoog over Sweepstakes-winnares Jonah Vredebest. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 2 foto's en nog wat meer informatie. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER .. Jonah maakte vanmiddag een hele sterke indruk in de Selectiekoers voor de Derby!
(binnenkort volgt ook de Sweepstakes-winnaar bij de hengsten)

15 juli 2019: Bericht aan de fokkers

Op 6 juli j.l. hebben we een e-mail gestuurd naar ca. 200 fokkers van wie we het e-mail-adres via de Stg. NDR hebben gekregen. Het gaat over:
1. 20 % fokpremies in de Klassieke koersen
2. Buitenlandse fokpremies
Inmiddels hebben (slechts!) 2 fokkers een donatie toegezegd na onze oproep voor een bijdrage aan de pot voor de buitenlandse fokpremies. Kijk onder Hot Item 3, bovenaan deze pagina.

Voor degenen, die dit niet hebben ontvangen, hebben we het volledige bericht op een aparte pagina geplaatst: Click HIER

14 juli 2019: 4j. Sprintkampioenschap

Inez Alki (dochter van Elitemerrie Sarah Alki) won afgelopen vrijdag op Duindigt het Sprintkampioenschap der 4-jar. Dit is de 2e poot van de 4-jar. Triple Crown en doordat Innovation Love de 1e poot (Criterium) heeft gewonnen blijft deze pot weer een jaar staan. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

7 juli 2019: Sweepstakes

Op 7 juli zijn de beide afdelingen van de Sweepstakes verreden in Groningen. Bij de merries won Jonah Vredebest (van Muscle Mass) van fokker-eigenaar Hans van Westgeest met Mariska Huel op de sulky voor trainer Jeroen Engwerda. Haar moeder You're Vredebest (van Super Arnie) komt via Varna Pluto uit de Nelly Pluto-lijn en Jonah is haar 2e product. Bij de hengsten/ruins won Jewel Star (ook van Muscle Mass!) van fokker-eigenaar Cees Roeling met zijn trainer Jaap van Rijn op de sulky. Zijn moeder Secret Star (van Nevele Impulse) komt uit de Zora-lijn en bracht al eerder Bucky's Girl, Cooper Star en Fanatic Star, die alle drie meer dan € 20.000 hebben gewonnen. De eerste prijs bedroeg € 5.600 (€ 600 meer dan het garantiebedrag) en de winnaars verdienden tevens een startbewijs voor de Derby en de nominatie voor de Triple Crown. De Sweepstakes zijn namelijk de eerste poot van de Triple Crown der 3-jarigen, met een bonus van € 7.330 voor de fokker en € 1.070 voor de eigenaar. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

28 juni 2019: Buitenlands of toch NL?

Beste Fokker, twijfelt u nog of u in welk stamboek u uw veulen van dit jaar zal zetten? Voor 23 redenen om voor NL te kiezen: click HIER

26 juni 2019: Fokkersoog over Elitemerrie TEMPLE BOKO toegevoegd

In krant nr. 10 van 2019 stond een Fokkersoog over één van de 3 nieuwe Elitemerries, Temple Boko. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 2 foto's. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

19 juni 2019: NOTULEN JAARVERGADERING 2019 GEPUBLICEERD

De notulen van onze Jaarvergadering op 2 juni j.l. staan op onze website, in het linkermenu onder [over ons] --> [jaarverslagen]. Met 3 foto's. Een ingekorte versie stond vorige week in het weekblad Draf&Rensport. Click HIER voor de volledige notulen.

6 juni 2019: Fokkersoog over Elitemerrie GALA DEI BESSI toegevoegd

In krant nr. 10 van 2019 stond een Fokkersoog over één van de 3 nieuwe Elitemerries, Gala dei Bessi. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 3 foto's. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

26 mei 2019: Jaarvergadering op 2 juni a.s.

In het OB-20 van vorige week staat de Convocatie voor onze Jaarvergadering 2019, die ook is afgedrukt in het blad "Draf&Rensport' nummer 20 van vorige week. U vindt hem ook op onze website, in het linkermenu onder [over ons] --> [jaarverslagen]. Daar zijn ook het Jaarverslag 2018 en de notulen van de Jaarvergadering van vorig jaar te vinden. Voor de agenda van 2019: click HIER

24 mei 2019: Fokkersoog over Elitemerrie SARAH ALKI toegevoegd

In de Breeders Special van 2019 stond een Fokkersoog over één van de 3 nieuwe Elitemerries, Sarah Alki. Dat verhaal is overgenomen op deze website, met 7 foto's. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

18 mei 2019: Data Normandië-reis zijn bekend

Het is al aangekondigd: in oktober 2019 organiseren we weer een Normandië-reis. De bus vertrekt op woensdag 2 oktober en de terugreis is op zondag 6 oktober. We zijn dus 3 volle dagen in Normandië. In juli wordt meer bekend gemaakt over het programma.
Als u wilt meegaan, noteer deze data vast in uw agenda.

5 mei 2019: Data Jaarlingenveilingen in Wolvega zijn bekend

De inschrijving voor de International Yearling Sale op Victoria Park Wolvega, op zaterdag 31 augustus a.s. is reeds geopend. Kijk op www.yearlingsale.nl.
Er is ook een datum voor een Mixed-veiling in Wolvega voor NL-jaarlingen en oudere paarden bekend gemaakt: vrijdag 13 september 2019.
Noteer deze data vast in uw agenda.

28 april 2019: Fokkersoog over UFO KIEVITSHOF toegevoegd

In de Breeders Special van 2018 stond een Fokkersoog over Ufo Kievitshof, als vice-kampioen bij de vaderpaarden in 2017. In het volgende jaar werd hij Algemeen Kampioen, extra reden om zijn Fokkersoog op deze webiste over te nemen. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

21 april 2019: Informatie over BL-fokpremies

Onze oproepen om mee te doen bij het opbouwen van een pot voor BL-fokpremies hebben, na de spontane gift van Albert Ebbinge, geen nieuwe donaties opgeleverd. We doen het nu iets anders. Vanaf 21 april vragen we toezeggingen voor donaties van onze leden, die alleen worden geïncasseerd indien er totaal 25 toezeggingen zijn, incl. die van onze 4 bestuursleden. We doen het met z'n allen of niet. We vragen onze leden om de € 50, die NDR betaalt per geregistreerd veulen, in de pot te doen. Dat geld komt van de niet-uitgekeerde fokpremies en de beste bestemming daarvoor is de pot voor de BL-fokpremies. Ja, vooral dit eerste overgangsjaar worden de BL-fokpremies een sigaar uit eigen doos, maar dat geldt ook voor het prijzengeld in de klassiekers en dat vindt niemand vreemd. Van bedrijven/instellingen vragen we € 500 en dan worden ze als sponsor vermeld op onze website. Bij elke 2 bedrijven hebben we dan weer een extra fokker die een BL-fokpremie voor 2019 ontvangt. Wij vinden dat fokkers beloond moeten worden, vooral als hun fokproducten veel geld in het buitenland verdienen. U toch ook? Doet u mee?

15 april 2019: Foto-verslag van Normandië-reis 2016

In het Kerstnummer van 2016 heeft een verslag gestaan van onze Normandië-reis in 2016 met enkele foto's. Daarna hebben we geprobeerd om dat verslag op deze website te plaatsen met een heleboel andere foto's, hetgeen toen niet is gelukt. Nu hebben we het wel voor elkaar gekregen om in één klap 73 foto's te verkleinen om ze op deze website te kunnen vertonen. Click HIER voor het artikel.


Tussenstand FOKKERS in 2019 (t/m 13-4-2019)
Met dank aan de redactie 'Draf&Rensport en de Sport-afdeling NDR.10 april 2019: Artikel "Erfelijkheid is meer dan DNA", met correctie

In de laatste Breeders Special van het weekblad Draf&Rensport staat een artikel met de titel "Erfelijkheid is meer dan DNA". Het gaat over externe invloeden op de erfelijkheid en op de bevruchtingspercentages. Dit artikel staat nu ook op deze website, met een correctie: Na publicatie van de Breeders Special 2019 stond in het blad Trot Infos een artikel over het aantal door de Franse hengsten gedekte merries in de periode 2009-2018. Dat is gebruikt om de Breeders Special getoonde tabel te corrigeren en nog een paar hengsten toe te voegen. Click HIER voor het artikel.

9 april 2019: Wist u dat:

Een NL-fokker, die zijn Zweedse jaarling inschrijft voor onze NL-Breeders Crown, krijgt later, als het paard een prijs wint in de koers voor 3- en voor 4-jarigen, een fokpremie van 40% (20% uit NL plus 20% uit Zweden) en in de koersen voor 5- t/m 7-jarigen 30% (20% uit NL plus 10% uit Zweden)!!! Dit jaar zijn slechts 4 Zweedse jaarlingen ingeschreven door wakkere fokkers. Totaal hebben slechts 12 fokkers hun BL-jaarlingen (23 stuks) ingeschreven in de Breeders Crown-L.

3 april 2019: Internationale fokkers aan het woord

In de afgelopen weken stonder er in Draf&Rensport enkele interessante interviews met 'grote' internationaal fokkende NL-fokkers, die vertellen over hun fokkerij-strategie. We hebben de belangrijkste stukken uit 3 artikelen op een rijtje gezet. Leerzame verhalen, ook voor 'kleine' fokkers.
Click HIER voor de 3 artikelen.

27 maart 2019: NL-TF's in opmars?

Er zijn dit jaar tot nu toe 4 veulens in het NL-stamboek geregistreerd. 3 daarvan zijn NL-TF's! Als dit de tendens wordt voor dit jaar, dan tekenen wij daarvoor. Het biedt ook zoveel voordelen voor fokkers die hebben besloten om Frans te fokken, dat het vreemd is dat dit in de afgelopen jaren maar mondjesmaat is gebeurd. Het is een echte Dubbele Nationaliteit, met startgerechtigdheid in de Klassiekers van de 2 landen en fokpremies in beide landen. En let op: Indien een NL-TF een prijs wint in een voor Franse paarden gereserveerde koers te Wolvega, dan ontvangt de fokker van dat prijswinnende paard de doorgeschoven fokpremie! Meestal is dat de fokpremie van de winnaar, dus rond de 300 Euro!

Click HIER voor een uitleg over deze Dubbele Nationaliteit met de aantallen NL-TF's in de afgelopen jaren
Click HIER voor een Stappenplan om te komen tot een NL-TF-registratie

24 maart 2019: Fokkersoog over Isabella JE toegevoegd

Vorig jaar won Isabella JE de Sweepstakes bij de merries. Haar Fokkersoog is al eerder gepubliceerd in het weekblad Draf&Rensport en nu ook op deze website geplaatst, met enkele leuke foto's. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

21 maart 2019: Jaarverslag 2018 gepubliceerd

Het in de Breeders Special gepubliceerde Jaarverslag 2018 van de Fokkersvereniging staat nu ook op onze website. Ook de uitslagen van de Klassiekers en de meest winnende NL-dravers van 2018 staan erbij. Het is te vinden in het linkermenu onder [over ons] --> [jaarverslagen].

18 maart 2019: Informatie over BL-fokpremies

Het artikel uit de Breeders Special over de buitenlandse fokpremies staat nu onder Hot Item 3 (zie bovenaan deze pagina), met de laatste donaties. Ter illustratie zijn twee tabellen opgenomen met het in het buitenland gewonnen prijzengeld in 2017 en 2018. Tabel 3 uit het artikel is aangepast: we hadden Coktail Fortuna en Andriy Fortuna vergeten op te nemen. Zij wonnen vorig jaar resp. ca. 140.000 en 20.000 Euro.

16 maart 2019: Eerste donatie voor BL-fokpremies

Vlak na het uitkomen van de Breeders Special mailde ons al een enthousiaste fokker n.a.v. het artikel over de buitenlandse fokpremies. Hij doneert 50 Euro. Wie volgt? Geef even een berichtje als u ook meedoet. Wilt u via uw bedrijf een sponsorbedrag storten en wilt u een rekening? Vraag het ons.

15 maart 2019: De Breeders Special is uit!

De dikke Breeders Special is vandaag bij de abonné's in de bus gevallen. Hij ziet er weer prachtig uit. Complimenten aan de redacteuren en aan de medewerkers van BCM. Het aantal pagina's is 8 minder dan vorig jaar, maar toch staat er evenveel in. Dat komt doordat het zgn. hengstenboek (achterin) handiger is ingedeeld, waardoor het aantal benodigde pagina's is gehalveerd: 7 ipv 15.
Het aantal advertenties is iets minder dan vorig jaar, veroorzaakt doordat enkele grote hengstenhouders minder pagina's hebben gekocht. Maar daarentegen toont een aantal fokkers trots hun merriebestand met veulens. Vooral dit laatste vinden wij erg leuk en informatief. Dat moeten we zien te continueren en te verbeteren. Enkele grotere fokkers ontbreken deze keer en die horen er toch ook bij.
Zes interviews en artikelen over Speedy Crown en Muscle Hill zijn leuk om te lezen en de vele statistieken helpen de fokkers bij het kiezen van een dekhengst.
Er zijn interessante artikelen over erfelijkheid en verzorging en met onze speerpunten, het jaarverslag en het belangrijke artikel over de BL-fokpremies is het ook een echt 'clubblad' van de Fokkersvereniging geworden.
Daarmee hebben we weer een fantastisch bewaarnummer gekregen. Zoiets vind je in weinig landen. Veel leesplezier!

15 maart 2019: Inschrijvingen Breeders Crown-L

Naast de door de Fokkersvereniging ingeschreven 151 NL-jaarlingen hebben NL-fokkers (slechts) 23 in 2018 geboren jaarlingen ingeschreven voor de Breeders Crown-L. (Vorig jaar 57) Voor de lijst: Kijk onder Hot Item 1 bovenaan deze pagina. Of click HIER


13 maart 2019: Fokkersoog over ILCLASSICO RENKA toegevoegd

Vorig jaar won Ilclassico Renka de Sweepstakes bij de hengsten/ruins. Zijn Fokkersoog is al eerder gepubliceerd in het weekblad Draf&Rensport en nu ook op deze website geplaatst, met enkele leuke foto's. (Sweepstakes-winnares Isabella JE volgt binnenkort) Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

8 maart 2019: Dekboek 2018

Het Dekboek 2018 met alle in Nederland gedekte fokmerries is nu ook te zien op deze website. Het leest als een soap: wie heeft het met wie gedaan? Hierbij staan ook de aantallen NL- en BL-fokmerries in NL-bezit vermeld over de afgelopen jaren. Kijk in linkermenu onder [fokkerij] [dekboek]. Of click HIER

28 februari 2019: Fokkersoog over BELINA JOSSELYN toegevoegd

Frankrijk heeft eindelijk weer een topmerrie, die de Grand Prix d'Amérique heeft kunnen winnen. Afgelopen zondag won ze ook de Prix de Paris. Zo'n merrie wordt meestal populairder dan de hengsten, en terecht. Ook wij zijn uitgesproken fan van deze 'prima-ballerina' en hebben daarom het Fokkersoog over haar afstamming opgenomen, met enkele mooie foto's. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

21 februari 2019: Fokkersoog over INCREDIBLE DRPOL toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnaar van de Fokkers-Trofee. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

begin februari 2019: Inschrijving Breeders Crown-L nog open tot maandag 18 febr!!!!

Voor de Breeders Crown-koersen van de L-jaargang van 2018 is de inschrijving opengesteld tot 18 febr. a.s.
NL-gefokte L-jaarlingen worden automatisch ingeschreven en de Fokkersvereniging betaalt de eerste twee inlegrondes.
NL-fokkers kunnen hun BL-jaarlingen ook inschrijven, maar moeten dat zelf doen bij de NDR-sport-afdeling en ook zelf betalen.
Deze inschrijving geldt voor de Breeders Crown-koersen in 5 opvolgende jaren: eenmaal als 3-jarige in 2021 en viermaal als 4- t/m 7-jarige. Ook fokkers van buitenlandse paarden krijgen in deze koersen 20% fokpremie!!!! Schrijf uw jaarling nog snel in!!
Er zijn ook al sponsorgelden beschikbaar gesteld voor de pot van deze jaargang.
Voor meer info: Kijk onder Hot Item 1 bovenaan deze pagina.


half maart 2019: Breeders Special komt uit: ADVERTENTIES GEVRAAGD

Door de redactie en verschillende auteurs wordt weer hard gewerkt aan de nieuwe Breeders Special, die op 14 maart a.s. zal uitkomen. Het gaat weer een ultra dikke uitgave worden, die door de fokkers en liefhebbers nog maandenlang zal worden doorgebladerd en geraadpleegd. We hopen op veel mooie advertenties, want ook die maken het blad interessant. Vanzelfsprekend is dit een must voor de dekhengstenhouders, maar ook voor zowel grote als kleine fokkers is het goed om te laten zien met welk materiaal ze fokken, wat hun producten zijn en welke dekhengsten ze hebben uitgekozen. Ook een jaarlingen-advertentie zal veelvuldig worden gelezen en gezien. Dus neem contact op met Douwe Frerichs of Hans Sinnige en vraag naar het scherpe tarief.


6 februari 2019: Fokkersoog over IRIS BALDWIN toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Merrie-Derby en de Merrie-Trofee. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER


24 januari 2019: Inschrijving Breeders Crown-L nog open

Voor de Breeders Crown-koersen van de L-jaargang van 2018 is de inschrijving opengesteld tot 1 febr. a.s.
NL-gefokte L-jaarlingen worden automatisch ingeschreven en de Fokkersvereniging betaalt de eerste twee inlegrondes.
NL-fokkers kunnen hun BL-jaarlingen ook inschrijven, maar moeten dat zelf doen bij de NDR-sport-afdeling en ook zelf betalen.
Deze inschrijving geldt voor de Breeders Crown-koersen in 5 opvolgende jaren: eenmaal als 3-jarige in 2021 en viermaal als 4- t/m 7-jarige. Ook fokkers van buitenlandse paarden krijgen in deze koersen 20% fokpremie!!!! Schrijf uw jaarling nog snel in!!
Er zijn ook al sponsorgelden beschikbaar gesteld voor de pot van deze jaargang.
Voor meer info: Kijk onder Hot Item 1 bovenaan deze pagina.


10 januari 2019: Fokkersoog over DURK M BOKO toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de 2-voudig winnaar van de Gouden Zweep in de afgelopen 2 jaren. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

Eindstand FOKKERS in 2018
Met dank aan de redactie 'Draf&Rensport en de Sport-afdeling NDR.25 dec . 2018: Inteelt in de draverfokkerij

Leesvoer voor de Kerstperiode. We zijn weer op zoek gegaan naar nog niet op deze website opgenomen foktechnische artikelen in eerdere Breeders Specials. In de Breeders Special van 2018 stond een artikel over Inteelt in de draverfokkerij. Voor het artikel: Click HIER

21 dec. 2018: Een Fokkersoog over 4-jar. Derbywinnaar HUGO LOBELL toegevoegd

Er is op deze website weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet was overgenomen. Het gaat om de 4-jarigen Derbywinnaar van 2018. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

19 dec. 2018: HH Fokkers: zet nog snel uw veulen in het NL-Stamboek!!

Steeds meer NL-fokkers, die vroeger Duits fokten, doen dat nu niet meer, vanwege de onzekere toestand in de Duitse drafsport en vanwege de negatieve belastingmaatregelen. U kunt uw Duitse (of ander stamboek) veulen van dit jaar nog naar het NL-Stamboek overzetten, maar dan moet u wel snel zijn. Liefst nog deze week.
Enkele goede redenen om voor het NL-Stamboek te kiezen:
- er zijn in 2018 opnieuw meer veulens geregistreerd dan in het voorgaande jaar, waardoor de doteringen in de Klassiekers in de toekomst omhoog gaan
- voor een aantal Klassiekers is er een minimaal gegarandeerd prijzengeld
- het winnen van NL-Klassiekers is veel leuker
- grotere kans op het winnen van NL-Klassiekers dan BL-Klassiekers
- er zijn grote Triple Crown potten voor NL-fokkers
- met ingang van 2019 fokpremies op de kortebaan
- met ingang van 2019 fokpremies voor in het buitenland gewonnen prijzengeld
- fokproducten in eigen land zien lopen is veel leuker
- inlanders hebben meer publiciteit in eigen land

7 december 2018: FANTASTISCH NIEUWS: Kortebaan Bond stelt voor 2019 ca. € 3.000 aan fokpremies beschikbaar

Tijdens de onlangs gehouden Jaarvergadering van de Kortebaanbond hebben de leden besloten om ca. 3.000 Euro aan fokpremies beschikbaar te stellen voor de fokkers van de 7 beste NL-kortebaners in het seizoen 2019. Ook zullen de fokkers van de deelnemende paarden worden vermeld in de KB-programma's. Zie Hot Item 2, boven aan deze pagina, voor het betreffende persbericht.


29 nov. 2018: Een Fokkersoog over Derbywinnaar IDEAAL toegevoegd

Er is op deze website weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet was overgenomen. Het gaat om de Derbywinnaar van 2018. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

10 nov. 2018: Twee artikelen overgenomen

We vonden nog twee leuke artikelen in oude Breeders Specials:
In de Breeders Special van 2006 stond een artikel van Durk Minkema getiteld 'Clandestiene hengsten en dubbelgangers' oftewel Vervalsingen in de drafsport. Voor dit artikel: Click HIER
In de Breeders Special van 2014 stond een grappig artikel van Hans Huiberts getiteld 'Molly, het liefje van Love You', maar wel met een serieuze ondertoon. Voor dit artikel: Click HIER

3 nov. 2018: Franse stammoeders

We zijn weer op zoek gegaan naar nog niet op deze website opgenomen foktechnische artikelen in eerdere Breeders Specials. In de Breeders Special van 2012 stond een artikel over de stammoeders van bekende Franse vaderpaarden. Voor het artikel: Click HIER

20 okt. 2018: Vaders moeder en moeders vader

We zijn op zoek gegaan naar nog niet op deze website opgenomen foktechnische artikelen in eerdere Breeders Specials. In de Breeders Special van 2005 stond een artikel getiteld 'Vaders moeder en moeders vader' oftewel het belang van de moeders en waarop te letten in een stamboom. Ook wordt verteld hoe de crack van dat moment, Jag de Bellouet, door zijn fokker is opgefokt. Voor het artikel: Click HIER

15 okt. 2018: Eindstand om de fokpremies op de Kortebaan bereikt

De laatste kortebaan van dit seizoen, zoals gebruikelijk in 't Zand (op 15 okt. 2018) is gewonnen door Doc Holiday, voor Southwind Raptor, Contador en Ronny Brandt. Dit heeft geen wijziging meer gebracht in de stand bij de NL-gefokte paarden. De door de Fokkersvereniging uitgeloofde fokpremies gaan naar:
1. Mevr. C. Krijnen: € 500
2. Albert Ebbinge: € 200
3. Maatschap Van der Let: € 150
4. erven Jan Nas: € 100
5. Dolf Rieken: € 50
Deze bedragen zullen binnenkort op hun NDR-rekening worden bijgeschreven, minus de gebruikelijke afdracht. De volledige eindstand voor de fokpremies op de kortebaan staat op
Hot Item 2 (boven aan deze pagina) of click HIER .

10 okt. 2018: Stand fokkers t/m 3e kwartaal 2018

Van Mike Hersbach kregen we de tussenstand bij de fokkers per 09-10-2018:
1. Boko Stables Holland BV € 7.297
2. R.C.M. Knipscheer € 3.787
3. Stal Schermer € 2.704
4. J.W.M. Engwerda € 2.656
5. D.P. Couperus € 2.628
6. Swagerman Meubelen € 2.523
7. Mw. C.M. Schotte-v.d. Blink € 2.401
8. A. van Schie € 2.343
9. L.J. de Reuver € 2.342
10. C.A.M. Roeling € 1.894
11. J.P. van Haastert € 1.825
12. E. Kruis € 1.825
13. A. Ebbinge € 1.800
14. Mw. G.M. Schavemaker-Veenboer € 1.770
15. L.C.J. Schalkoort € 1.755
16. A.T.M. Wilderbeek € 1.670
17. G. Molhoek € 1.639
18. Van Bellen Beheer BV € 1.635
19. K. Schilstra € 1.475
20. K. Timmer € 1.462

Boko Stables lijkt weer op weg naar een kampioenschap, maar wie zal 2e gaan worden?
In de laatste maanden zijn nog dikke fokpremies te verdienen in de Klassiekers en de Stakes-koersen.
De fokpremie in de Fokkers Trofee bedraagt 20% en in de Breeders Crowns 15%.

08 okt. 2018: How great was Peter the Great?

In de Breeders Special van 2009 stond een leuk verhaal over Peter the Great en zijn dominatie bij de vaderlijnen. Er zijn enkele latere vaderpaarden toegevoegd. Aan het slot wordt het belang van vaderlijnen op de juiste (geringe) waarde geschat. Voor het artikel: Click HIER

07 okt. 2018: Nieuwe tussenstand om de fokpremies op de Kortebaan

Op 7 okt. j.l. heeft Eliot Charisma in Nootdorp zijn 5e KB gewonnen en daarmee weer 5 punten verdiend voor zijn fokker Mevr. C. Krijnen. Hero Baldwin van fokker Albert Ebbinge kwam er deze keer niet aan te pas en raakte 5 punten op achter. Calistokingsdeep werd 2e en pakte 3 punten, waardoor hij Hero tot op 1 punt is genaderd. De laatste kortebaan in 't Zand wordt beslissend voor de eindstand en de fokpremies. Zo spannend kan het zijn.. De eerste vier geplaatste paarden van een kortebaanwedstrijd krijgen in volgorde 5, 3, 2 en 1 punten. We gaan de laatste kortebaan in 't Zand op 15 oktober met speciale belangstelling volgen. De nieuwe tussenstand voor de fokpremies op de kortebaan staat op Hot Item 2 (boven aan deze pagina) of click HIER .

Op 21 sept. 2018: Jaarlingenveiling in Wolvega

We vragen uw aandacht voor de enige Jaarlingenveiling van dit jaar, de International Yearling Sale op Victoria Park Wolvega, op 21 september a.s. Vanaf 13:00 uur zijn de jaarlingen te bezichtigen. Vanaf 15:30 uur worden ze door Ferry Hollander één voor één voorgesteld en even na 18:00 uur komen ze bij Hans Sinnige onder de hamer. De toegang is gratis. Wie er niet bij kan zijn, kan alles via de live-stream volgen en kan telefonisch via zijn agent meebieden. Er is voor elk wat wils: 38 NL-jaarlingen, 2 NL-TF, 30 DE, 8 SE, 8 FR en 2 BE. Die laatste 2 zijn Vrijthofjes uit de NL-merries Armbro Groenhof en Alert Oldeson. Er zijn ook 5 aandelen van 20% in de dekhengst Virgill Boko te koop.

Breeders Crown:
Alle NL- en sommige BL-jaarlingen staan ingeschreven voor de NL-Breeders Cown-koersen. De volgende 14 te veilen BL-paarden zijn ingeschreven voor de NL-Breeders Crown, eventueel naast de Klassieke koersen (incl. Breeders Crown) in het paspoortland en dat zijn alfabetisch:
Dream of Cash, Dream of Money, Hooligan Boy, Kansas Dream, Kenway Fortuna, Kenzo Flevo, Keytothehill, Kiki Beemd, Kimberly Fortuna, King Idzarda, King on the Hill, Knock on Wood, Kristel F Boko, Kumanu Fortuna.
Voor alle 57 in de NL-Breeders Crown ingeschreven BL-jaarlingen: Click HIER

Alle Jaarlingen ter veiling
Voor de lijst met alle te veilen jaarlingen: Click HIER .
Click vervolgens op de naam van een jaarling en u ziet dan een pagina met de afstamming, de producten van de moeder en een filmpje van het jaarling. De ene draaft nog mooier dan de andere. Wat een kwaliteit! Ook de catalogus-pagina's zijn per jaarling op te roepen.

12 sept. 2018: Een Fokkersoog over COKTAIL FORTUNA en GENERAAL BIANCO toegevoegd

Er is op deze website weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet was opgenomen. Het gaat om de beide Nederlandse grootverdieners in Zweden, uit dezelfde moederlijn. De ene moet "oom" zeggen tegen de andere. Click hierboven op het Paardenoog en zoek ze op. Of click HIER

27 aug. 2018: Derby voor Ideaal

Afgelopen zondag werd de Derby gewonnen door de donkerbruine hengst Ideaal, een zoon van Make it Happen en Beralda, die uit de moederlijn komt van de Van Cornjum/Van Camstra-paarden. Tourterelle, dus. Het was een close-finish met de merrie Isabella JE (Virgill Boko - Alie JE). De winnaar werd gefokt door D. Couperus uit het hoge noorden van Friesland. Eigenaar is een groep mensen onder de stalnaam M.T.N. Stable. Trainer-rijder was Patrick de Haan. De Merrie-Derby was voor Iris Baldwin (Virgill Boko - Bordeau Baldwin), van fokker Albert Ebbinge. Deze winnaars hebben niet de Sweepstakes gewonnen, dus ze kunnen niet de Triple Crown winnen. De dikke pot blijft dus weer een jaar staan.


12 aug. 2018: Eerste donatie voor de 'buitenlandse' fokpremies

We hebben van het Bestuur van de HRV Drachten toestemming gekregen om hun donatie 2018 van 500 Euro te bestemmen voor de pot voor de 'buitenlandse' fokpremies over 2019. Het staat ook vermeld onder Hot Item 3 (bovenaan deze pagina). We vinden het leuk dat onze trouwe donateur HRV Drachten als eerste op deze lijst van donateurs staat en hopelijk volgen er spoedig meer.

12 juli 2018: FOKPREMIES VOOR BUITENLANDS PRIJZENGELD!!!!!

Fantastisch nieuws voor onze fokkers:
Nadat de Fokkersvereniging heeft gezorgd voor (vijf) fokpremies op de Kortebaan in 2018 (zie Hot Item 2, bovenaan), gaat onze vereniging nu ook zorgen voor FOKPREMIES BIJ BUITENLANDS PRIJZENGELD. Dit plan staat beschreven in het blad Draf&Renpsort nr. 28 d.d. 12-07-2018 en is ook te lezen onder Hot Item 3, bovenaan deze pagina. Deze maatregel gaat in het jaar 2019 in en zal meerdere jaren gelden. Voor de pot met beschikbare BL-fokpremies worden sponsoren gezocht en dit zullen mooie bedragen worden. We houden u op de hoogte. Ongetwijfeld zal dit zorgen voor meer veulens in ons stamboek, waardoor er ook hogere doteringen in onze Klassiekers zullen komen voor de betreffende jaargangen.
Voor verdere uitleg over deze maatregel: Kijk
onder Hot Item 3, boven aan deze pagina, of click HIER .

10 juli 2018: Alweer een nieuwe ELITEMERRIE!

Bas Schwarz tipte ons voor een nieuwe Elitemerrie: TEMPLE BOKO, moeder van o.a. de Nederlandse Bogey Boko, Cronos F Boko, Denise F Boko en Farao F Boko, die hun moeder al enige tijd geleden 15 punten hebben bezorgd, voornamelijk in Noorwegen. Vandaar dat ze uit het zicht waren gebleven. Na 3 Duitse producten is er vorige week van Temple Boko weer een NL-veulen geregistreerd en daar zijn we blij mee. Voor haar lijstje in het overzicht van de Elitemerries: click HIER
Denkt u dat uw fokmerrie ook in aanmerking komt voor de titel Elitemerrie? Laat het ons weten!

7 juli 2018: Sprintkampioenschap voor Hooters USA

Op 7 juli heeft Hooters USA in 1.13,7 het Sprintkampioenschap der 4-jarigen gewonnen op Duindigt, gevolgd door Hummer Scott, Happy Occagnes en Hayley Jet. Fokker van de winnaar is Jolanda Mollema. Deze koers is de tweede poot van de Triple Crown der 4-jarigen. De eerste poot is gewonnen door Hugo Lobell, dus de bonus van € 4.830 voor de fokker van € 1.070 voor de eigenaar blijft weer een jaar staan. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

1 juli 2018: Sweepstakes

Op 1 juli zijn de beide afdelingen van de Sweepstakes gewonnen door Stal Payday en trainer Bas Crebas. De merrie-afdeling was voor de Virgill Boko-dochter Isabella JE (fokkers Jos van Haastert en Eelke Kruis, vandaar JE) en de hengsten-afdeling was voor de Fast Photo-zoon Ilclassico Renka (fokker René Knipscheer). Deze koersen zijn de eerste poot van de Triple Crown der 3-jarigen, met een bonus van € 7.330 voor de fokker van € 1.070 voor de eigenaar. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

30 juni 2018: FOKPREMIES VOOR BUITENLANDS PRIJZENGELD!!!!!!!

HH Fokkers, twijfelt u nog of u uw veulen van dit jaar Duits, Zweeds of Nederlands gaat maken of misschien NL-TF? Wacht nog even met beslissen. De Fokkersvereniging gaat met ingang van volgend jaar zorgen fokpremies voor buitenlands prijzengeld, gewonnen door NL-fokproducten. We bieden veel meer dan Duitsland en gaan de strijd om de veulens met Zweden aan. Nederlands fokken wordt weer interessant. Het percentage zal niet zo hoog zijn als wat Zweden kan bieden, maar het wordt een percentage van veelal hoog prijzengeld en dat kan toch leuke fokpremies opleveren. Ons bestuur is e.e.a. nog aan het uitwerken, samen met NDR-bestuur, maar binnen 14 dagen hoort u meer.

27 juni 2018: Kampioen-fokker krijgt zijn ereprijzen

De kampioen-fokker 2017, Klaas Redder, was verhinderd om naar onze Jaarvergadering 2018 te komen. Daarom is voorzitter Hans Huiberts enkele weken later naar Staphorst gereden om de wisselprijs en de ereprijs te overhandigen. Klaas Redder was er verguld mee. Een foto van de overhandiging staat onder [Fokkers][Kampioenen] in het linkermenu, click HIER

27 juni 2018: Update Reddingsplan

In de Jaarvergadering 2018 (18 mei 2018) is gemeld:
Eind vorig jaar is een enquete gehouden onder onze leden. 85 van de 170 geënquêteerde leden gaven een reactie, waarvan slechts 12 negatief. Dus 85 % is positief.
Het Bestuur NDR wil echter het eigen stamboek niet op het spel zetten en voelt daarom niets voor het Reddingsplan. Wel wordt nog gepraat over andere stimulerende maatregelen, maar we kijken eerst de ontwikkelingen van dit jaar aan.

25 juni 2018: Stand fokkers over 1e halfjaar 2018

Op www.doordraven.nl wordt u regelmatig geïnformeerd over de drafsport door middel van foto’s, video’s, startlijsten en nieuwtjes. Ook tussenstanden van pikeurs, eigenaars, etc zijn er te vinden. De stand bij de fokkers is per 20-6-2018:
1. Boko Stables Holland BV € 4.289 - 14 ovw
2. Boko Stables Holland BV - J.H. Kraak € 1.930 - 1 ovw
3. Swagerman Meubelen € 1.840 - 2 ovw
4. L.J. de Reuver € 1.757 - 4 ovw
5. Stal Schermer € 1.682 - 5 ovw
6. R.C.M. Knipscheer € 1.330 - 3 ovw
7. A. van Schie Mw. T.J. Iwema S. Iwema € 1.237 - 5 ovw
8. A.T.M. Wilderbeek € 1.187 - 2 ovw
9. J.W.M. Engwerda € 1.098 - 2 ovw
10. Mw. C.M. Schotte-v.d. Blink € 1.034 - 4 ovw
11. A. Ebbinge € 997- 2 ovw
12. L.C.J. Schalkoort € 975- 1 ovw
13. Mw. O. de Vries € 899- 0 ovw
14. Mw. G.M. Schavemaker-Veenboer € 895- 0 ovw
15. K. Timmer € 875- 1 ovw
Boko Stables lijkt weer op weg naar een kampioenschap, maar de komende klassiekers zullen dit lijstje helemaal overhoop gooien.

15 juni 2018: Aantal NL-veulens stijgt opnieuw

In het OB van deze week staan weer twee topfokmerries als ingevoerd. Waarschijnlijk omdat hun veulens in het NL-Stamboek komen te staan: de Elite/Klassieke Realy Furniture is weer terug en de Duitse Goetmals Wood-dochter Pippa Barosso (1.12,6 - € 80.000) verwacht haar eerste veulen. Er zijn in de afgelopen maanden nog meer fokmerries ingevoerd, merendeels omdat de fokkers zich van Duitsland afkeren. Daar gaat het niet naar wens.
Tot en met week 24 zijn er 55 NL-veulens geregistreerd, terwijl dat er precies een jaar geleden 51 waren. Dat zijn er slechts 4 meer. Toch verwachten we dit jaar opnieuw een forse stijging en dat is positief omdat daarmee de doteringen in de Klassiekers weer omhoog gaan.

12 juni 2018: Fokpremies op de Kortebaan

Tijdens de onlangs gehouden Jaarvergadering van de Fokkersvereniging is besloten om 1.000 Euro aan fokpremies beschikbaar te stellen aan het einde van het kortebaanseizoen 2018. Zie Hot Item 2, boven aan deze pagina. Het begint nu door te dringen in de kortebaanwereld. Op de website kortebaandraverijen.nl staat deze primeur vermeld met de tussenstand na 4 kortebanen: 1e staat Cha Cha Cha (fokker wijlen Kas Timmer), gevolgd door Bronco Boko. De tussenstanden zullen regelmatig worden gepubliceerd.


4 juni 2018: Sweepstakes van groter belang!

Tijdens de onlangs gehouden Jaarvergadering van de Fokkersvereniging is het belang van de Sweepstakes nog eens benadrukt, omdat er in het afgelopen jaar extra stimulerende maatregelen zijn genomen, die nog niet overal bekend zijn, vrezen wij.

Er zijn de volgende motivaties om in de Sweepstakes van start te gaan:
- de eer van deelname aan een oude belangrijke klassieker
- de kans op eeuwige roem en 'eeuwigdurende' vermelding in de winnaarslijst
- de minimaal gegarandeerde eerste prijs van 5.000 Euro
- de winnaars krijgen een startbewijs voor de Derby/Merrie-Derby, met de hoogste startnummers. Deze startnummers kunnen worden verbeterd in de Derby-selectiekoersen. Maar als een Sweepstakes-winnaar niet in de Derby-selectie-koers kan starten of daarin wordt uitgeschakeld, kan hij/zij toch starten in de Derby
- de Sweepstakes is de eerste poot van de Triple Crown voor 3-jarigen (Sweepstakes - Derby - Fokkers Trofee). De fokker van het paard (ongeacht het geslacht) dat deze 3 koersen wint, ontvangt een extra fokpremie van 7.330 Euro!! De eigenaar krijgt een extra prijs van  1.070 Euro (min de afdracht aan de trainer). Ook voor de fokker en eigenaar van een merrie, die de Triple Crown der merries wint (Sweepstakes - Merrie Derby - Merrie Trofee) liggen mooie bonussen klaar. De Fokkersvereniging beheert deze potten.

We hopen allemaal op grote velden in de Sweepstakes op zondag 1 juli a.s., met deelname van alle jaargangstoppers.


31 MEI 2018: NOTULEN JAARVERGADERING 2018 GEPUBLICEERD

De notulen van onze Jaarvergadering op 18 mei j.l. staan op onze website, in het linkermenu onder [over ons] --> [jaarverslagen]. Met 7 foto's. Een ingekorte versie staat deze week in het weekblad Draf&Rensport.

23 mei 2018: De eerste gegadigde voor een Triple Crown is bekend

Op 19 mei won Hugo Lobell het Criterium der 4-jarigen. Dat is de eerste poot van de Triple Crown der 4-jarigen, met een bonus van € 4.830 voor de fokker van € 1.070 voor de eigenaar. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

22 mei 2018: Twee nieuwe ELITEMERRIES!

We hadden net de oorkonde voor de nieuwe Elitemerrie SARATOGA YANKEE overhandigd tijdens onze Jaarvergadering of er dienden zich alweer twee nieuwe Elitemerries aan:
- Diamond heeft de laatste maanden veel geld verdiend in Frankrijk en hij heeft zijn moeder GALA DEI BESSI voldoende punten bezorgd voor de titel. Eerder bracht zij Bewitched en Capone. Voor haar lijstje in het overzicht van de Elitemerries: click HIER
- Elma Alki won vlak na onze Jaarvergadering een monté-koers op de grasbaan van Hilversum en kwam daarmee boven de 22.000 Euro aan winsom uit. Dat leverde een extra winsompunt op, waarmee haar moeder SARAH ALKI nu voldoende punten heeft voor de titel. Eerder bracht zij Alki Flevo, Babette Flevo en Dame Alki. Voor haar lijstje in het overzicht van de Elitemerries: click HIER
Denkt u dat uw fokmerrie ook in aanmerking komt voor de titel Elitemerrie? Laat het ons weten!

14 mei 2018: Fokpremies op de Kortebaan?

Op vrijdag 18 mei a.s. wordt tijdens onze Jaarvergadering het punt behandeld van de 'fokpremies op de Kortebaan'. Langs de officiële weg wil dit niet lukken en daarom nemen wij nu zelf het voortouw, in de hoop hiermee onze zaak op gang te brengen. Kijk onder [Hot Item 2] hierboven.

11 mei 2018: Fokkersoog over SARATOGA YANKEE toegevoegd

Op vrijdag 18 mei a.s. wordt tijdens onze Jaarvergadering de oorkonde voor de nieuwe Elitemerrie SARATOGA YANKEE uitgereikt aan haar eigenaar Toine Schoonderwoerd. In de laatste Breeders Special stond een 'Fokkersoog' over haar en die hebben we overgenomen op deze website. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

2 mei 2018: Fokkersoog over HIGHSPEED ARESY toegevoegd

Er is op deze website weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Sweepstakes 2017 en haar oude Nederlandse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

2 MEI 2018: AGENDA JAARVERGADERING GEPUBLICEERD

De agenda voor onze Jaarvergadering staat in het OB van deze week (te zien op de website van de NDR en in het krantje van deze week) en is ook gepubliceerd op onze website, in het linkermenu onder [over ons] --> [jaarverslagen]. Daar staan ook het Jaarverslag 2017 en de notulen van de Jaarvergadering van vorig jaar.

JAARVERGADERING FOKKERSVERENIGING OP 18 MEI 2018:

Voor uw agenda:
De Jaarvergadering van de Fokkersvereniging zal worden gehouden op vrijdag 18 mei a.s. in Restaurant 'De Molen' te Ankeveen. Ontvangst vanaf 12:00 uur, aanvang vergadering om 12:45u. Om 16:00 uur valt de start van de eerste koers op de vlakbij gelegen grasbaan Hilversum. De agenda volgt spoedig.

16 april 2018: Het FOKKERIJNUMMER van DE HOEFSLAG is uit

Tip voor onze fokkers:
Het jaarlijkse Fokkerijnummer van De Hoefslag ligt nu in de schappen van de Boekwinkels. Te koop voor bijna 8 Euro, met tal van interessante artikelen over fokkerijzaken. Het is altijd leerzaam om eens in de keuken van een ander te kijken en daar biedt dit Fokkerijnummer alle gelegenheid voor. Bovendien zit er een gratis nieuwe krant bij, genaamd 'De Grazer', met artikeltjes over o.a. over maandagziekte, gezonde hoeven, wormbesmetting, zout supplementen, dazen, afrastering, mok, staart- en manen-eczeem, ratten en muizen op stal. Is wat commercieel, maar wel leerzaam.
In het voorgaande nummer van de Hoefslag (nr. 5) staan ook nog 2 interessante artikelen. Over "wel of niet fokken met een merrie met OCD" en over "wat te doen als de nageboorte achterblijft". Deze twee artikelen hadden niet misstaan in het Fokkerijnummer. Binnenkort zullen we (indien toestemming) enkele van deze artikelen op onze website publiceren.

4 april 2018: Gegarandeerde prijzengelden voor enkele Klassiekers in 2018, 2019 en 2020

Het staat al op de website van de NDR en in het OB, maar ook hier willen we dit mooie nieuws vermelden.
De volgende prijzengelden zijn gegarandeerd voor de onderstaande Klassiekers voor dit jaar en de volgende 2 jaren.

Groningen, Sweepstakes:
Beide afdelingen, minimaal gegarandeerde dotering € 11.000 (inclusief 10% fokpremie)

Wolvega, Jonkerprijs en Jofferprijs:
Beide minimaal gegarandeerde dotering € 11.000 (inclusief 10% fokpremie)

Wolvega, Derby der Tweejarigen (komt i.p.v de vervallen Productendraverij):
Minimaal gegarandeerde dotering € 16.500 (inclusief 10% fokpremie)

Bonus:
Indien de winnaar van de Derby der Tweejarigen in 2018 ook de open Derby wint in 2019 en de Derby der Vierjarigen in 2020, ontvangt de eigenaar een bonus van € 25.000. Deze bonus wordt uitbetaald aan de eigenaar waarvoor het paard de Derby der Vierjarigen loopt en zal niet worden opgenomen in de werkelijke of belastbare winsom van paard.

In 2019 en 2020 komt daar nog bij:
De Owners Cup voor tweejarige paarden, een Stakes koers.
Minimaal gegarandeerde dotering € 16.500 (inclusief 10% fokpremie)

Velen van ons zijn geen voorstanders van vroege tweejarigenkoersen, maar nu alle belangrijke koersen worden verreden in de laatste 2 maanden van het jaar, is een mooi compromis bereikt.

Verder willen we er nog op wijzen dat de Sweepstakes de eerste poot is voor de Triple Crown, waar een grote bonus op staat, vooral voor de fokkers. Bovendien levert een zege in de Sweepstakes een startbewijs voor de Derby op, eventueel ook voor de Merrie-Derby. Zou uw paard de Selectoekoers voor de Derby missen of daarin worden uitgeschakeld, dan mag hij als Sweepstakes-winnaar toch starten in de Derby, maar wel met een hoog startnummer. Hierdoor en door de gegarandeerde eerste prijs van € 5.000 is een start in de Sweepstakes heel verstandig.
Koersen met NEDERLANDS gefokte dravers wordt steeds leuker!!!!!

2 april 2018: Stand fokkers over 1e kwartaal 2018

Op www.doordraven.nl wordt u regelmatig geïnformeerd over de drafsport door middel van foto’s, video’s, startlijsten en nieuwtjes. Ook tussenstanden van pikeurs, eigenaars, etc zijn er te vinden. De stand bij de fokkers is per 1-4-2018:
1. Boko Stables Holland BV € 2.227,00 - 5 ovw
2. Boko Stables Holland BV - J.H. Kraak € 1.455,00 - 1 ovw
3. Swagerman Meubelen € 1.281,00 - 1 ovw
4. L.J. de Reuver € 915,00 - 2 ovw
5. Stal Schermer € 844,00 - 2 ovw
6. J.W.M. Engwerda € 825,00 - 1 ovw
7. Mw. G.M. Schavemaker-Veenboer € 775,00 - 0 ovw
8. Parklane Farm € 765,00 - 2 ovw
9. Mw. O. de Vries € 749,00 - 0 ovw
10. Mw. C.M. Schotte-v.d. Blink € 700,00 - 3 ovw
11. A.T.M. Wilderbeek € 695,00 - 1 ovw
12. K. Timmer € 680,00 - 1 ovw
13. R.C.M. Knipscheer € 600,00 - 0 ovw
14. K. Redder Mw. H. Redder € 580,00 - 0 ovw
15. E. Holdinga € 575,00 - 0 ovw

20 maart 2018: Hot Item 5 toegevoegd, over fokpremies in Nederland en het buitenland

In totaliteit fokken Nederlandse fokkers meer buitenlandse veulens dan Nederlandse. Duitsland wordt nu als minder interessant beschouwd dan in de afgelopen jaren en er is een verschuiving gaande richting Zweden, mede door de verhoogde fokpremies aldaar. We hebben alle fokpremies, die in het buitenland worden uitgekeerd, op een rijtje gezet. In Nederland moeten de fokpremies eigenlijk omhoog om met het buitenland te kunnen concurreren. Zodra de middelen er zijn zullen we hierover met de Stg. NDR gaan overleggen. Click hierboven op Hot Item 5 of click HIER

20 maart 2018: Fokkersoog over HIGH FIVE RENKA toegevoegd

En? Wat vindt u van de Breeders Special?
Er is op deze website weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Merrie Trofee 2017 met haar Franse vader en haar prachtige Amerikaanse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

15 maart 2017: De Breeders Special komt deze week uit

De jaarlijkse Breeders Special is met de post onderweg en komt vandaag of morgen in de bus of bij een verkooppunt. Houd de postbode in de gaten of ga snel naar een verkooppunt voordat hij uitverkocht is. 124 bladzijden vol met informatie over de draverfokkerij, nieuwe dekhengsten, statistieken, fokkersogen en een vijftal leuke interviews. Een echt bewaarnummer, waar je maandenlang in kunt neuzen en ideeën opdoen. Zelfs 2 interessante artikelen over de volbloedfokkerij zitten erbij. De kosten van dit blad zijn hetzelfde als voor een regulier nummer. Alleen het papier is al meer waard.

12 maart 2017: Inschrijvingen voor Breeders Crown

De 57 voor de Breeders Crown-K ingeschreven BL-paarden staan nu vermeld met hun fokker en huidige eigenaar op de betreffende pagina, zie Hot Item 1 (hierboven).

11 maart 2017: Dekboek 2017

Het Dekboek 2017 met alle in Nederland gedekte fokmerries is nu ook te zien op deze website. Het leest als een soap: wie heeft het met wie gedaan? Kijk in linkermenu onder [fokkerij] [dekboek])
Hierbij staan ook de aantallen NL- en BL-fokmerries in NL-bezit vermeld over de afgelopen jaren.

19 februari 2018: 56 inschrijvingen voor de Breeders Crown koersen

Bij het sluiten van de inschrijvingsperiode op 15 febr. j.l. waren er 56 buitenlandse jaarlingen ingeschreven. Deze worden gevoegd bij de 142 NL-jaarlingen, die door de Fokkersvereniging zijn ingeschreven, dus totaal staan er 198 jaarlingen op de lijst van de BC-K. In 2020 zijn deze paarden 3 jaar oud en kunnen ze starten in de eerste Breeders Crown aflevering nieuwe stijl.
Aan het einde van 2018 zit er waarschijnlijk een bedrag van 18.450 Euro in de pot (12.000 sponsoring + 2.250 Fokkersvereniging + 56 x 75). Daar komen dan nog de inleggelden in 2019 bij (100 Euro per ingeschreven paard). De helft van de zo ontstane pot (ca. € 30.000) is bestemd voor de hengst- en merrie-afdeling van de 3-jarigen in 2020 en de andere helft voor de 4- t/m 6-jarigen een jaar later (2021). Daar komen dan nog de inleggelden in het betreffende jaar bij (€ 150 per ingeschreven paard in 2020 voor de 3-jarigen en € 110 per paard voor de 4- t/m 6-jarigen in 2021). In de volgende jaren nog € 110 in 2022, € 65 in 2023 en € 65 in 2024 bij de 4- t/m 7-jarigen. Het prijzengeld kan zo aardig oplopen.

9 februari 2018: Nieuwe donatie voor de Breeders Crown koersen

Er heeft zich een 6e sponsor aangemeld voor de Breeders Crown-koersen van de K-jaargang. RUNNERZ doneert 1.000 Euro! Bedankt daarvoor. Om te beginnen komt er al zeker 14.000 Euro in de pot en daar komen de inleggelden voor de buitenlandse paarden nog bij! Kijk onder Hot Item 1 (bovenaan) voor de voorwaarden. Het aantal ingeschreven buitenlandse paarden bedraagt nu iets over de 40 en de inschrijving staat nog enkele dagen open.

8 februari 2018: LAATSTE KANS: Inschrijven voor de Breeders Crown koersen is nog mogelijk

Omdat er per 1 febr. nog maar 27 buitenlandse jaarlingen waren aangemeld voor de Breeders Crown-K (veulens van 2017) is de inschrijving opengesteld t/m 15 febr. Maar daarna is het ook echt over en sluiten. Dames/Heren NL-fokkers van BL-jaarlingen laat deze buitenkans niet voorbij gaan! 20 % fokpremies in de Breeders Crown-koersen van 5 opeenvolgende jaren voor uw BL-fokproduct! Kijk voor de voorwaarden op Hot Item 1, bovenaan deze pagina. Opgave bij Mike Hersbach - Sportafdeling NDR, tel 070-3047143.

6 februari 2018: Fokkersoog over HILLARY QUEEN toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Fokkers Trofee 2017 met haar oude Nederlandse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

23 januari 2018: Donatie voor de Breeders Crown koersen

Er heeft zich een 5e sponsor aangemeld voor de Breeders Crown-koersen van de K-jaargang. De NDR doneert 1.000 Euro! Bedankt NDR-bestuur. Om te beginnen komt er al zeker 13.000 Euro in de pot! Kijk onder Hot Item 1 (bovenaan).

23 januari 2018: Donatie voor de Triple Crown

De NDR doneert haar jaarlijkse 250 Euro voor de Triple Crown! Bedankt NDR-bestuur. Er zit nu al 17.000 Euro in de pot! Kijk onder Triple Crown (bovenaan).

20 januari 2018: Fokkersoog over HALEY VREDEBEST toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Merrie Derby van 2017 met haar Amerikaanse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

Eindstand FOKKERS in 2017
Met dank aan de redactie 'Draf&Rensport en de Sport-afdeling NDR.
Rectificatie: de paarden van fokker Jean Huls hebben geen stalnaam.
In de onderstaande tekst staat 'Limburgia' vermeld, maar dat klopt niet.


28 december 2017: Goed nieuws over de Breeders Crown koersen

Er hebben zich 4 sponsoren aangemeld voor de Breeders Crown-koersen van de K-jaargang. Om te beginnen komt er al zeker 12.000 Euro in de pot! Kijk onder Hot Item 1 (bovenaan).

12 december 2017: Enquête: de 83 reacties uitgesplitst

Er zijn 83 reacties binnengekomen, waarvan 71 vóór het Reddingsplan zijn en 12 tegen.
Onder Hot Item 3 staat nu het aantal stemmen per standpunt.

12 december 2017: Fokkersoog over FELINE BOKO toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Vierjarigen Derby van 2016 met haar Amerikaanse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER

6 december 2017: Fokkersoog over EARLY STARDUST toegevoegd

Er is een 'oude' Fokkersoog toegevoegd, die nog niet op deze website was opgenomen. Het gaat om de winnares van de Vierjarigen Derby van 2015 met haar uitstekende Nederlandse moederlijn. Click hierboven op het Paardenoog en zoek haar op. Of click HIER


Tussenstand fokkers per begin december 2017

Met nog enkele weken te gaan is de spanning uit de strijd om de kampioenstitel van 2017 al enige tijd
verdwenen, zeker na de winnaars-fokpremie van Banker Transs R in de Giganten (€ 3.000). Nu kan de titel
Klaas Redder niet meer ontgaan. De jarenlange Kampioen Boko Stables wordt vice-kampioen.
Alleen is er nog onzekerheid over de plaatsen 3 en 4.


Mijlpaaleind november 2017: Enquête: 83 reacties

Er zijn 83 reacties binnengekomen, waarvan 71 vóór het Reddingsplan zijn en 12 tegen.
Belangrijk is dat er 29 fokkers bij zitten, die buitenlands fokken en hebben toegezegd hun veulen, indien mogelijk, in het NL-Bijboek te zullen zetten. Er zijn ook 23 voorstanders van het Reddingsplan, die toch van plan zijn om hun veulens in het NL-Stamboek in te schrijven.

18 november 2017: Enquête: nog enkele reacties gevraagd

Op de verstuurde Enquête hebben we tot nu toe 50 reacties gekregen en we willen er nog graag enkele bij hebben. Meteen na dit weekend (18-19 nov.) gaan we de balans opmaken, dus dit is uw laatste kans om uw mening te geven. Wij zijn er erg benieuwd naar. Kijk op Hot Item 3 (boven aan deze pagina) over het Reddingsplan.

17 november 2017: Fokkersoog over HOOTERS USA toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Het gaat om Derby-winnaar HOOTERS USA en zijn moeder KEETJE TIPPEL, die de titel Klassiek heeft behaald. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

12 november 2017: Enquête: nog enkele reacties gevraagd

Op de verstuurde Enquête hebben we tot nu toe tegen de 50 reacties gekregen, hetgeen we nog te weinig vinden. Als u een of meer fokmerries heeft en nog niet heeft gereageerd, doe dat dan aub snel. U kunt ook bellen met één van onze bestuursleden. Kijk op Hot Item 3 (boven aan deze pagina) over het Reddingsplan.
We hebben nog een 29-ste voordeel toegevoegd op deze pagina. Het gaat over het vakblad Draf&Rensport. Click
HIER.

1 november 2017: Enquête over het Reddingsplan (de dubbele nationaliteit) is per e-mail verstuurd

Op 1 november is per e-mail een enquête over het Reddingsplan (de dubbele nationaliteit) verzonden naar ca. 170 fokkers, van wie we het e-mail-adres hebben gekregen van de Stg. NDR.
Click hierboven op Hot Item 3 voor de inhoud van deze enquête. Vanwege het grote belang voor de toekomst van onze draverfokkerij vragen we alle Nederlandse fokkers (ook zij die buitenlands fokken) om binnen enkele dagen te reageren.
Ook in het blad draf&rensport van donderdag 9 nov. staat een oproep aan de fokkers om te reageren.

Indien u fokker bent en deze enquête niet via uw mailbox heeft ontvangen, kunt u toch uw standpunt doorgeven aan Hans Huiberts <huiberts.advies@planet.nl>, nadat u de toelichting en de mogelijke standpunten heeft gelezen op Hot Item 3 (hierboven). Het mag ook per telefoon, de nummers staan in de enquête vermeld.

26 oktober 2017: Definitief voorstel Breeders Crowns

Ons bestuur heeft het plan voor adoptie van de Breeders Crown-koersen door de Fokkersvereniging definitief gemaakt en naar het NDR-bestuur gestuurd. Ook het baanbestuur van Wolvega staat achter dit plan. Zie Hot Item 1, boven aan deze pagina.

23 okt. 2017: WICHITA RIVER is KLASSIEKE-fokmerrie!

Wichita River had al twee Derby-winnaars. Haar dochter Derby Lobell won de Merrie-Derby in 2013 en halfbroer Erwin Lobell de 3-jarigen Derby in 2014. Dat levert 150 punten op voor de eretitel Klassieke fokmerrie. Vereist zijn 160 punten, dus ze kwam nog 10 punten tekort. Daar heeft haar zoon Hugo Lobell nu voor gezorgd. In de Derby was hij één van de favorieten, maar hij was foutief. Een paar weken geleden werd hij tweede in de Breeders Crown en dat levert 30 punten op. Wichita River heeft nu dus al 180 punten en de eretitel is dik verdiend. We feliciteren fokker/eigenaar en ons mede-bestuurslid Arie van Bellen van harte met de titel van zijn fokmerrie!
In de lijst met de Klassieke fokmerries is zij toegevoegd met haar producten: click HIER.
Er staat een Fokkersoog uit 2014 over Derby Lobell op deze website: Click HIER en voor Erwin Lobell: Click HIER.

zondag 22 oktober 2017: FOKKERS TROFEE meeting

Op zondag 22 okt j.l. werden weer de Fokkers Trofee koersen gehouden te Wolvega. De Fokkers Trofee werd gewonnen door de merrie Hillary Queen met Robin Bakker voor trainer Paul Hagoort. Eigenaar is Stal Mille Fleurs BV en fokker is Jean Huls. De merrie is een dochter van Quick Wood en Banja Sue, wier grootmoeder de Sweepstakes-winnares van 1986, Annemarie Hazela, is. Ze komen uit de oude Nederlandse moederlijn van Mixerin.
De Merrie Trofee werd gewonnen door High Five Renka met Rick Ebbinge voor trainer Jeroen Engwerda. Eigenaar is J. van der Wal en fokker is René Knipscheer. De merrie is een dochter van Offshore Dream en Wickevoort-winnares Ulriek Ravestein, die afstamt van de Amerikaanse topmerrie Honor Bright.

21 oktober 2017: Fokkersoog over READY CASH toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. In de Breeders Special 2017 stond een drieluik over de 3 beste vaderpaarden van dit moment: Varenne, Muscle Hill en Ready Cash. Na Varenne en Muscle Hill staat nu ook Ready Cash op deze website. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

15 oktober 2017: Fokkersoog over MUSCLE HILL toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. In de Breeders Special 2017 stond een drieluik over de 3 beste vaderpaarden van dit moment: Varenne, Muscle Hill en Ready Cash. Na Varenne staat nu ook Muscle Hill op deze website. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

2 oktober 2017: Donatie van 3.000 Euro voor de Triple Crowns!!!!!!!!!!

Het Bestuur van de Meindersma-Sybenga Stichting heeft besloten om ons verzoek om sponsoring te honoreren en heeft een bedrag van € 3.000 toegezegd. Men heeft de voorkeur uitgesproken om dit geld te bestemmen voor de Triple Crown-potten, zodat er een langdurige wervende werking van uit gaat. Daarom ook alles in één pot: voor de fokker van de eerstvolgende 3-jarige Triple Crown-winnaar. Voor deze fokker ligt nu € 7.330 klaar!
MEINDERSMA-SYBENGA STICHTING BEDANKT!!

2 oktober 2017: Fokkersoog over VARENNE toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. In de Breeders Special 2017 stond een drieluik over de 3 beste vaderpaarden van dit moment: Varenne, Muscle Hill en Ready Cash. We gaan deze Fokkersogen plaatsen op deze website en zijn begonnen met Varenne. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op. Of click HIER

30 augustus 2017: Artikel toegevoegd

Er is een foktechnische artikel toegevoegd uit de Breeders Special 2012, nog steeds actueel, te weten:
- De Europese draver: mix van Frans en Amerikaans. Click
HIER

28 augustus 2017: DERBY voor HOOTERS USA

De Derby is gisteren gewonnen door de outsider (cote 11,30) Hooters USA met Hugo Langeweg jr. op de sulky. De hengst is een zoon van Armbro Embelish (v. Varenne) uit de Elitemerrie Keetje Tippel en gefokt door Jolanda Mollema. Haar man Arnold behaalde met dit succes als trainer, na Rise and Shine in 2002, zijn tweede Derby-overwinning. Jolanda is samen met de heer Harry Slotegraaf eigenaar van de hengst.

Haley Vredebest (v. Yeovani Boko) won met Rick Wester de Merrie-Derby. De trainer is Jeroen Engwerda en fokker-eigenaar is Daan Verschoor.

De Troost-Derby werd gewonnen door hengst Hurricane JE (v. Yield Boko) van fokker-eigenaar-trainer Eelke Kruis. JE staat voor de voornamen van de fokkers, want mede-fokker is de heer J.P. van Haastert. Pikeur van dienst was Dicky Hof.

Wij feliciteren al deze mensen met dit mooie succes.

Met deze winnaars komt dit jaar geen paard meer in aanmerking voor een Triple Crown, ook niet bij de 4-jarigen. De gegadigden hiervoor hebben we bijgewerkt, click op de Triple Crown bovenaan deze pagina.

28 aug. 2017: KEETJE TIPPEL nu ook KLASSIEKE-fokmerrie!

Keetje Tippel heeft een hele serie uitstekende producten gebracht en is in 2013 Elite-merrie geworden. Nu heeft ze met de Derby-overwinning van één van haar laatste producten (Hooters USA) de kroon op haar werk gezet. De merrie is onlangs overleden.
In de lijst met de Elitemerries hebben we nu de winsommen van haar producten bijgewerkt: click HIER.
In de lijst met de Klassieke fokmerries is zij toegevoegd: click HIER.
Er staat over haar ook een leuke Fokkersoog uit 2013 op deze website: Click HIER .

4 aug. 2017: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Vorig jaar won Balamanco de Gouden Zweep. Enige tijd later kwam de onheilstijding van een positieve dopingtest. Dat werd bijna een jaar later door de NDR teruggeschroefd en de ruin staat nu weer in de boeken als winnaar. Als ‘eerherstel’ werd een maand geleden een Fokkersoog opgenomen in het vakblad draf&rensport, dat we op deze website overnemen, zoals gebruikelijk. Ook hier dus eerherstel voor de ruin van Rick Ebbinge, met een interessante moederlijn uit Rusland. Click hierboven op het Paardenoog en zoek hem op.

3 aug. 2017: Saratoga Yankee is nu ELITE-fokmerrie

Freeway Fortuna heeft in de afgelopen weken ca. € 2.000 aan haar winsom toegevoegd en haar moeder Saratoga Yankee zo een extra punt verschaft, waardoor zij nu de eretitel ELITE-merrie heeft verdiend. Eerder bracht ze al de uitstekende (half)broers Broadway Fortuna, Conway Fortuna en Dowtown Fortuna, die ook de nodige winsompunten voor hun moeder hebben vergaard. Na Freeway Fortuna zijn de volgende veulens Duits gemaakt door fokker Toine Schoonderwoerd en die tellen dan niet mee in de puntentelling. Zo zijn de spelregels, die we in de toekomst misschien zullen aanpassen. We feliciteren Saskia en Toine Schoonderwoerd met hun geweldige fokmerrie Saratoga Yankee en de door haar met slechts 4 NL-producten bereikte titel ELITE-fokmerrie. Zij staat al in het overzicht van de Elitemerries (click HIER).

8 juli 2017: Notulen Jaarvergadering

De notulen van onze Jaarvergadering zijn gepubliceerd op deze website, onder [Over ons] [Jaarverslagen] in het linker menu. Een kort verslag komt in Draf&Rensport te staan.

29 juni 2017: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Een jaar geleden won Giselle Boko de Sweepstakes en later ook de Merrie-Derby. Zij miste de Triple Crown in de Fokkers Trofee der Merries. Naar aanleiding haar daden in 2016 is dit Fokkersoog is gepubliceerd in draf&rensport nr. 43 uit 2016. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op. Op zondag 2 juli zien we weer Sweepstakes in Goningen.

25 juni 2017: Jaarvergadering geslaagd

Onze Jaarvergadering is gehouden op zondagmiddag 25 juni in het NDR-Museum op Duindigt, voorafgaand aan de koersmeeting van de GP der Lage Landen. Er waren 23 aanwezigen (net als 2 jaar geleden) en de notulen zullen binnenkort op deze website worden gepubliceerd.
De agenda is gepubliceerd in het OB-20 en op deze website, onder [Over ons] [Jaarverslagen] in het linker menu. Hier staan ook het Jaarverslag 2016 en de notulen van de Jaarvergadering 2016.
Het agendapunt over de nieuwe opzet van de Breeders Crowns vindt u door op Hot Item 1 (bovenaan deze pagina) te clicken. Dit heeft ook in Draf&Rensport nr. 22 gestaan.

19 juni 2017: Donatie voor de Triple Crowns

Het Bestuur van de Harddraverij- en Renvereniging Drachten heeft besloten om ons verzoek om sponsoring te honoreren en heeft een bedrag van € 500 toegezegd. We hebben hen 5 suggesties gedaan voor de bestemming van het geld, maar Drachten laat het aan ons over. Ons Bestuur wil het voor de Triple Crown-potten reserveren, maar er is nog niet vastgesteld in welke pot dit geld komt. Indien er dit jaar een pot wordt geleegd, wordt het geld in die lege pot gestopt (bij de fokker). Zo niet dan komt het in pot E (voor de fokker van de 4-jarige T.C-winnaar). Daarover wordt dus later beslist.
DRACHTEN-bestuur BEDANKT!!

11 juni 2017: Artikelen toegevoegd

Er zijn twee foktechnische artikelen en een medisch artikel toegevoegd, te weten:
- Het belang van vader- en moederlijnen (eerstgenoemde is van GEEN belang, laatstgenoemde van GROOT belang).
- Pleidooi voor een unieke benoeming van moederlijnen wereldwijd.
- Houd je fokmerrie topfit (medisch)

Click op [artikelen] in het linkermenu en zoek dan onder de foktechische en de medische artikelen.

7 juni 2017: Europäische Züchterprämien

Op de website Traber-News.com zagen we een betoog over Europese fokpremies, met een oproep aan de HVT-bestuurders om dit onderwerp op de UET-agenda van januari 2016 te laten zetten. Er is echter weer niets gebeurd, maar het begint wel te leven bij onze oosterburen. Misschien kunnen we in de toekomst samen optrekken. Het betreffende stuk hebben wij nu geplaatst bij de andere teksten over dit onderwerp, onder Hot Item 4. Click HIER

6 juni 2017: Saratoga Yankee en Temple Boko BIJNA ELITE

Deze twee merries hebben nu 14 winsompunten en komen nog 1 puntje tekort. Als Freeway Fortuna nog € 1.950 erbij verdient, krijgt haar moeder Saratoga Yankee de eretitel ELITE. Voor Temple Boko is haar dochter Denise F Boko de laatste strohalm. Zij komt nog wel € 10.000 tekort, maar Denise koerst in Frankrijk en daar kun je in een paar koersen veel geld verdienen. De latere producten van deze twee fokmerries zijn Duits en tellen niet mee bij de puntentelling.

4 juni 2017: Rhythm and Speed ook ELITE

Gerard ter Schure meldde ons dat Rhythm and Speed niet alleen de titel KLASSIEK, maar ook de titel ELITE heeft verdiend. Met haar geëxporteerde producten Djazz Rhythm (69.800 SEK) en Easypeasy Rhythm (31.707 Euro in Duitsland en Zwitserland) heeft ze de vereiste 15 winsompunten verdiend. We zullen nog een predikaat laten afdrukken om in onze Jaarvergadering uit te reiken aan mevr. Terpstra.

1 juni 2017: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Het gaat om de ruin Gusty Rhythm en zijn moeder Rhythm and Speed, die door de overwinning van haar zoon in de Fokkers Trofee de eretitels Elite fokmerrie en Klassieke fokmerrie heeft gekregen. Naar aanleiding daarvan is dit Fokkersoog gepubliceerd in draf&rensport nr. 8 uit 2017 en dat staat nu ook op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op. De eigenaresse, mevr. N. Terpstra, van de inmiddels overleden Rhythm and Speed zal de bij de titels behorende oorkondes krijgen uitgereikt tijdens onze Jaarvergadering op 25 juni a.s.

22 mei 2017: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Afgelopen zondag won Gaz Occagnes het Criterium der 4-jarigen en hij is daarmee de eerste gegadigde voor de Triple Crown der 4-jarigen. Vorig jaar won hij de Sweepstakes en naar aanleiding daarvan is dit Fokkersoog is gepubliceerd in draf&rensport nr. 5 uit 2017. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

13 mei 2017: NL-fokkers fokken ca. 370 veulens

Op traber-news.com lazen we het volgende:
In 2016 zijn 433 veulens in het Duitse Draverstamboek geregistreerd. 284 (=66%) daarvan zijn door in Duitsland woonachtige fokkers ingebracht, 132 (30%) door in Nederland wonende fokkers en 17 (4%) door fokkers uit overige landen.

Wij weten niet of bij die laatste 17 ook nog Boko-veulens van de in Zweden wonende John Bootsman zitten. Wel zullen de door Frank Bins gefokte Duitse veulens bij de Duitsers worden geteld, want Frank woont nu in Duitsland.
Daarnaast hebben NL-fokkers (fokkers met een NL-paspoort) ook nog enkele 10-tallen veulens geregistreerd in Zweden (37 Boko-veulens in 2016), USA, Italië, België en Frankrijk. Het aantal veulens dat door NL-fokkers in een BL-stamboek is gezet ligt boven de 200 en het aantal veulens met een NL-paspoort bedroeg 129 in 2016. Totaal worden door NL-fokkers dus zeker 350 draverveulens gefokt en misschien zelfs meer!

11 mei 2017: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd met enkele foto's. Het gaat om de Derby-winnaar Goofy Greenwood. Dit artikel is eerder gepubliceerd in draf&rensport nr. 36 uit 2016. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

3 mei 2017: Jaarverslag 2016 toegevoegd:

Het in de Breeders Special gepubliceerde Jaarverslag 2016 staat nu ook op deze website. Kijk onder [Over ons] [Jaarverslagen] in het linker menu.

23 april 2017: VEILINGEN 2017

Er komt een nieuwe jaarlingen-veiling in Wolvega voor de beter (duurder) gefokte paarden. Daarom dit jaar geen veiling van Unitrot. Dat was even schrikken. Maar gelukkig zijn Rommert Buren en Jilt jongsma in het gat gesprongen met hun EMTA-veiling, waarbij ook on-line kan worden meegeboden. Kijk voor de data en verdere gegevens in het linkermenu onder [fokkerij] - [veilingen]

18 april 2017: Artikel over 'Het beleren en de training van de jonge draver'

Een artikel over dit onderwerp hebben we bij onze andere artikelen geplaatst. Click hier

10 april 2017: NIEUW: DE TWEEJARIGEN-DERBY

In het krantje van afgelopen week stond onderstaand bericht. Wij wilden juist wat minder belasting van onze tweejarigen, maar positief aan deze nieuwe koers is dat hij in november of december wordt verreden. Het initiatief van Peter Delis stellen we op prijs en dit is opnieuw een stimulans voor het NL-fokproduct. (We nemen aan dat deze nieuwe koers alleen voor NL-gefokte dravers is bedoeld.)

De bonus voor de winnaar van 3 Derby's (de Triple-Derby-winnaar) is ook een mooi initiatief en dat kan, indien dit in de toekomst blijft gelden, een positief effect hebben op de jaarlingenprijzen van NL-producten. Alleen jammer dat de fokker bij deze bonus geen 10 % krijgt (wel in de Tweejarigen-Derby).
De Triple-Derby-bonus komt naast onze Triple-Crown-bonussen te staan.

Ons bestuur blijft er wel naar streven dat de zomer-koersen (Stakes) voor tweejarigen gaan vervallen. Dat zou mooi aansluiten bij de verschuiving van de Klassiekers naar de laatste maanden van het jaar.


Mijlpaal25 maart 2017: Alle bestuursleden in overzicht

Onder [Over ons] - [Geschiedenis] in het linkermenu staan nu alle bestuursleden, die de Fokkersvereniging heeft gehad vanaf de oprichting in 1947.

22 maart 2017: 3 Fokkersogen toegevoegd

Er zijn drie Fokkersogen toegevoegd met enkele foto's. Het gaat om de Elitemerries Too Fast, Lady Celine S en Make my day pay. Deze artikelen zijn eerder gepubliceerd in het weekblad draf&rensport. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hen op.

16 mrt. 2017: Artikelen toegevoegd

We bladerden nog een keer door enkele oude Breeders Specials op zoek naar interessante artikelen. Daar zijn er genoeg van. Er ontbraken er nog enkele op deze website, te weten:
- een paneldiscussie over de huidige tendezen in de fokkerij
- een artikel over vaderpaarden, die betere zoons brengen dan dochters of juist omgekeerd en
- een artikel over de vraag of kwaliteit van de producten achteruit gaat als dekhengsten ouder worden.
Click op [artikelen] in het linkermenu en kijk dan onder de foktechische artikelen.

Op 16-17 maart 2016: De Breeders Special 2016 komt uit!!!!

Met 124 blz. vol interviews (6), een rondje langs de hengstenhouders, theorie over erfelijkheid en moederlijnen, beursberichten van de dekhengsten, statistieken en advertenties is het weer een prachtig bewaarnummer geworden, voor de prijs van een gewoon blaadje! Mis het niet, dus wees er snel bij.

10 maart 2016: Dekboek 2016

Het Dekboek 2016 met alle in Nederland gedekte fokmerries is nu ook te zien op deze website. Het leest als een soap: wie heeft het met wie gedaan? Kijk in linkermenu onder [fokkerij] [dekboek])
Hierbij staan ook de aantallen NL- en BL-fokmerries in NL-bezit vermeld over de afgelopen jaren.

03 februari 2017: Donatie voor de Triple Crowns

Het Bestuur van de Stg. NDR heeft ook dit jaar weer een bedrag toegezegd voor de Triple Crown-potten. Het geld is ook deze keer gereserveerd voor de eigenaren, omdat voor de fokkers de potten al rijkelijk gevuld zijn. Kijk op de speciale pagina: click op de Triple Crowns hierboven. NDR-bestuur BEDANKT!! En als alle liefhebbers en organisaties een donatie doen, hoe klein ook, maken we er met z'n allen een dikke pot van, ter stimulering van de vaderlandse draverfokkerij!

31 januari 2017: KORTING OP HET VEULENGELD!!!

De eerste schapen zijn over de dam! NOG EEN per 31 jan.! We hebben korting weten te bedingen op het in 2018 te betalen veulengeld voor drie vaderpaarden en we zijn nog bezig met enkele andere hengsten-eigenaren. Kijk onder Hot Item 2, bovenaan deze pagina.

5 januari 2017: KORTING OP HET VEULENGELD?

Het Fokkersbestuur heeft eind november brieven verstuurd aan een aantal NL-eigenaren van dekhengsten met een verzoek om korting op het veulengeld voor 2018. Daar heeft tot nu toe slechts één eigenaar positief op gereageerd. We houden nog even geheim over welke dekhengst dat gaat, om andere eigenaren ook nog de gelegenheid te geven een aanbod te doen. Rond 20 januari a.s. zullen wij bekend maken om welke hengsten het gaat, met de bijbehorende korting. Voor de open brief aan de dekhengsten-eigenaren, die we vandaag aan de meeste van hen per email hebben verzonden, click op Hot Item 2, bovenaan deze pagina.s

De beste fokkers van 2016

(met dank aan de sportafdeling van de Stg. NDR en aan het weekblad "draf&rensport")


MijlpaalMijlpaal

14 december 2016: GEEN TROOSTKOERSEN MEER

Het NDR-bestuur heeft onlangs besloten om de Toost-koersen van o.a. de Fokkers Trofee uit de uitschrijving te verwijderen. Dit op verzoek van de baanvereniging en met instemming van ons Bestuur. Onder Hot Item 1 (bovenaan deze homepage) lichten wij dit toe. Deze toelichting heeft ook gestaan in het blad Draf&Rensport van deze week.Tussenstand fokkers per 13 oktober 2016

De grote vraag is: wie wordt de vice-kampioen?
Mevr. Terpstra kreeg als fokker van Gusty Rhythm 20 % fokpremie in de Fokkers Trofee
en dat kwam neer op een bedrag van bijna 2.000 Euro, zodat zij per 23 okt. met ca. 5.500 Euro
ruim aan de leiding gaat bij de achtervolgers van koploper Boko Stables Holland BV.
(met dank aan de sportafdeling van de Stg. NDR en aan het weekblad "draf&rensport")


Mijlpaal23 oktober: Fokkers Trofee voor Gusty Rhythm; hij maakt zijn moeder Klassiek!

De Fokkers Trofee werd met een fenomenale eindsprint gewonnen door de ruin Gusty Rhythm. Eerder was hij al tweede geworden in de Derby achter Goofy Greenwood, die niet ingeschreven stond voor deze Klassieker. Tweede werd Gaz Occagnes, voor Giorgio Boko en Giovanni Bianco. Gusty is een zoon van de Zweedse hengst Quite Easy en de NL-kampioene van 2006, Rhythm and Speed. Hij is gefokt door mevrouw Nienke Terpstra uit Groningen, die de partner was van de in 2011 overleden Harrie Westerhuis, die de moeder fokte. Vorig jaar won de dochter van Rhythm and Speed (Fidelity Rhythm) de Derby, waardoor zij met haar twee laatste producten precies genoeg punten heeft behaald voor de eretitel Klassieke fokmerrie (Derby = 100 pt. en Fokkers Trofee = 60 pt.).

De Merrie-Trofee werd gewonnen door Galante Olandese, voor Godiva Flevo en Giselle Boko, die daardoor de Triple Crown voor 3-jarige merries misliep. Deze pot blijft dus staan voor een volgende jaargang.

16-20 Oktober 2016: De excursie naar NORMANDIE was fantastisch!!!

Ons Bestuur organiseerde voor 5e keer een fokkerij-excursie naar Normandië, van 16 oktober t/m 20 oktober. Het programma staat nog onder Hot Item 1 (bovenaan deze homepage). Binnenkort volgt een uitvoerig verslag met foto's.


14 oktober 2016: Unitrot-veiling een succes

Bij Unitrot bedroeg de gemiddelde prijs van de verkochte paarden 5.130 Euro en dat is weer hoger dan het vorige jaar (4.300). Goed nieuws dus. De laagste prijs was 1.000 en dat staat in positief contrast met de minimum prijzen van eerdere jaren. Weet u nog? Derek Buitenzorg voor 100 euro! De duurste verkochte jaarling was de Nederlandse merrie In Love Transs R (Broadway Hall - Ustasia Transs R) voor € 17.500. Voor alle verkoopprijzen: kijk op www.unitrot.nl.

11 oktober 2016: 2 Fokkersogen toegevoegd

Er zijn twee Fokkersogen toegevoegd met enkele foto's. Het gaat om de Klassieke winnaars Facebook en Fame Boko. Deze artikelen zijn eerder gepubliceerd in resp. draf&rensport nr. 2 en 13 uit 2016. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hen op.

24 september 2016: Fokkersoog toegevoegd

Er is een Fokkersoog toegevoegd over Ineke P Boko , die als de beste fokmerrie van Nederland kan worden beschouwd. Dit artikel was eerder gepubliceerd in draf&rensport nr. 10 (Breeders Special) uit 2011, maar stond nog niet op deze website. Enkele maanden geleden is de merrie gestorven en we gedenken haar op deze manier. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

19 september 2016: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Victory Joe , die Elite-fokmerrie is geworden in 2016. Dit was eerder gepubliceerd in draf&rensport nr. 11 (Breeders Special) uit 2016. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

17 september 2016: 4-JARIGEN DERBY VOOR FELINE BOKO

In Wolvega is de 4-jarigen-Derby gewonnen door de favoriet Feline Boko (v. Virgill Boko) met Robin Bakker op de sulky. Zij werd gevolgd door Fame Boko (v. Virgill Boko), Freeway Fortuna (v. Conwy Hall) en Fidelity Rhythm (v. Explosive Matter). De hengsten kwamen er in deze Derby niet aan te pas.

28 augustus 2016: DERBY VOOR GOOFY GREENWOOD

De Derby is gewonnen door de favoriet Goofy Greenwood (v. Russel November) met Jaap van Rijn. De hengst is gefokt door Frank Bins (Greenwood) en Jos Oorthuijsen, die we langs deze weg van harte feliciteren.
Giselle Boko (V. Virgill Boko) won met haar trainer Dion Tesselaar de Merrie-Derby.
Alleen Giselle Boko komt dit jaar nog in aanmerking voor een Triple Crown. Zij moet dan wel de Merrie-afdeling van de Fokkers Trofee winnen. Click op de Triple Crowns hierboven om de stand en de voorwaarden te zien.

11 augustus 2016: Jaarverslag geplaatst

De Notulen van onze Jaarvergadering 2016 staan nu op deze website, met 3 foto's. Een kort verslag stond 4 weken geleden al in het weekblad. Kijk onder [Over ons] [Jaarverslag]

24 juli 2016: Nieuwe gegadigden voor de Triple Crown:

Fidelity Rhythm won vandaag het Sprintkampioenschap der 4-jarigen en Facebook had de eerste poot gewonnen, dus deze Triple Crown-pot blijft nog zeker een jaar staan. Bij de 3-jarigen zijn de Sweepstakes-winnaars Gaz Occagnes en Giselle Boko de eerste gegadigden voor dit jaar. Click hierboven op de Triple Crowns.

Jaarvergadering Fokkersvereniging op woensdagmiddag 29 juni 2016

Verschillende opties vielen af, waarna door ons bestuur is besloten om onze Jaarvergadering te houden in Hotel Van der Valk te Emmeloord, voorafgaand aan de grasbaankoersen aldaar. De agenda staat onder [over ons] -> [jaarverslagen] in het linkermenu. Inclusief toelichting.

16 juni 2016: Nieuwste ontwikkelingen m.b.t. het Reddingsplan

Het Laatste Nieuws over het Reddingsplan staat onder Hot Item 3, click hierboven.

13 juni 2016: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van For Sale , de winnares van de Merrie-Derby in 2015. Dit was eerder gepubliceerd in draf&rensport nr. 42 uit 2015. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

07 juni 2016: In 2016 nog geen Reddingsplan

Zoals wel duidelijk zal zijn geworden, wordt het Reddingsplan voorlopig nog niet uitgevoerd. Zeker in 2016 blijft alles nog bij het oude. Een wijziging kan niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd en moet ruim van tevoren worden aangekondigd. Het bestuur van de Stg. NDR is nu in overleg met het bestuur van de Fokkersvereniging over stimulerende maatregelen om te komen tot een groter aantal veulenregistraties in 2016. Nader bericht volgt spoedig. Fokkers, zet uw veulen van 2016 in het NL-stamboek!

21 mei 2016: Facebook eerste gegadigde voor de TC

De hengst Facebook won op zaterdag 21 mei het Criterium der 4-jarigen te Wolvega en is daarmee de eerste gegadigde voor de Triple Crown der 4-jarigen. Hij moet ook het Sprintkampioenschap en de 4-jarigen Derby winnen om zich tot Triple Crown-winnaar te kronen. Voor de fokker ligt een mooie pot klaar van € 4.330 en voor de eigenaar € 870. Click op de Triple Crown bovenaan deze pagina voor meer informatie.

29 april 2016: Hoera, we hebben weer een Nieuwe Elitemerrie

Na Victory Joe (zie Fokkersoog in de Breeders Special), hebben we alweer een nieuwe Elitemerrie ontdekt. Dat ontdekken heeft te maken met in het buitenland verdiend prijzengeld na export van de producten. De betreffende merrie is Make my day Pay van Bob en Helene Krom. Haar beste product is Attrape Moi. Twee van haar andere producten wonnen veel geld in Noorwegen en Zweden en recent won Fast Moi in Oostenrijk. Hiermee heeft ze precies genoeg punten behaald: 15 punten en dat met slechts 5 producten, die allemaal in de baan zijn gekomen. In het klassement van de Elitemerries met hun aantal punten per startgerechtigd product staat ze nu op een knappe gedeelde derde plaats.
Kijk in het linkermenu onder [Elite&Klassiek] [Elite] en zoek haar op.

31 maart 2016: OPROEP van het Bestuur van de Fokkersvereniging aan de dekhengstenhouders/-eigenaren in Nederland

Het NL Draverstamboek is in groot gevaar. Steeds lagere aantallen veulens worden jaarlijks geregistreerd, waardoor de doteringen in de Klassiekers lager en lager worden, net als de prijzen voor de jaarlingen. De neergaande spiraal moet worden omgebogen. Dat kan alleen door fokkers voordelen en perspectief te bieden, wanneer zij hun veulens Nederlands maken. De NL fokkerij moet laagdrempeliger worden. Dat willen we realiseren met lagere NDR-tarieven, promotie, subsidies, Triple Crown potten, etc.
De dek- en veulengelden zijn voor Nederlandse begrippen veel te hoog. Ze zijn net zo hoog als in Duitsland en Zweden, waar de jaarlingenprijzen veel hoger zijn en veel meer te verdienen is. Een Nederlands fokkende fokker haalt nooit zijn kosten eruit, er moet altijd geld bij. Daarom zijn er al veel fokkers naar het buitenland uitgeweken.
Wat wij graag zouden willen zien is een gereduceerd veulengeld, wanneer een product in het NL-Stamboek wordt gezet. Naar verwachting zal het aantal NL-stamboek-veulens in de komende jaren ergens tussen 50 en 100 komen te liggen. De hengsteneigenaar, die een mooie korting geeft zal waarschijnlijk meer boekingen krijgen. Dan denken we aan kortingen tussen 30 en 50 %.
Om te voorkomen dat fokkers hun veulen eerst in het NL-Stamboek zetten, de korting ontvangen en vervolgens het veulen alsnog in het buitenland registreren, stellen we het volgende voor. Als dat gebeurt, dan wordt het kortingsbedrag alsnog in rekening gebracht. De merriehouder moet voor deze voorwaarde een akkoordverklaring tekenen.
Indien u meedoet door gereduceerd tarief (25 % of meer) te beloven, zullen wij uw hengst(en) promoten op deze website. Informeer ons via een e-mail, dan publiceren wij het.
Kom op, ga nou eens een keer stunten met een laag tarief voor de NL-veulens van volgend jaar, dat wil zeggen de dekkingen van dit jaar. Door nu nog snel een korting te beloven via een kleine advertentie of via deze website valt de keuze van de merriehouder misschien op uw hengst!


24 maart 2016: Jaarverslag geplaatst

Het in de Breeders Special gepubliceerde Jaarverslag 2015 staat nu ook op deze website. Kijk onder [Over ons] [Jaarverslag]20 maart 2016: Hot Item 4 nu ook in het Duits

De webmaster van www.traber-news.com zit in het bestuur van de Duitse Fokkersvereniging en heeft ons artikel over Europese fokpremies (Hot Item 4) vertaald en op zijn website geplaatst, met commentaar. Wij hebben dat Duitse stuk weer overgenomen en geplaatst onder de Engelstalige versie op Hot Item 4, zodat het er nu in 3 talen op staat. Ook in Duitsland komt beweging over dit onderwerp. Het gaat daar ook slecht. Als onze leden via de enquête uit de Breeders Special in meerderheid aangeven dat zij achter de Europese Fokpremies staan (met als nadeel dat er minder fokpremies worden doorgeschoven), zal ons bestuur de internationale contacten weer oppakken.

17 maart 2016: interessante Duitse website

We vonden een Duitse website met interessant fokkerij nieuws, nationaal en internationaal : www.traber-news.com


16 maart 2016: NL-Moederlijnen bijgewerkt

Aan de hand van de meest recente lijst met € 50.000-plus winnaars hebben we de Nederlandse Moederlijnen bijgewerkt: kijk in het linkermenu onder [fokkerij] [moederlijnen]

Tevens zijn toegevoegd Klassementen bij de Elitemerries en de Klassieke merries in volgorde van hun aantal punten per startgerechtigd product: kijk in het linkermenu onder [Elite&Klassiek] [Elite] respectievelijk [Elite&Klassiek] [Klassiek]

14 maart 2016: De twaalfde dikke Breeders Special komt deze week uit

Aankondiging van de voorzitter van de Fokkersvereniging (Voorwoord):
Aanstaande donderdag 17 maart komt de 12e editie van de Breeders Special uit in de extra dikke uitvoering, die u inmiddels van ons gewend bent. Voor de liefhebbers van de draverfokkerij is het weer een echt bewaarnummer geworden, maar wel een met een waarschuwing, want het gaat heel slecht met onze fokkerij. Met foktechnische artikelen, leuke interviews en interessante statistieken pogen we nu al jarenlang om fokkers te enthousiasmeren en te stimuleren veulens te fokken voor het Nederlandse draverstamboek, maar kijk eens wat het ons heeft opgeleverd: 135 veulens in 2015 en dit jaar naar verwachting slechts 110. Dit heeft ook zijn weerslag in het kleinere aantal advertentiepagina’s van de hengstenhouders in deze Special. Waarschijnlijk zullen er in 2016 in ons land meer buitenlandse draverveulens worden geboren dan Nederlandse. Dit kan zo niet doorgaan. “Niets doen is geen optie” schreef ik al eerder in dit blad. Er moeten drastische maatregelen worden genomen. We moeten denken aan slimme mogelijkheden, uitdagingen en marktvergroting. Internationalisering is de sleutel tot succes. Dat zien we aan de stijgende toto-omzetten in Wolvega en aan de successen van onze trainers en paarden over de grens. De opgaande lijn hebben we voor een groot deel te danken aan de Franse wedders. Negatieve emoties, nostalgische gevoelens en nationaal denken leiden tot de ondergang. Daarom heb ik op persoonlijke titel halverwege vorig jaar een Reddingsplan gepubliceerd. Omdat de huidige toestand niet alleen de fokkers treft, maar ook alle overige betrokkenen en instanties in de sport, hadden we gehoopt dat het NDR-bestuur het voortouw zou nemen met een enquête of een symposium. Omdat dit nog steeds niet is gebeurd, hebben we nu een enquête met een viertal stellingen geplaatst bij de mededelingen van ons bestuur in dit blad. We vragen alle lezers van dit blad om hierop te reageren. Hopelijk komt er dan iets op gang. Mijn stemadvies is om overal WEL op te antwoorden.

Omdat we de toekomst van onze sport en fokkerij niet los kunnen zien van wat er om ons heen gebeurt, is er in de Breeders Special veel aandacht voor internationale zaken. Aan de beursberichten van de dekhengsten en de internationale cijfers hebben we deze keer veel aandacht besteed. Verder is er een uitvoerige paneldiscussie gevoerd tussen enkele fokkerij deskundigen, opgetekend door Ferry Hollander. Ook de internationale vaderpaarden statistieken zijn weer opgenomen, met dezelfde indeling en auteurs als in voorgaande jaren. Dat monté-koersen tegenwoordig ongeveer net zo snel gaan als aangespannen draverijen geeft te denken. Daarom hebben we een ingenieur gevraagd om een technisch artikel te schrijven over de krachten op de sulky en met name over de invloed van het gewicht, de houding en het postuur van een pikeur op de prestaties van een draver. Moet je hier als fokker ook rekening mee houden? Het historische tintje in dit blad vindt u in de artikelen van onze bestuursleden Arie van Bellen en Ab Zaman, respectievelijk over de topmerrie Elma en over de ontwikkeling van de Trotteur Français, en van oud-bestuurslid Jan Kraak over de geschiedenis van de paardengeneeskunde. Verder is er nog een Fokkersoog over de nieuwe Elitemerrie Victory Joe.

Door het grote aanbod van artikelen en statistieken hebben we keuzes moeten maken en bepaalde onderdelen laten vallen (waaronder dit Voorwoord), waarvan sommige op onze website zullen worden gepubliceerd of in andere nummers van het blad. De pères-de-mères en de nieuwe halve tonwinnaars staan er deze keer opnieuw niet in. Wel zijn er vijf leuke interviews met fokkers opgenomen en natuurlijk staat achterin weer een lange lijst met alle in Nederland beschikbare dekhengsten.

Het Bestuur van de Fokkersvereniging wil met haar foktechnische en financiële bijdrage aan deze Breeders Special de Nederlandse fokkers inspiratie geven en alle drafsportliefhebbers laten zien hoe mooi het fokken van dravers is. Dit ultra-dikke blad is te koop voor de normale prijs. Alle abonnees en de losse kopers kunnen ervan genieten. Dus a.s. donderdag zitten alle abonnees voor hun brievenbus te wachten en rennen de andere liefhebbers naar een verkooppunt om het dikke blad te bemachtigen.

We bedanken alle auteurs, NDR- en BCM-medewerkers en de Hoofdredacteuren voor hun inspanningen en de adverteerders voor hun vertrouwen!

Mede namens het Bestuur van de Fokkersvereniging wens ik u veel inspiratie en leesplezier.

Hans Huiberts (voorzitter)

11 maart 2016: Dekboek 2015 en Notulen Jaarvergadering 2015

Het Dekboek 2015 met alle in Nederland gedekte fokmerries is nu te zien op deze website. Het leest als een soap: wie heeft het met wie gedaan? Kijk in linkermenu onder [fokkerij] [dekboek])

Tevens zijn de Notulen van onze Jaarvergadering 2015 (kijk in linkermenu onder [over ons] [jaarverslag]) geplaatst op deze website.

11 maart 2016: Drafsport in Spanje

We kregen weer een bericht van Nicolaus Matzka binnen. Deze keer over de Drafsport in Spanje. Op het vaste land vindt geen drafsport plaats, maar wel op de eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza. Op die eilanden zijn er totaal 90 koersdagen per jaar. 90% van de koersen zijn PMU-koersen met € 5.000 of € 6.000 dotering. De fokpremie bedraagt 20 % in alle koersen! Een fokker krijgt daar bij een eerste prijs van zijn fokproduct ongeveer net zoveel geld als hier de winnende eigenaar van een koers in Alkmaar.
Er worden nu jaarlijks ca. 200 draverveulens geboren! De Derby is gedoteerd met ca. € 100.000. Het bekendste fokproduct van Mallorca en het meest populaire paard daar is natuurlijk Trebol, de winnaar van de Kymi Grand Prix 2015 in Finland en de Prix du Luxembourg 2016 op Vincennes.

01 maart 2016: Donatie voor de Triple Crowns

Het Bestuur van de Stg. NDR heeft ook dit jaar weer een bedrag toegezegd voor de Triple Crown-potten. Het geld is ook deze keer gereserveerd voor de eigenaren, omdat voor de fokkers de potten al rijkelijk gevuld zijn. Kijk op de speciale pagina: click op de Triple Crowns hierboven. NDR BEDANKT!! En als alle liefhebbers en organisaties een donatie doen, hoe klein ook, maken we er met z'n allen een dikke pot van, ter stimulering van de vaderlandse draverfokkerij!

22 feb. 2016: Quoumba de Guez krijgt een veulen

Op Youtube vonden we een filmpje over de geboorte van een veulen van de Franse topmerrie Quoumba de Guez, die een winsom had van 1,2 miljoen Euro.

beelden van YouTube:21 feb. 2016: Artikel over fokwaarde-indexen

Vorig jaar stond er een interessant artikel over de fokwaarde-indexen in de Breeders Special van het blad Draf&Rensport. Dat hoort ook op deze website te staan, vinden we. Click op [artikelen] in het linkermenu en zoek het artikel op onder de Foktechische artikelen.

17 feb. 2016: Nieuw bericht in Gastenboek

Casper Quast heeft een bericht in ons Gastenboek geplaatst. Het gaat over het 29e land dat een contract met Le Trot heeft afgesloten over het fokken van TF-veulens, Ierland. Nederland was in 2012 het 16e land. Casper, bedankt voor dit bericht.
Functie van ons Gastenboek:
We hebben en willen geen Forum op deze website, maar u kunt wel uw mening of een belangrijke mededeling kwijt in ons Gastenboek. Maar dan wel over de fokkerij graag. De webmaster zal onjuiste zaken of onwelvoegelijk taalgebruik corrigeren of verwijderen.

05 feb. 2016: Meer veulens in 2016

Goed en slecht nieuws: Na definitieve telling van het aantal dekkingen schatten we nu dat er in 2016 niet 75 (zoals een paar maanden geleden gedacht), maar 105 veulens in het NL-Stamboek zullen worden ingeschreven. Een verlaging van 16 % t.o.v. 2015. Daarvan zullen er statistisch gezien slechts 65 in de baan komen. En dat getal blijft even slecht nieuws voor de toekomst. We hebben de artikelen over het Reddingsplan er wel op aangepast. Click op Hot Item 3 (hierboven).

03 feb. 2016: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Fidelity Rhythm, onze Derbywinnares van 2015. Dit was eerder gepubliceerd in draf&rensport nr. 35 uit 2015. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.


De beste fokkers van 2015

(met dank aan de sportafdeling van de Stg. NDR en aan het weekblad "draf&rensport")


Mijlpaal
1 jan. 2016: De beste wensen

Wij wensen iedereen, speciaal onze leden en de bezoekers van deze website:

EEN HEEL VOORSPOEDIG EN GEZOND 2016!!!

(Op deze website kwamen in 2015: 11.790 bezoekers, dat is gemiddeld 32 per dag)

22 dec. 2015: Beoogde Voordelen voor NL-Stamboek dravers

Mocht het zogenaamde Reddingsplan in 2016 doorgaan (wat nog niet zeker is), dan zouden er wel stimulerings maatregelen moeten worden genomen om het NL-Stamboek te promoten, anders blijft hier niets van over. Een voorstel hiervoor is nu op deze website gepubliceerd. Click op Hot Item 3 bovenaan deze pagina.

16 dec. 2015: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Nevele Pride, uit de Breeders Special van 2014. Dit is het levensverhaal van een legendarisch monster, met 15 foto's. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

15 oktober 2016: REDDINGSPLAN: UPDATE

Na het dekseizoen 2015 kunnen we een schatting maken van het te verwachten aantal veulens voor 2016. Opnieuw een dramatische terugval en nu is echte actie geboden, anders hoeft het niet meer. In het vakblad "draf&rensport" van deze week staat een update van het Reddingsplan van Hans Huiberts, niet als voorzitter van deze vereniging, maar als privé-persoon. Click hierboven op Hot Item 3 en zowel het eerste artikel van Huiberts als de update verschijnen op uw beeldscherm. Reacties worden gevraagd en dat kan ook via ons Gastenboek (zie boven).

Fokkers Trofee voor Facebook

In de Derby-revanche, onze Fokkers Trofee, kwam de echte jaargangstopper tevoorschijn. Na zijn zeges in de Sweepstakes en de Grote Unitrot-prijs en zijn knappe tweede plaats in de Derby (na trainingsachterstand vanwege een hoefscheur), won de klasserijke Facebook de Fokkers Trofee. Hij is een zoon van Russel November en Sweepstakes-winnares Ventura HH en is gefokt door de combinatie Henk Hamming-Frank Bins. Tweede werd Frankie Lobell, voor Flavius en Fast Moi.
De Merrie-Trofee werd gewonnen door Faith Boko (van Virgill Boko), voor Fantastic Lane, Farah Diba River en Freeway Fortuna

Unitrot jaarlingenveiling was een succes!!

Bij Unitrot bedroeg de gemiddelde prijs van de verkochte paarden 4.300 Euro en dat is het hoogste gemiddelde in 28 jaar tijd. Goed nieuws dus. De laagste prijs was 1.100 en dat staat in positief contrast met de minimum prijzen van de afgelopen jaren. Weet u nog? Derek Buitenzorg voor 100 euro! De duurste jaarling was de Franse Echo Renka en de duurste Nederlandse was de Love You-dochter Hannah Schermer (uit Borgia Boko) met 10.500 Euro.

Embryo Transplantatie

Er is in de afgelopen weken discussie geweest in het blad Draf&Rensport over Embryo Transplantatie. Huiberts heeft (op persoonlijke titel) uitgelegd waarom deze onnatuurlijke manier van voortplanting in de Europese drafsportlanden en ook in de USA is verboden of tot een minimum wordt beperkt. Dit stuk is nu toegevoegd aan zijn artikel over "Het Maakbare Paard". Click hier

Unitrot jaarlingenveiling op vrijdag 2 oktober a.s.

De Unitrot Veiling zal dit jaar weer plaatsvinden in het Fries Congrescentrum in Drachten. Bezichtiging van de ruim 60 jaarlingen is vanaf 13:30 uur en de veiling vangt aan met de bieding op de halfbroer van Merrie-Derby-winnares For Sale, om 16:00 uur.

Fokkers Trofee op 18 oktober a.s.

De Fokkers Trofee-koersen zijn dit jaar opgenomen in het zondagmiddagprogramma van 18 oktober 2015. Tijdens die meeting zal ook de Grand Prix de l'UET (het Europees Kampioenschap der 4-jarigen) worden gelopen op Victoriapark, Wolvega. Een fantastisch programma! Noteer dit in uw agenda.

24 sept. 2015: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Diamond, de kampioen der 4-jarigen van vorig jaar. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

25 aug. 2015: Geen Triple Crown winnaar dit jaar

De eerste twee onderdelen van de Triple Crown zijn door allemaal verschillende paarden gewonnen, dus er komt dit jaar geen enkele Triple Crown-winnaar. Het geld blijft in de potten en die worden in de komende jaren hopelijk steeds groter. Aan de ene kant jammer, want nu worden de derde onderdelen minder spannend. Aan de andere kant houden we nu de lokkers voor de fokkers in de pot. Click HIER voor een overzicht.

24 aug. 2015: Derby voor Fidelity Rhythm

Afgelopen zondag werd de Derby gewonnen door de kleine merrie Fidelity Rhythm, een dochter van Explosive Matter en Rhythm and Speed, die in 2006 Kampioen van Nederland werd. De winnares werd subliem gereden door John de Leeuw. Eigenaar Wil van der Zwaan doet ook de training. Fokster is mevrouw T. Terpstra. De Merrie-Derby was voor For Sale (From Above - OJ Yankee), fokker Joop Visser.


23 aug. 2015: Fokpremies in Zweden

In Zweden worden de fokpremies met ingang van 1 januari 2017 gewijzigd. We hebben de wijzigingen opgenomen onder aan het artikel over het Meervoudig Inlanderschap (REDDINGSPLAN), waar trouwens DIKGEDRUKT nog enkele toevoegingen bij staan. Click hierboven op [Hot Item 3], en ga dan naar beneden op de pagina voor de Zweedse fokpremies. WE ROEPEN IEDEREEN OP OM TE REAGEREN OP HET REDDINGSPLAN!!

18 aug. 2015: Artikeltje over Stal Westfriesedijk toegevoegd

Een Artikel is overgenomen van de website www.drafsport.nl. Het gaat over de tweede kans, die sommige uitgelopen dravers krijgen bij Edith Ruijgrok in Noord-Holland. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

17 aug. 2015: Twee Fokkersogen toegevoegd

Er twee Fokkersogen toegevoegd, en wel die van Ejakval Boko en Easytowin, met enkele foto's. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hen op.

28 juni 2015: REDDINGSPLAN VOOR DE NEDERLANDSE DRAVERFOKKERIJ

In het vakblad "draf&rensport" van deze week staat een artikel van Hans Huiberts, niet als voorzitter van deze vereniging, maar als privé-persoon. Er moet nu dringend iets gebeuren en dit is een mogelijkheid waarover we met zijn allen moeten nadenken. Er is geen tijd te verliezen en daarom komt dit nu in de publiciteit. Wie een beter plan heeft, moet het maar snel laten weten. Click hierboven op Hot Item 3 en het artikel van Huiberts verschijnt op uw beeldscherm. Er zijn nog 2 voordelen aan toegevoegd. Reacties worden gevraagd en dat kan ook via ons Gastenboek (zie boven).

10 mei 2015: Eerste gegadigde voor Triple Crown bekend

Gisteren werd in Wolvega het Criterium der 4-jarigen gelopen en dit is een onderdeel van de Triple Crown voor die leeftijd. De eerste gegadigde is dus bekend. Click HIER

Datum Jaarvergadering bekend:

Onze Jaarvergadering zal worden gehouden op zondag 14 juni a.s. op Duindigt, voorafgaand aan de koersmeeting met het Kampioenschap van Nederland. Nader bericht volgt.

4 mei 2015: Aantal gedekte merries in Europa:

Mijlpaal

De Oostenrijker Nikolaus Matzka zond bovenstaande tabel aan degenen, die op zijn mailinglijst staan. Hij maakt de interessante website www.breedingtrotters.com
De onderaan genoemde Christina Olsson is de Zweedse stamboeksecretaris, die deze getallen via de UET heeft verkregen. Het enige land dat in de + staat is België, maar in principe is het daar in de laatste jaren constant. In Frankrijk wordt het aantal gedekte Franse merries kunstmatig min of meer constant gehouden door bij de toelating van fokmerries de eisen steeds bij te stellen. Dit zijn de twee enige landen waar het nog goed gaat in Europa. Voor Nederland lijken de getallen mooier dan ze in werkelijkheid zijn, want van de 290 in 2014 gedekte merries zijn er 120 in het buitenland geregistreerd. Van die 120 zijn er 72 Duits, dus Duitsland (Tyskland) staat er iets beter voor. Het aantal Nederlands geregistreerde fokmerries, dat is gedekt, bedraagt slechts 170. Normaal gesproken gaat dit ons in 2015 slechts 125 veulens opleveren, 25 minder dan vorig jaar. We luiden de noodklok!

30 april 2015: Fokkersoog toegevoegd:

Vandaag, op Koninginnedag, is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van één van de beste merries van de E-jaargang Explosive Shadow, de winnares van de Merrie-Derby en de Merrie-Trofee. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

16 april 2015: ingezonden bericht:

Vandaag stond onderstaand door ons Bestuur ingezonden stuk in het weekblad "Draf&Rensport", op blz. 36:

Runnerz en NDR doneren
Dit jaar komen de door de Fokkersvereniging opgezette Triple Crown-potten voor het eerst ter beschikking. Er zijn 6 potten, voor de fokkers en de eigenaren van de TC-winnaars bij de 3-jarige algemeen+merries en bij de 4-jarigen algemeen. Een reden temeer om in alle klassiekers te starten en bijvoorbeeld de Sweepstakes niet over te slaan. Het geld wordt uitgekeerd als fokpremie resp. prijzengeld, dus een kwart van het prijzengeld is voor de trainer. Totaal zit er nu € 12.750 in de potten. In de afgelopen weken hebben de Stichting NDR (€ 250) en Runnerz (€ 500) een donatie gedaan, waarvoor onze grote dank. Deze twee bedragen zijn gestopt in de potten voor de eigenaren, omdat de fokkers al ruim zijn bedeeld door de Fokkersvereniging. NDR en Runnerz zijn tot nu toe de enige organisaties, naast de Fokkersvereniging en twee particulieren, die enkele malen geld in de pot hebben gestopt. We doen een oproep aan anderen om ook nog een gift te doen, om zo onze sport en fokkerij te steunen. Het werkt alleen met grote potten en de bedoeling was Crowd-funding. Het Bestuur van de Fokkersvereniging is teleurgesteld in de support tot nu toe. Daarom doen we nogmaals een oproep aan iedereen (de Crowd) om dit initiatief te steunen (funding). Bijvoorbeeld BCM, Stichting Behoud Drafsport, Unitrot, Korte- en Langebaanverenigingen, cateraars, bedrijven, verenigingen (VDRP, amateurs), eigenaren, fokkers, trainers, pikeurs, amateurs, hoefsmeden, veevoer- en andere leveranciers, liefhebbers van de sport, wedders of anderen die gewoon de Nederlandse drafsport willen steunen. Elk bedrag is welkom, al is het maar een tientje. U wordt vermeld, tenzij u dat niet wilt. Kom op, mensen, doe mee. Met z’n allen kunnen we hier iets moois van maken. Voor de voorwaarden en reeds beschikbare bedragen: kijk op www.dutchtrotters.nl. of vraag aan onze bestuursleden.

9 april 2015: Donaties voor de Triple Crowns

Na de schenking van de NDR op 11 maart j.l. heeft ook Runnerz dit jaar weer een bedrag toegezegd voor de Triple Crown-potten. Het geld is deze keer gereserveerd voor de eigenaren, omdat voor de fokkers de potten al rijkelijk gevuld zijn. Kijk op de speciale pagina: click op de triple Crowns hierboven. RUNNERZ EN NDR BEDANKT!!!

1 april 2015: De Topfokkers van 2014 (geen grap)

De Succesvolste fokkers in 2014 staan nu ook op deze website. Boko voor de 18e keer Kampioen! Stal Amsterdam tweede.

1 april 2015: Beelden van Fokkers Trofee (ook geen grap)

Onder de tabellen met de winnaars van de Fokkers Trofee en de Merrie Trofee hebben we nu video-beelden ingesloten van 5 Trofee-koersen, waarbij die van 2014, gewonnen door Ejakval Boko. Click in het linker menu op [Fokkers] en daarna op [Fokkers Trofee].

22 maart 2015: Nog een vervolg op de Breeders Special 2015

In het weekblad Draf&Rensport nr. 12 staan enkele artikelen waarvoor in het vorige nummer, de Breeders Special, geen plaats was. Over de beste Klassieke- en Elitemerries en Fokkersogen over de nieuwe Klassieke merrie Too Fast (moeder van Passing Renka) en Prix d'Amérique-winnaar Up and Quick. En ook nog een uitgebreid verhaal over Father Patrick, plus een artikel over Duindigt tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ook dit is weer een bewaarnummer, samen met de grote Breeders Special. Een jaarabonnement op dit weekblad kost 174 Euro, dat is slechts 3,35 Euro per blad en daar wordt hij ook nog eens voor in jouw brievenbus gestopt!

21 maart 2015: Nog meer NIET gepubliceerd in de Breeders Special 2015

Nog meer nieuws dat niet in de Breeders Special 2015 is gepubliceerd. Kijk onder [Hot Item 3] bij de bovenstaande knoppen.

18 maart 2015: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Erwin Lobell, de glorieuze Derby-winnaar van vorig jaar. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op. Op de website van het NDR-Archief staan sinds vandaag 42 foto's van hem en zijn jaargenoten. Click hier: www.archiefndr.nl.

14 maart 2015: Nog meer NIET gepubliceerd in de Breeders Special 2015

Nog meer nieuws dat niet in de Breeders Special 2015 is gepubliceerd. Kijk onder [Hot Item 3] bij de bovenstaande knoppen.

12 maart 2015: de Breeders Special 2015 is beschikbaar

Vandaag is de Breeders Special 2015 rondgestuurd, met leuke interviews, een aantal foktechnische artikelen en veel statistieken. Er was zoveel dat we niet alles konden opnemen en bepaalde onderdelen hebben moeten schrappen, zoals de peres-de-meres van Nederland en het Zweedse dekboek. Deze en enkele andere zaken zullen we op onze website zetten en daarmee zijn we nu alvast begonnen. Kijk onder [Hot Item 3] bij de bovenstaande knoppen. Andere artikelen, die op de plank zijn blijven liggen, worden in de komende weken in Draf&Rensport gepubliceerd. Een mooie reden om een abonnement te nemen.
We stellen het op prijs als u uw mening over de Breeders Special 2015 in ons Gastenboek schrijft. (de link staat bovenaan deze pagina) Wat vond u het mooiste, leukste en/of interessantste? Wat kan er nog beter? Wat ontbrak?

05 maart 2015: NIET gepubliceerd in de Breeders Special 2015

Over precies 1 week komt de Breeders Special 2015 uit met leuke interviews, een aantal foktechnische artikelen en veel statistieken. Er was zoveel dat we niet alles konden opnemen en bepaalde onderdelen hebben moeten schrappen, zoals de peres-de-meres van Nederland. Deze en andere zaken zullen we op deze website zetten en daarmee zijn we nu alvast begonnen. Kijk onder [Hot Item 3] bij de bovenstaande knoppen.

23 februari 2015: Dekboek gepubliceerd

Het dekboek van 2014 van de Nederlandse hengstenhouders is ook op deze website op te vragen, en wel met de nationaliteit van de fokmerries erbij. Kies menuknop [Fokkerij] in het linkermenu en click dan op [dekboek].

19 februari 2015: interessante website

We zijn weer bezig met de voorbereidingen voor de de Breeders Special. Het belooft weer een mooie uitgave te worden, met veel advertenties, interviews en foktechnische informatie. Veel van deze informatie halen we van internet. We willen u wijzen op een interessante website, waarop de winnaars van heel veel klassieke koersen over de hele wereld (dravers en pacers) te vinden zijn, tot zelfs de Viereneenhalve Kilometer van Alkmaar toe! Ook de paarden, die zijn opgenomen in de Hall of Fame op www.archiefndr.nl zijn opgenomen. Van de paarden zijn de pedigrees op te vragen, de klassieke producten van de moeder, de stammoeder, etc. Het gaat om de website www.bluechipfamilies.com of www.classicfamilies.net. Click HIER

9 januari 2015: Handen af van onze Klassiekers!!!!

De ingezonden brief van ons bestuur in het blad Draf&Rensport van deze week hebben we overgenomen en er nog een uitleg aan toegevoegd, naar aanleiding van de reactie van het NDR-bestuur en ook vanwege het redactionele commentaar in het blad op de laatste allinea van het stuk. Click op het Hot Item 1 bovenaan deze pagina.

8 januari 2015: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd en wel die van Exceptional Boko, de Sweepstakes-winnaar. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

8 december 2014: Nieuwe Elite fokmerrie: TOO FAST

Afgelopen vrijdag werd Dream of Renka derde en hoogde daarmee zijn winsom op naar 6.000 Euro. Voor de puntentelling bij de Elitemerries levert dat 1 punt op, precies het punt dat Too Fast nog tekort kwam. Zij heeft dus nu deze titel te pakken en daar zal begin volgend jaar extra aandacht aan worden gegeven d.m.v. een Fokkersoog. Ze staat nu al met haar producten op deze website vermeld. De puntentelling kunt u vinden onder de linkerknop [Elite & Klassiek] en alle Elite fokmerries (incl. de nieuwe) onder de subknop [Elite].

14 november 2014: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Pim Wielinga, die onlangs is overleden. Het reeds eerder in het blad Draf&rensport gepubliceerde artikel is nu uitgebreid met een overzicht van zijn productie. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

28 oktober 2014: PAS OP VOOR DE ESDOORN!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Deze week hebben twee fokkers hun waardevolle veulen verloren. Oorzaak was vergiftiging, door het eten van zaden en/of dorre bladeren van de esdoorn-boom. Paarden-eigenaren wordt aangeraden om te controleren of er in de omgeving van hun weide of kampjes esdoorn-bomen staan. Haal uw paarden daar in het najaar weg, want de zaden (het bolletje met de propellor-wiek) en de afgevallen bladeren zijn zeer giftig en ze smaken lekker zoet voor paarden! Niet alle paarden eten ervan, maar je kunt beter geen risico nemen. Let op: de wind kan de zaden/bladeren over langere afstand verplaatsen.

Vrijdag 24 oktober 2014: Unitrot-veiling geslaagd

Door de genoemde problemen in Drachten vond de Unitrot-veiling dit jaar plaats in Bemmel bij Stoeterij Buitenzorg. De veiling was een succes, met veel belangstellenden, prima catering en een goede sfeer. Behoudens enkele uitzonderingen vielen de prijzen van de jaarlingen niet tegen.

13 oktober 2014: Fokkersoog toegevoegd

Er is weer een Fokkersoog toegevoegd, en wel die van Elegance Fanatic, de Sweepstakes-winnares. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.
Eerder hadden haar halfzus Balance Fantic en halfbroer Cowboy Fanatic ook al Klassieke roem vergaard en Elegance Fanatic behaalde met haar Sweepstakes-zege voldoende punten voor haar moeder Super Fanatic om de eretitel "Klassieke fokmerrie" te verkrijgen. Kijk in het linkermenu onder Elite & Klassiek.

6 oktober 2014: Fokkersoog toegevoegd

We vonden een oud Amerkaans artikel over het beste vaderpaard ter wereld uit de vorige eeuw, Star's Pride, en hebben het in de Breeders Special 2011 gepubliceerde Fokkersoog over hem overgenomen op deze website, inclusief enkele mooie foto's en interessante tabellen uit het Amerikaanse artikel. Star's Pride is voor Europa en ook voor Nederland van groot belang geweest en dat wordt in het Fokkersoog beschreven. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

Fokkers Trofee voor Ejakval Boko

De Derby-revanche, onze Fokkers Trofee, heeft een verrassende winnaar opgeleverd. De sterke Ejakval Boko nam de kop, ging in hoog tempo door en bleef tot aan de finish sterk doorgaan in handen van zijn trainer Paul Hagoort, die even eerder zijn andere pupil Robert Bi in Frankrijk Europees Kampioen der 4-jarigen zag worden. Ejakval Boko is een zoon van Virgill Boko en de Franse merrie Nicole (v. Ejakval). Tweede werd Exceptional Boko (ook van Virgill Boko), voor Eagle B Butcher en Erwin Lobell.
De Merrie-Trofee werd (net als de Merrie-Derby) gewonnen door Explosive Shadow (ook een product van Virgill Boko), voor Edna Boko (v. Virgill Boko), Estonia River en Emma Buitenzorg.
Voor de uitslagen: kijk op www.nakoersen.nl

Unitrot-veiling op vrijdag 3 okt. a.s. GAAT NIET DOOR!!!!!!!!!!!!!!!

Vanwege een uitbraak van droes in het Fries Congres Centrum in Drachten, kan de jaarlingenveiling van aanstaande vrijdag niet doorgaan.
De veiling wordt verplaatst naar vrijdag 24 oktober te Bemmel, bij Stoeterij Buitenzorg. Zegt het voort, zegt het voort!!!!!!!!!!!
De uitgebreide catalogus blijft online te bekijken op www.unitrot.nl.
Kom eens kijken in Bemmel, ook als u niet van plan bent om een jaarling te kopen.
Informatie volgt over aanvangstijd, locatie, etc.
Kijk onder Hot Item 1 (hierboven) waarom je een Nederlands gefokt jaarling moet gaan kopen
Overleg met uw trainer en geef aan dat u echt een Nederlands gefokt jaarling wilt kopen
Lees ook het artikel "Een jaarling kopen en dan?". Over trainingskosten etc. Click hier

UET Breeding Committee-meeting op vrijdag 3 okt. a.s.

Aanstaande vrijdag vergadert de UET-board in Mauquency, Frankrijk, waarna op zaterdag Robert Bi van start zal gaan in het Europees Kampioenschap der 4-jarigen. In de Breeding Committee-meeting zal door de afgevaardigden worden gesproken over de door ons voorgestelde Europese fokpremies. Het onder Hot Item 4 (hierboven) geplaatste Engelse stuk hebben wij internationaal rondgestuurd naar Fokkersverenigingen en overkoepelende organisaties. Enkele vertegenwoordigers van andere landen hebben al positief gereageerd. Namens Nederland zal ons bestuurslid Ab Zaman bij deze meeting aanwezig zijn. Als voorzitter van de NDR-Stamboekcommissie kan hij de NDR vertegenwoordigen. We houden u op de hoogte.

Fokkers Trofee Meeting op zaterdag 4 okt. a.s.

Aanstaande zaterdag gaan we allemaal naar Wolvega voor de koersmeeting met de Fokkers Trofee. Er staat ons een schitterend koersprogramma te wachten met 3 Trofee-koersen: de Troost-Trofee, de Merrie-Trofee en de Fokkers-Trofee. In deze laatstgenoemde koers zullen slechts 6 paarden starten, maar dan wel de top van de jaargang en geen in-de-weg-lopers. Een echte Derby-revanche, met Sweepstakes-winnares Elegance Fanatic, Derby-6e Easy Joe, Derby-2e Eagle B Butcher, recent winnaar Ejakval Boko, Derby-winnaar Erwin Lobell en Sweepstakes-winnaar Exceptional Boko, die nog wat goed te maken heeft.
In de Merrie-Trofee staan 11 uitstekende merries ingeschreven, waaronder de eerste vier aankomende van de Merrie-Derby. Daarnaast is er nog een Stakes-koers voor Tweejarigen en zijn er de Troost-, de Merrie- en de Hengsten-afdeling van de Breeders-Crown ABC. Bij de hengsten zien we aan de start Andriy Fortuna, Bill Stardust, Bronsvlinder, Bruce Starlake, Cowboy Fanatic, Compleet Well, Ciske de Rat en een startgerechtigde Belg met een hoge winsom. Voorspellen van de winnaar is geen ABC-tje. De Merrie-afdeling is zo mogelijk nog mooier, met de beste Nederlands gefokte merries van dit moment uit de A-, B- en C-jaargang: Aida Boko, Ariane Beemd, Bibi Barosso, Best of Love, Best Well, Broadwaytranss R en Caitlin Scott.
Er komen fantastische paarden aan de start in 12 koersen. Eerste start om 18:00 uur op zaterdagavond. Op de chique drafbaan Victoria Park, de parel van Wolvega. Komt dat zien!
Voor het complete programma en de tips: kijk op www.nakoersen.nl

21 september 2014: Gouden Zweep voor Bibi Barosso

Enkele paardensportliefhebbers uit Qatar zorgden voor een mooie prijzenpot van 30.000 Euro en 3.000 Euro aan fokpremies in de race om de Gouden Zweep 2014. Dat trok een mooi veld aan van de 16 beste Nederlands gefokte paarden van dit moment. Op een goed bezocht Duindigt wist de 6-jarige merrie Bibi Barosso (van Ken Warkentin), knap gereden door Hugo Langeweg senior, de fel begeerde Gouden Zweep te winnen. Haar fokker, tevens eigenaar Ron Nooteboom ging 25 jaar geleden op uitnodiging van zijn buurman een keer mee naar Duindigt en zag Yellowa de Gouden Zweep winnen. Hij dacht toen: "dat wil ik ook" en zag zijn droom op 21 september j.l. uitkomen. Naast de felicitaties, de eeuwige roem, de krans, de ereprijs voor in de prijzenkast, het Wilhelmus bij de huldiging, de mooie ereronde met de Gouden Zweep uit 1883 en de beelden op TV, ontvangt Nooteboom een mooie eerste prijs van 15.000 Euro en 1.500 Euro fokpremie. Een Nederlands paard fokken of kopen bij Unitrot, is toch wel leuk!
Voor de afstamming van Bibi Barosso: Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

13 september 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het in de Breeders Special gepubliceerde Fokkersoog over de eind vorig jaar overleden Zweedse crack Paul Trot overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op. (binnen enkele dagen zagen 680 Facebookers zijn foto)

11 september 2014: Drie Semi-Klassiekers alleen voor Ned. fokproducten!

Na lang aandringen is één van de punten uit onze wensenlijst in vervulling gegaan. Drie semi-Klassiekers in 2015 zijn nu gereserveerd alleen voor Nederlands gefokte paarden, terwijl daar tot grote ergernis van veel Nederlandse fokkers tot en met dit jaar ook uit het buitenland geïmporteerde jonge paarden aan mochten deelnemen. Deze laatste toevoeging is enkele jaren geleden plotseling van kracht geworden, zonder overleg met de Fokkersvereniging en de Stamboekcommissie. Waarschijnlijk is dit gebeurd op verzoek van enkele belanghebbende trainers en/of eigenaren, waarbij voorbij is gegaan aan het algemeen belang, te weten de nationale fokkerij.
Dit is nu weer teruggedraaid. Zo werkt dat nu eenmaal: Als men een buitenlands paard koopt, is de consequentie dat men is aangewezen op de klassieke koersen van dat land. Wil je deelnemen aan de Nederlandse (semi-)Klassiekers, de Gouden Zweep en het Kampioenschap der Nederlandse Paarden, dan moet je begin oktober naar Unitrot gaan en een Nederlandse gefokt jaarling kopen.
Het gaat om het Criterium der Driejarigen, het Criterium der Vierjarigen en het Sprintkampioenschap der Vierjarigen. In elk land zijn de Criteriums en de Derby's gereserveerd voor eigen fok en dat moet ook in ons land zo zijn en blijven. Bovendien vormen de twee laatstgenoemde koersen een onderdeel van de Triple Crowns en dan moet het niet kunnen dat een buitenlands paard zo'n koers wint. De Triple Crown-bonussen zijn beschikbaar vanaf 2015.

De uitschrijving voor deze 3 semi-Klassiekers in 2015 is vandaag door de Stg. NDR gepubliceerd en het eerste inleggeld moet worden betaald vóór 1 oktober a.s.
Bij de F-jes staan ook 3 C-tjes ingeschreven, maar dat zijn gewoon Nederlands gefokte paarden uit 2012 met een Nederlands paspoort en een Franse TF-aantekening.
Onze complete Wensenlijst vindt u onder de artikelen in het linkermenu. Bij de beleidsplannen. Of Click hier

25 augustus 2014: Derby voor de favoriet

De uitslag van de Derby is: Erwin Lobell - Eagle B Butcher - Easytowin - Everton
Fokker Arie van Bellen wint zijn tweede Derby na Zoran Lobell. Vorig jaar won hij ook al de Merrie-Derby met de halfzus van Erwin Lobell, Derby Lobell.
De Merrie-Derby is gewonnen door Explosive Shadow van de familie Baron uit Alkmaar
en de Troost-Derby door Exceptional Boko, die daarmee een kleine pleister op de wond krijgt.
Onder Hot Item 1 (boven aan deze pagina) staan nu ook de uitslagen van de Derby, Merrie-Derby en Troost-Derby erbij. Inclusief de cotes.

22 augustus 2014: De tips voor de Derby

Onder Hot Item 1 (boven aan deze pagina) vindt u de deelnemers aan de Derby, Merrie-Derby en Troost-Derby met hun afstamming en fokker. Daar hebben we nu ook de tips van enkele kenners (Runnerz, Draf&rensport) bij gezet. Wilt u meer tips zien? Kijk dan op nakoersen.nl

19 augustus 2014: De Derby-deelnemers

Onder Hot Item 1 (boven aan deze pagina) vindt u de deelnemers aan de Derby, Merrie-Derby en Troost-Derby met hun afstamming en fokker.
Onze Wensenlijst (stond eerst onder Hot item 1) staat nu bij de artikelen.

12 augustus 2014: Facebook reacties

Onderstaand bericht hebben we ook op Facebook geplaatst met een foto. Drie dagen later hebben totaal 1.383 personen dit gezien. Zo massaal kan dat gaan op de sociale media. Het heeft ons 9 nieuwe vaste Facebook-volgers en ca. 230 extra bezoeken op deze website opgeleverd. Meer weten? Kijk dan onder Facebook boven aan deze pagina.

09 augustus 2014: Nieuw artikel over de tweede carrière van een draver

In het hippische blad BIT vonden we een interessant artikel over de omscholing van draver Wizard Renka tot rijpaard door Edith Ruigrok. Het geeft een idee hoe buitenstaanders uit de hippische wereld tegen onze paarden aankijken. En Edith legt uit hoe je een draver omturnt tot rijpaard. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

07 augustus 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het in de Breeders Special gepubliceerde Fokkersoog over het eind vorig jaar overleden oud-kampioen-vaderpaard Incredible Crafts overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

13 juli 2014: Sterke Sweepstakes winnaars

De Sweepstakes zijn gewonnen door Exceptional Boko (van Virgill Boko uit Uncommon Boko, fokker Boko Stables) en Elegance Fanatic (van From Above uit Super Fanatic, fokker Roel Redder).

9 juni 2014: Jaarvergadering Fokkersvereniging

Op de Tweede Pinksterdag is in de VIP-ruimte van de Alkmaarse tribune, voorafgaand aan de koersen, onze Jaarvergadering gehouden. Er waren 25 leden aanwezig, plus een aantal toehoorders. Er is een nieuw bestuurslid aangenomen: mevr. Jopie van Doleweerd (dierenarts). Over de Triple Crown ontstond nogal wat discussie, maar uiteindelijk is bij stemming besloten om de 2 jaar geleden beloofde bonus van totaal 10.000 Euro gestand te doen. Hopelijk is dit voor anderen een reden om mee te doen en ook een bedrag te storten. De andere punten van de Wensenlijst (zie Hot Item 1, bovenaan) zijn door het Bestuur toegelicht en daar hoefde niet over te worden gestemd. Er werden totaal 10 oorkondes en ereprijzen uitgereikt en de Fokkers-Award ging naar Piet de Wit en zijn familie uit 't Zand. Binnenkort zullen de volledige notulen op deze website worden gepubliceerd.

Op 9 juni 2014 (Tweede Pinksterdag): Nieuwe Stamboek deel XII te koop, nu ook in Alkmaar

Op de dag van onze Jaarvergadering zal het nieuwe Stamboek Deel XII te koop zijn (voor slechts 30 Euro) bij de info-balie in de hal van de tribune. Een mooi vaderdagcadeau en een reden temeer om naar Alkmaar te gaan, want er zijn ook nog 11 mooie koersen, waarbij de Grote Pinksterprijs met bandenstart over 2.700 m. Wij roepen de heren Stassen, de Jongh, Oetmer, Van Veggel, Crebas, Swagerman, Dragt, Nooteboom, Schilstra, Bootsman en Carolien Aalbers op om naar de vergadering in de VIP-ruimte te komen om hun oorkonde in ontvangst te nemen.

5 juni 2014: Europese fokpremies (see Hot Item 4)

Aan het artikel over de Europese fokpremies hebben we een stukje over Europese regels toegevoegd (in het begin). Click op Hot Item 4 bovenaan deze pagina.

1 juni 2014: Nieuwe artikel over geboorte en opfok

We vonden een artikel over de fokcyclus in "De Hoefslag" en hebben dat gebruikt/uitgebreid en geplaatst op een nieuwe pagina, met daarbij twee artikelen over de geboorte van een veulen, die we al eerder hadden gepubliceerd. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

30 mei 2014: De WENSENLIJST van het Fokkersbestuur (zie Hot Item 1)

Onze Wensenlijst is vandaag gepubliceerd in het vakblad "Draf&Rensport" nr. 22-2014, met het oog op onze Jaarvergadering over anderhalve week, Tweede Pinksterdag te Alkmaar. Dezelfde wensenlijst publiceren we ook op deze website en u heeft de mogelijkheid om te reageren in ons Gastenboek, ook als u het met onze wensen eens bent of als er naar uw mening iets ontbreekt. U kan natuurlijk ook bellen (Huiberts: 06-20428186 of Zaman 06-28422225), mailen of naar de vergadering komen. Click op Hot Item 1 bovenaan deze pagina.

28 mei 2014: Tussenstand Fokkers met hun behaalde fokpremies in 2014

Maar er staat dit jaar nog veel te gebeuren, met vooral veel hoge fokpremies in de Klassiekers. Alleen al de Derby en de Fokkers Trofee leveren naar verwachting elk zo'n 4.000 Euro fokpremie op.

Fokker

Fokpremie 2014

Boko Stables Holland B.V. 

5.373

Gerard Jetten               

1.667

Stal Amsterdam                    

1.625

Mw. C. Krijnen        

1.557

Cees Siersema          

1.515

Peter ter Borgh         

1.418

Elevage des Trois SARL

1.300

Jan Meinders   

1.261

Antoon Wilderbeek

1.254

Giel van der Togt

1.240

Henk Lammerts

1.125

Klaas Schilstra

1.121

Geert van Keulen    

1.079

Toine Schoonderwoerd

   971

Klaas Redder

   96814 mei 2014: European Breeder-premiums (see Hot Item 4)

We hebben ons artikel over Europese fokpremies vertaald in het Engels en nu ook op deze website gezet, als hulpmiddel bij onze pogingen om buitenlandse organisaties te overtuigen van de noodzaak hiervan. Click op Hot Item 4 bovenaan deze pagina.

27 april 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het begin maart in D&R gepubliceerde Fokkersoog over de Fokkers Trofee-winnaar Dex Beuckenswijk overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek hem op.

17 april 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het eind februari in D&R gepubliceerde Fokkersoog over de Merrie-Derby-winnares Derby Lobell overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina en zoek haar op.

13 april 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het eind februari in D&R gepubliceerde Fokkersoog over de Orsi-Mangelli-Filly-winnares Danae F Boko overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina.

3 april 2014: Het Fokkerijnummer van Trotting Magazine

Het nieuwste Fokkerijnummer van het Belgische maandblad "Trotting Magazine" is nu te lezen via internet. Click hier en kijk in het archief. De nummers maart 2013 en februari 2014 zijn fokkerijnummers. In het laatste nummer worden o.a. de nieuwe dekhengsten besproken, die ter keuring werden aangeboden en lees vooral ook het interview met André Everaert over de fokkerij in België, waar men de toekomst positief tegemoet ziet.

31 maart 2014: Twee nieuwe artikelen over geboorte en opfok

- Een lezing door Piet Meinardi uit 1975 is op deze website geplaatst, met aanvullend advies. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

- Een artikel "Rond de geboorte van het veulen" uit het Belgische vakblad Trotting Magazine is op deze website geplaatst. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

- Lees dan ook nog het artikel van Astrid Bos dat al eerder op deze website is geplaatst en u bent volledig geïnformeerd als u een veulen krijgt. Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

14 maart 2014: Het maakbare Paard

Het artikel "Het maakbare paard" uit de Breeders Special van 2010 is op deze website geplaatst. Allereerst behandelen we het begrip "De Maakbare Mens", hetgeen betrekking heeft op de onnatuurlijke, kunstmatige mogelijkheden om een mens beter, mooier, zelfs onsterfelijk maken. In deel I gaan we hier dieper op in en trekken het door naar "Het Maakbare Paard". In deel II wordt het verschil tussen de fokkerij van dravers en volbloeds enerzijds en die van andere paardenrassen anderzijds uitgediept en wordt verduidelijkt waarom wij onszelf in onze fokkerij beperkingen hebben opgelegd voor wat betreft het maakbare paard. In deel III wordt aangegeven hoe fokkers van dravers en volbloeds toch aan een maakbaar paard kunnen werken en dat eigenlijk ook al jaren doen. We hebben er nog een deel IV aan toegevoegd over het maakbare idool. WAT MAAKT DE DRAF- EN RENSPORT UNIEK?? DIT ARTIKEL IS EIGENLIJK VERPLICHTE KOST VOOR BESTUURDERS, BELEIDMAKERS, JOURNALISTEN EN NIEUWELINGEN IN ONZE SPORT.
Kijk onder [artikelen] in het linkermenu of click hier

14 maart 2014: jaarverslag 2013

Ons Jaarverslag 2013 is op deze website geplaatst. Kijk onder [Jaarverslagen] in het linkermenu.

13 maart 2014: top-100 fokkers met de meeste fokpremies in 2013

Kijk onder [fokkers] [kampioenen] (de bovenste) voor de lijst met 100 top-fokkers uit 2013.

12 maart 2014: Promotie drafsport

Het blad "De Paardenkrant" heeft een groot aantal abonnees in paardenwereld. Door bemoeienis van ons bestuurslid Gerard Molhoek verzorgt Ferry Hollander sinds een jaar regelmatig berichten uit de drafsport in dit blad. In januari 2014 waren er zelfs twee pagina's ingeruimd voor een artikel van zijn hand over Victoria Park in Wolvega. Pure promotie, die we goed kunnen gebruiken.

 


12 maart 2014: Beursberichten: Prijzen van certificaten van Franse dekhengsten

Als opwarmer voor de Breeders Special van a.s. donderdag: Voor onderstaande tabel was geen plaats meer en daarom zetten we hem hier. In het weekend van de Prix d'Amérique werden naast paarden ook certificaten van dekhengsten geveild, die recht geven op een jaarlijkse gratis dekking zolang de hengst nog dekt. Aan deze prijzen kun je zien hoe waardevol een hengst voor de toekomst wordt ingeschat. Ter vergelijking hebben we er het huidige veulengeld achter gezet. Voor impopulaire hengsten is het certificaat soms minder waard dan het veulengeld, maar meestal is de verhouding certificaat/veulengeld 1 à 2 voor oude hengsten en 4 à 6 voor populaire jonge hengsten. Tet wel: het gaat hierbij om Franse dektarieven. Voor niet TF-merries zijn de prijzen vaak veel lager, vaak ongeveer de helft.

naam dekhengst

lft.

certificaat

veulengeld

Cygnus d'Odyssée

24

6 000 € 

5 000 € 

Goetmals Wood

20

39 000 € 

18 000 € 

In Love With You

18

2 500 € 

4 000 € 

Jam Pridem

17

4 500 € 

3 200 € 

Jardy

17

1 000 € 

1 500 € 

Késaco Phédo

16

5 500 € 

4 000 € 

Koréan

16

3 000 € 

3 000 € 

Look de Star

15

22 000 € 

8 000 € 

Magnificent Rodney

14

10 000 € 

4 200 € 

Meaulnes du Corta

14

4 500 € 

4 500 € 

Nice Love

13

7 000 € 

5 500 € 

Niky

13

23 000 € 

6 500 € 

Nuage de Lait

13

6 500 € 

2 200 € 

Oiseau de Feux

12

11 000 € 

3 800 € 

Olitro

12

2 000 € 

3 200 € 

Password

11

18 000 € 

8 000 € 

Power Jet

11

4 500 € 

2 000 € 

Prince d'Espace

11

9 500 € 

4 700 € 

Prince Gédé

11

17 000 € 

6 000 € 

Quai Bourbon

10

8 000 € 

2 300 € 

Quaker Jet

10

42 000 € 

10 000 € 

Qualmio de Vandel

10

4 500 € 

3 200 € 

Quaro

10

11 000 € 

3 800 € 

Quip du Beauvoisin

10

1 000 € 

1 300 € 

Qwerty

10

9 000 € 

3 500 € 

Rédéo Josselyn

9

6 000 € 

2 600 € 

Rieussec

9

25 000 € 

4 800 € 

Rolling d'Héripré

9

16 000 € 

6 000 € 

Royal Dream

9

50 000 € 

13 000 € 

Scipion du Goutier

8

24 000 € 

8 000 € 

Tag Wood

7

9 500 € 

3 500 € 

Texas Charm

7

45 000 € 

8 000 € 

The Best Madrik

7

58 000 € 

10 000 € 

Timoko

7

44 000 € 

10 000 € 

Uhlan du Val

6

2 500 € 

3 500 € 

Ulysse

6

24 000 € 

5 000 € 

Uniclove

6

16 000 € 

5 000 € 

Up and Quick

6

36 000 € 

6 000 € 

Village Mystic

5

32 000 € 

8 500 € 

25 februari 2014: Twee nieuwe Elite fokmerries ontdekt: Ellen Tinga en Franca H

Bij een controle van alle Elitemerries ontdekte Gerard ter Schure nog twee Elitemerries, die decennia lang buiten beeld zijn gebleven: Ellen Tinga (geb. 1963) en Franca H (geb. 1964). Ze staan nu met hun producten op deze website vermeld. De puntentelling kunt u vinden onder de linkerknop [Elite & Klassiek] en alle Elite fokmerries (incl. de nieuwe) onder de subknop [Elite].

17 februari 2014: Het Stappenplan om te komen tot een Ned. veulen met Franse ras-erkenning

Omdat men precies volgens de Franse regels moet werken om de Franse ras-erkenning te verkrijgen, heeft de Stamboekcommissie hiervoor een Stappenplan gemaakt. Dit is te lezen onder Hot Item 2, hierboven. Hetzelfde stapenplan staat ook in het blad draf&rensport nr. 7 (2014).
(het verslag van de Normandië-reis staat nu bij de artikelen)

7 februari 2014: de Breeders Special komt er weer aan

Het Fokkerijnummer van het blad "draf&rensport" is één van de meest informatieve en mooi uitgevoerde in Europa. Het blad zal uitkomen in week 11 (13 maart 2014). Alle fokkers en fokkerij-liefhebbers kijken er naar uit en het is een echt bewaarnummer, dat nog maandenlang bij de hand blijft liggen en steeds wordt doorgebladerd. Sommige mensen bewaren ze "eeuwig". Adverteren in dit blad is echt zinvol als u de aandacht wilt vestigen op uw bedrijf, uw dekhengst, uw stoeterij, uw jaarlingen, uw entrainement, voedingsmiddelen, stallen, etc. De Fokkersvereniging helpt mee met de samenstelling van deze uitgave en ziet de artikelen en statistieken graag gelardeerd met mooie informatieve advertenties. Bovendien geldt: hoe meer advertenties, des te meer artikelen. Steun de daarmee Nederlandse draverfokkerij. De advertentietarieven vallen erg mee. Neem contact op met:
Douwe Frerichs: 06-50505230
Hans Sinnige: 06-53348814

6 februari 2014: Fokkersoog toegevoegd

We hebben het begin januari gepubliceerde Fokkersoog over de Sweepstakes-winnares Dacey Boko overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina.

23 januari 2014: NL-TF paarden zijn gewoon Nederlands!!!

Graag willen wij reageren op de ingezonden brief van Jan den Nijs in het recente nummer 4 van draf&rensport (blz. 9). Voor wat betreft het eerste gedeelte zijn wij het helemaal met hem eens: de Derby mag niet eenzijdig worden opengesteld voor andere nationaliteiten. Er zijn wel startmogelijkheden voor NL-TF-paarden. In dit verband zullen we niet meer spreken over een dubbele nationaliteit, want dat is het niet. Dit zijn gewoon echte Nederlandse dravers, die opgenomen zijn in ons inlandse Draverstamboek. De Franse moeders zijn geregistreerd in ons Stamboek Buitenlandse Paarden (imports), zoals we ook Amerikaanse en Zweedse import-fokmerries hebben. Als een fokker kan aantonen dat zijn fokproduct een product is van Franse dravers en volgens de Franse regels is geproduceerd, kan hij een aantekening krijgen op het Nederlandse paspoort, dat zijn veulen tot het Franse draverras (TF) behoort. Deze aantekening geeft het recht om met dit paard in de nationale koersen in Frankrijk te starten (ook in de Klassiekers) en daarin ook mee te dingen naar de fokpremies. Die Franse aantekening kan trouwens in meerdere landen worden verkregen, dus er is niets nieuws onder de zon. In België is de sport en fokkerij er door deze mogelijkheid juist weer bovenop gekomen. Deze NL-TF mogelijkheid is een uitgelezen kans om ons aantal veulenregistraties omhoog te brengen en daarmee de inlegpot voor de Derby te vergroten. De Derby blijft gewoon gereserveerd voor Nederlandse dravers.
Op onze website www.dutchtrotters.nl hebben wij enkele weken geleden al een reactie gegeven op het Derby-voorstel van het NDR-bestuur, omdat deze discussie op internet plaatsvond. Daarin hebben wij ons met 7 argumenten tegen dit voorstel uitgesproken. Daarnaast hebben we voorstellen gedaan hoe de Derby wel interessanter kan worden gemaakt voor eigenaren (door sponsoring en door loskoppeling van de 4-jarigen Derby) en voor fokkers (door 20 % fokpremie).
In de komende Breeders Special zullen we alles nog eens uitleggen voor degenen die geen internet hebben.

20 januari 2014: Twee artikelen geplaatst

Vorig jaar schreven John Bootsman en Hans Huiberts op verzoek van het NDR-bestuur twee artikelen over resp. het economisch belang en de cultuur-historische waarde van de draf- en rensport. Bedoeld om beleidsmakers te wijzen op het belang van onze sport. Deze twee stukken staan nu ook op onze website bij de artikelen (linkerknop) onder de beleidsplannen.

17 januari 2014: Eindstand Fokkers 2013

In de eindstand van de fokkers met het hoogste totaalbedrag aan fokpremies over 2013 staat Boko Stables natuurlijk voorop. John's 17e kampioenschap. De strijd om de tweede plaats was weer spannend en er is een verrassende winaar uitgekomen: Klaas Schilstra, de fokker van de Beuckenswijk-paarden. Dit is de eindstand met de fokkers, die meer dan 4.000 Euro aan fokpremies hebben ontvangen in 2013: (de complete lijst volgt later)

nr.

fokker

fokpremies

fokproducten o.a.

1

Boko Stables

29.030

Dave, Dacey, Danae F, Clint W en Aida Boko

2

K. Schilstra

6.094

Zur en Dex Beuckenswijk

3

A. van Schie

5.966

Desert River, Dumoine River, Delphine Flevo, Elliot River

4

Stal Amsterdam

5.180

Cleopatra, Capitole, Djessie Bros

5

P. Kouwenhoven

4.659

Your Love Lois

6

R. Redder

4.398

Cowboy Fanatic

7

mevr. Schotte-v.d.Blink

4.383

Caitlin Scott, Come on Scott

8

Dragon Trotters BV

4.180

... Dragon

9

K. Redder

4.132

... Transs R

16 januari 2014: Dubbele Nationaliteit is de enige optie

Openstelling van de Derby voor buitenlandse paarden betekent het einde van het Ned. Draverstamboek en alle andere Klassiekers behalve misschien de Derby (tijdelijk!!). Dit moeten we niet doen!
Paarden met de dubbele nationaliteit NL-TF (Trotteur Français) zijn wel startgerechtigd in onze Derby, en ook in het Criterium des 3 Ans in december en alle andere Klassiekers in Nederland en Frankrijk. Ze krijgen ook in beide landen fokpremies!!! Dit zijn paarden met een Nederlands paspoort en de eerste inschrijvingen zijn al bekend: 3 stuks in 2012 en (tot nu toe) 8 stuks in 2013. Naar verwachting zal dit aantal snel stijgen en dat helpt om de doteringen in onze Derby en alle andere Klassiekers op peil te houden. Een dubbele nationaliteit met Duitsland zou een mooie oplossing zijn (NL-DL en DL-NL), maar voorlopig is dit alleen met Frankrijk contractueel vastgelegd, met erg gunstige voorwaarden voor ons, nl. opname in het Ned. stamboek en afgifte van een Ned. paspoort. Dit zijn dus gewoon Nederlandse harddravers! Kijk ook hierboven onder Hot Item 3. Verdere info volgt binnenkort.

13 januari 2014: Wordt de opzet van de Nederlandse Derby gewijzigd?

Eind december 2013 kwam het NDR-Bestuur met een voorstel om de uitschrijving van onze Derby drastisch te wijzigen om zodoende het prijzengeld op een hoger niveau te brengen. De consequenties zijn naar onze mening niet goed doordacht en het Fokkersbestuur heeft negatief op dit voorstel gereageerd: Lees hierboven onder Hot Item 1 over onze argumenten.

9 januari 2014: Reisverslag Normandië 2013

We hebben het reisverslag van reisgenoot Douwe Frerichs overgenomen op deze website, gelardeerd met een 18-tal foto's. Click op Hot Item 2 bovenaan deze pagina.

8 januari 2014: Twee Fokkersogen toegevoegd

We hebben de in het vorige najaar gepuliceerde Fokkersogen over de Criterium-winnares Damalia en Derby-winnaar Davy Boko overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina.

2 januari 2014:

- Een nieuwe Elite fokmerrie: Lady Celine S
Bij de inventarisatie van de W-jaargang kwamen tot de ontdekking dat de moeder van de bekende Starfighter LM nog een aantal andere producten heeft voortgebracht, die genoeg punten voor haar hebben verdiend voor de titel Elite-fokmerrie. We hebben Lady Celine S al opgenomen in de lijst op deze website. De oorkonde zal tijdens de volgende Jaarvergadering aan haar nieuwe eigenaar dhr. M. Stassen worden overhandigd. De puntentelling kunt u vinden onder de linkerknop [Elite & Klassiek] en alle Elite fokmerries (incl. de nieuwe) onder de subknop [Elite].

12 November 2013:

- Drie nieuwe Klassieke fokmerries!
De Nederlandse fokproducten zijn erg succesvol in het buitenland. In eigen land zijn nu ook de grote internationale nummers door inlanders gewonnen. Dit jaar won Ariane Beemd de Grote Prijs der Lage Landen en afgelopen vrijdag won Your Love Lois de Giganten. Voor het eerst in de geschiedenis gebeurde dat in hetzelfde jaar. Dat leverde hun moeders veel punten op in het klassement voor de Klassieke fokmerries. Daardoor hebben nu respectievelijk Pinky en Realy Furniture voldoende punten behaald voor de titel Klassieke Fokmerrie. Hetzelfde geldt voor Staro Allmighty, die met Aida Boko en Derbywinnaar Davy Boko heel veel punten heeft vergaard. De oorkondes zullen tijdens de volgende Jaarvergadering aan hun eigenaren worden overhandigd. De puntentelling kunt u vinden onder de linkerknop [Elite & Klassiek] en alle Klassieke fokmerries (incl. de 3 nieuwe) onder de subknop [Klassiek].

20 Oktober 2013:

- Normandië-excursie was een succes
Met 27 deelnemers is de Fokkersvereniging op excursie geweest in Normandië. Het was elke dag een feest en een verslag met foto's heeft al in het vakblad gestaan. Het wordt ook later op deze website getoond.

7 Oktober 2013:

- Unitrot-veiling op 4 oktober in Drachten was een succes
Tijdens de veiling van Unitrot op 4 oktober j.l. werden 111 jaarlingen geveild, waarvan er 97 daadwerkelijk werden verkocht, een mooie score. De gemiddelde prijs van 2.200 Euro was iets lager dan vorig jaar. De duurste jaarlingen waren Fakir Oldeson (€ 11.500 v. Echo u. Royal oldeson) en Fire in my Soul (€ 10.000 v. Zola Boko u. Ventura Boko).

29 September 2013:

Extra Hot Items!!!
A. Normandië-excursie: Nog enkele nieuwtjes over de reis toegevoegd. De bus is bijna vol (ZIE HOT ITEM 2, hierboven)
De Fokkersvereniging organiseert eens in de 3 jaar een excursie naar Normandië, het drafsport-fokkerij-mekka. Na de prachtige reis van 2010 gaan we nu dit jaar weer op pad, en wel van woensdag 16 t/m zondag 20 oktober. Drie weken geleden heeft er een advertentie gestaan in het blad "draf&rensport" (zie de op twee na laatste bladzijde van nr. 34) en inmiddels hebben zich al bijna 30 personen opgegeven. Dit is ook ongeveer het maximum dat we voor ogen hebben. Als iemand nog heel graag mee wil gaan, moet hij snel reageren. De kosten bedragen ca. 500 Euro per persoon. Leden gaan voor. Voor contact-adressen: zie linkermenu (over ons/contact). Voor meer info ZIE HOT ITEM 2, hierboven.
Het laatste nieuws: Bij Dubois krijgen we ook een aantal fokmerries te bezichtigen, die te koop zijn!
B. Aan een artikel over de dubbele nationaliteit met Franse dravers zijn enkele wetenswaardigheden toegevoegd
(nog een derde TF-veulen van vorig jaar toegevoegd, ZIE HOT ITEM 3, hierboven)
C. Op 4 oktober allemaal naar Drachten voor de Unitrot-veiling
(wat kost nou een jaarling? ZIE HOT ITEM 4, hierboven)

21 september 2013: Fokkers Trofee voor Dex Beuckenswyk!!

De Fokkers Trofee is dit jaar gewonnen door Dex Beuckenswyk en dat is heel bijzonder. Dit paard is namelijk nog in eigendom van zijn fokker Klaas Schilstra en hij heeft ook de vader (Urban Beuckenswyk), de moeder (Vida Beuckenswyk) en de grootmoeder (Naja Beuckenswyk) gefokt. De moederlijn is die van Lorrelot - Hanover Bertha.
Naast de eerste prijs van 14.500 Euro ontving Schilstra ook nog 2.900 Euro aan fokpremie (20%!)
De Merrie Fokkers Trofee had een "vierkante" uitslag:
eerste in dead heat: Dumoine River (fokker Aad van Schie) en Djessie Bros (fokker Stal Amsterdam)
derde in dead heat: Delphine Flevo (fokker Titia en Sijb Iwema) en Dimanche Fortuna (fokker Toine Schoonderwoerd)

13 september 2013: Europese Fokpremies

De sport en fokkerij worden steeds meer geïnternationaliseerd, maar alleen de fokpremies niet. Dat stoort heel veel fokkers, niet alleen in Nederland. We hebben enkele maanden geleden een artikel hierover geplaatst in het blad D&R en dat is door het NDR-bestuur opgepakt. Het is vertaald en opgestuurd naar haar zuster-organisaties en de UET-directie. En nu verder lobbyen! U kunt het nog eens nalezen door op Hot Item 1 bovenaan deze pagina te clicken. (het vorige Hot Item 1 is verplaatst naar de artikelen: Fokpremies in het buitenland)

4 September 2013: Advertentie-campagne voor de Unitrot-veiling

De Unitrot-veiling (op vrijdag 4 oktober 2013 in het Fries Congrescentrum te Drachten) is het verkooppunt voor veel Nederlandse fokkers, allemaal leden van onze vereniging. In het verleden hebben wij jaren lang in het blad "De Hoefslag" aandacht voor deze veiling gevraagd. De respons leek toen niet groot, dus daar zijn we mee gestopt. Ons mede-bestuurslid Gerard Molhoek heeft zich nu enthousiast ingezet voor een advertentiecampagne in andere bladen, waarvan de lezers mogelijk iets dichter bij onze doelgroep zitten. Er heeft al 1 advertentie in het maandblad "Paard en spul" gestaan en in de 3 weken vóór de veiling staat er wekelijks een advertentie in "De Paardenkrant", plus een artikel en een vermelding in de agenda. Voor de kosten heeft Gerard een tiental sponsors gevonden, waaronder enkele fokkers (Boko, Flevofarm, Convital en Groenhof), trainers (Van Dooyeweerd en De Vlieger), NDR, Unitrot  en de Fokkersvereniging. Hopelijk levert het een aantal nieuwe eigenaren op en hogere prijzen voor onze jaarlingen.

25 aug 2013: Derby-D: Drie Boko's voorop!!

De Derby van 2013 is gewonnen door Davy Boko, gevolgd door de merries Dacey Boko en Danae F Boko. Boko Stables had sinds 1995 als fokker al 8 keer de Derby gewonnen, maar nooit eerder de eerste 3 plaatsen bezet. Een unieke gebeurtenis, waarmee we John Bootsman van harte feliciteren. De F in Danae F Boko staat voor Flevo-farm, de mede-fokker van deze als derde geplaatste merrie.

Augustus 2013: Onze complete Hall of Fame nu in het NDR-Museum te zien

We schreven in 2006 dat het onze droom was om de 12 Hall of Fame-borden, die we t.g.v. ons 60-jarig Jubileum hadden laten maken, ooit samen in een toekomstig NDR-Museum te kunnen tonen aan het publiek. Die droom is nu uitgekomen: click hier

Notulen Jaarvergadering: 8 juni 2013

De notulen van onze Jaarvergadering 2013 vindt u in het linkermenu onder [Over ons/Jaarverslagen], of click hier.

13 juni 2013: Nieuws over de Triple Crowns

Naar aanleiding van vragen tijdens onze Jaarvergadering hebben wij de redenen waarom wij de Triple Crowns willen opwaarderen nog eens op een rijtje gezet. Over die 10.000 Euro van de Fokkersvereniging moet nog worden gestemd, maar we hebben er vertrouwen in dat de fokkers het belang ervan inzien. We gaan natuurljk door met fondsenwerving en roepen iedereen, die de Nederlandse drafsport en fokkerij een warm hart toedraagt, op om ook een bedrag te storten. De eerste bijdragen van anderen zijn al binnen. Click op de Triple Crowns hierboven.

13 juni 2013: Aanvulling Keetje Tippel

De ons door Joyce van Manen opgestuurde anecdote (met foto) over de merrie Wild Woman is toegevoegd aan de Fokkersoog over haar dochter Keetje Tippel.

Jaarvergadering: 8 juni 2013

Onze Jaarvergadering 2013 zal worden gehouden op zaterdag 8 juni a.s. tussen 14:00 en 16:00 uur in de Victoria Premium Lounge van drafcentrum Victoriapark te Wolvega. De convocaties worden spoedig verstuurd en de agenda komt ook in het OB te staan.

17 mei 2013: Moederlijnen bijgewerkt

In de Breeders Special van dit voorjaar staat een analyse van de Nederlandse moederlijnen. Daar staat een tabel bij van de stammoeders met meer dan 6 halve-eurotonners onder hun nakomelingen. Op onze website vindt u deze tabel nu ook, maar dan met stammoeders van meer dan 3 halve Eurotonners. Uitgebreider dus, want een website is geduldiger dan papier (minder aan ruimte gebonden). Kijk onder Fokkerij/moederlijnen in het linkermenu. De nakomelingen staan niet meer alfabetisch, zoals voorheen, maar chronologisch, zodat zodat een beter inzicht ontstaat van de actualiteit van een moederlijn. De 53 nakomelingen van Tourterelle zijn uitgesplitst over haar dochters. Een interessante lijst.

Ook de tabel onder fokkerij/producten (linkermenu) is bijgewerkt (stond ook in de Breeders Special).

17 mei 2013: Jaarstukken 2012 gepubliceerd

Al eerder gepubliceerd, maar nu ook op deze website te lezen:
De notulen van onze Jaarvergadering 2012 en het Jaarverslag over 2012 zijn geplaatst onder [Over Ons/Jaarverslagen] in het linkermenu.
Ook is gepubliceerd de lijst met de 100 fokkers, die in 2012 het hoogste totaalbedrag aan fokpremies ontvingen. U vindt deze onder [Fokkers/kampioenen] in het linkermenu.

13 mei 2013: Fokpremies uit het buitenland?

We zoeken naar mogelijkheden om Nederlandse fokkers ook fokpremies uit het buitenland te laten krijgen. Vooralsnog lijkt dat alleen maar mogelijk via een soort dubbele nationaliteit. We leggen het uit. Click op Hot Item 1 bovenaan deze pagina. (het vorige Hot Item 1 is verplaatst naar de artikelen: Een tweede/derde carrière voor een harddraver: de endurance)

13 mei 2013: dubbele nationaliteit: Frans-Nederlands

Er bestaat nu al de mogelijkheid om voor een veulen de dubbele nationaliteit Frans-Nederlands te krijgen. Click op Hot Item 2 bovenaan deze pagina, waar het wordt uitgelegd. (het vorige Hot Item 2 is verplaatst naar de artikelen: Hoe fok je een supercrack?)

19 april 2013: Hoe fok je een supercrack?

Deze week kwam een einde aan de carrière van de Australische supermerrie Black Caviar. Heel de wereld sprak erover. Wat moet het fantastisch zijn om zo'n merrie te hebben gefokt. Wij geloven dat dit ook voor Nederlandse draverfokkers echt mogelijk is. Click op Hot Item 2 bovenaan deze pagina. (het vorige Hot Item 2 is verplaatst naar de artikelen: Wat maakt de Draverfokkerij nou zo leuk?)

16 april 2013: Harddravers in de endurance

Van Wendy Koekoek kregen we informatie en enkele foto's over de endurance-ruitersport, waarin een aantal harddravers goed acteert. Misschien zit uw fokproduct hier wel bij. Click op Hot Item 1 bovenaan deze pagina.

15 april 2013: Een Fokkersoog toegevoegd

We hebben het Fokkersoog over de Lage Landen-winnaar 2011 Zandokan Eden (gepubliceerd in D&R nr. 2011-26) overgenomen op deze website. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina.

Verder hebben we de artikelen op deze website in rubrieken ingedeeld, waardoor het overzichtelijker wordt. (linkerknop: artikelen).

4 april 2013: Een Fokkersoog toegevoegd

Er ontbrak nog het Fokkersoog over de Elite-fokmerrie Iwema's First , gepubliceerd in de Breeders Special 2011. Deze is vandaag op deze website geplaatst, compleet met foto's van haar voorouders Otelha en Gonny D en haar nakomelingen Victor Lavec en Rowdy Joe Boko. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

Iwema's First en Keetje Tippel staan ook beide met hun producten in het overzicht van de Elite-merries (linkerknop).

Aan het Fokkersoog van Berry's Boy zijn de gegevens van zijn volle broer Your Love Lois toegevoegd.

27 maart 2013: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over de nieuwe Elite-fokmerrie Keetje Tippel, gepubliceerd in de Breeders Special 2013, is vandaag op deze website geplaatst, compleet met het liedje van de Zangeres Zonder Naam, foto's van Monique van der Ven als Keetje Tippel, de naaktdanseres Josephine Baker en het paard Josephine Baker, plus recente foto's van de Elite-merrie zelf. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

14 maart 2013: tweede, herziene druk van het boek "Draf- en renbanen in Nederland"

Samen met (dochter) Olga Minkema heeft het NDR-Archief ervoor gezorgd dat van het prachtige, uitverkochte boek van Durk Minkema een tweede herziene druk is uitgegeven. Alle plaatsen waar ooit langebaanwedstrijden werden gehouden, zijn beschreven. Voor meer informatie, kijk op www.archiefndr.nl.

12 maart 2013: Dekboek 2012 gepubliceerd

De superdikke Breeders Special is klaar om gedrukt te worden en nu hebben we weer tijd voor andere zaken, zoals het dekboek 2012 op deze website. Kijk in het linkermenu onder fokkerij/dekboeken.

31 januari 2013: Hot Item 1 vernieuwd

In Hot Item 1 hebben we een advies van dierenarts Jan Kraak opgenomen, om een fokmerrie in goede conditie te brengen. Click op bovenstaande knop.

In Hot Item 2 staan nog steeds de redenen opgesomd waarom het fokken van een Nederlandse harddraver nu zo leuk is.

(Het oude Hot Item 1, de dringende oproep aan de fokkers, hebben we geplaatst onder de artikelen, knop linkermenu)

20 januari 2013: Eindstand Fokkers 2012

In de eindstand van de fokkers met het hoogste totaalbedrag aan fokpremies staat Boko Stables natuurlijk voorop. John's 16e kampioenschap. De strijd om de tweede plaats was weer spannend en daar is in de laatste 2 maanden niet veel aan veranderd. Mevr. Schotte-v.d.Blink is de vice-kampioen van 2012 geworden. Ron Nooteboom en Hendrik Dragt zijn nog iets omhoog geklommen vergeleken met 2 maanden geleden. Dit is de eindstand:

nr.

fokker

fokpremies

fokproducten o.a.

1

Boko Stables

28.126

Clint W Boko, Conan Boko en Aida Boko

2

mevr. Schotte-v.d.Blink

7.159

Candy Mann Scott en Caitlin Scott

3

mevr. Dragt-Peenstra

6.989

Caen Oldeson

4

mevr. S. Schoonderwoerd-Strik

6.626

Conway Fortuna en Coktail Fortuna

5

R.F. Nooteboom

5.578

Bibi Barosso

6

Stal Unia

5.540

Cornelia Unia

7

H. Dragt

4.324

Zorba Oldeson

8

A. van Schie

4.126

Zulaika River en Awtucky River

9

Haras le Blanc

3.629

Balzan le Blanc en Boucher le Blanc

10 januari 2013: Hot Items vernieuwd

In Hot Item 1 hebben we de Open Brief van dhr. Beelen uit België en onze reactie daarop toegevoegd. Click op bovenstaande knop.

In Hot Item 2 staan de redenen opgesomd waarom het fokken van een Nederlandse harddraver nu zo leuk is.

2 januari 2013: Stamboek-boek: nog even geduld aub

De uitgave van het Stamboek deel XII was min of meer beloofd in december vorig jaar, maar dat is helaas niet gelukt. Met de vele import-fokmerries was het uitzoeken van de moederlijnen voor de stamboek-afdeling van de Stg. NDR veel meer werk dan gedacht. We moeten dus nog even geduld hebben.

24 december 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Merrie-Fokkers Trofee- en Merrie Breeders Crown-winnares Caitlin Scott is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

9 december 2012: Nog 2 weken de tijd!!!

Aan de nog steeds twijfelende fokkers: U HEEFT NOG SLECHTS TWEE WEKEN OM UW VEULEN IN HET NED. STAMBOEK IN TE SCHRIJVEN!!! Wees verstandig en laat ook uw hart spreken. De draverfokkerij is een prachtige hobby en die moet je op de leukste manier uitoefenen. Je wilt jouw fokproducten eigenlijk toch het liefste vlakbij zien koersen en de Ned. Derby zien winnen? Bovendien zien de vooruitzichten voor het Ned. koersbestel er goed uit met vanaf juni 2013 een nieuwe wedvergunning. En aan de fokkers die zich vergist hebben: u kunt nog terug, ruil Duitsland in voor Nederland!!!

1 december 2012: De PMU gegadigde voor de wedvergunning in Nederland!!!

Fantastisch nieuws deze week! De Franse PMU heeft zich bij het Ministerie van Justitie aangemeld als gegadigde voor de wedvergunning met ingang van juni 2013. Eindelijk raken we van dat slechte toto-contract af en komen we in een goede onderhandelingspositie, nu er meer gegadigden zijn. De Franse organisatie is schatrijk en wil wel in ons land investeren zodat er meer omzet komt. Bovendien zal de afdracht hoger worden en daarmee het prijzengeld. De toekomst van de sport ziet er een stuk beter uit en dat zal ongetwijfeld meer koersbezoekers, meer eigenaren, meer fokkers en meer veulens opleveren. Ook voor de beroepsgroep en de drafbanen is dit fantastisch nieuws.

21 november 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Derby- en Fokkers Trofee-winnaar Clint W Boko is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

15 november 2012: Tussenstand Fokkers 2012

In een tussenstand van de fokkers met het hoogste totaalbedrag aan fokpremies staat Boko Stables natuurlijk voorop. Van de enige professionele stoeterij in Nederland is niet te winnen. De strijd om de tweede plaats is interessant en meestal ook spannend. Zo ook dit jaar. Tot en met 3 november is de stand als volgt:

nr.

fokker

fokpremies

fokproducten o.a.

1

Boko Stables

23.742

Clint W Boko, Conan Boko en Aida Boko

2

mevr. Schotte-v.d.Blink

7.152

Candy Mann Scott en Caitlin Scott

3

mevr. Dragt-Peenstra

6.846

Caen Oldeson

4

mevr. S. Schoonderwoerd-Strik

6.626

Conway Fortuna en Coktail Fortuna

5

Stal Unia

5.234

Cornelia Unia

6

R.F. Nooteboom

4.160

Bibi Barosso

7

A. van Schie

3.606

Zulaika River en Awtucky River

8

Haras le Blanc

3.489

Balzan le Blanc en Boucher le Blanc

9

H. Dragt

2.824

Zorba Oldeson

We zijn benieuwd wie de vice-kampioen van 2012 gaat worden.

13 november 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Sweepstakes- en Merrie-Derby-winnares Cornelia Unia is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

30 oktober 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Sweepstakes- en Troost-Derby-winnaar Caen Oldeson is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

22 oktober 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Criterium-winnares Cypress Boko is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

12 oktober 2012: Een Fokkersoog toegevoegd

Het Fokkersoog over Criterium-winnaar Conan Boko is vandaag op deze website geplaatst. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

5 okt. 2012: Goed resultaat Unitrot-veiling

Tijdens de Jubileumveiling van Unitrot (voor het 25-ste jaar) werden 97 jaarlingen geveild, waarvan er 78 daadwerkelijk werden verkocht. De gemiddelde prijs van 2.500 Euro was hoger dan vorig jaar. De duurste jaarlingen waren Easypeasy Rythm (€ 17.000 v. Muscles Yankee u. Rythm and Speed) en Eleano di Quattro (€ 10.000 v. Ganymede u. Jade Groenhof).

27 september 2012: 2 Fokkersogen toegevoegd

We hebben achterstand, maar daar gaan we iets aan doen. De fokkersogen van Bibi Barosso en Aida Boko zijn vandaag toegevoegd. Click op het Paardenoog bovenaan deze pagina voor het overzicht.

22 september 2012: Unitrot veilingcatalogus verkrijgbaar

De catalogus voor de Unitrot-veiling op vrijdag 5 oktober in Drachten is nu verkrijgbaar op de verschillende drafbanen (bij Tineke Huybers) en bij Ellen Hamming. De afstammingen van de 105 jaarlingen zijn ook te bekijken via www.unitrot.nl

22 september 2012: Fokkers Trofee voor Clint W Boko

De met spanning tegemoet geziene Fokkers Trofee had drie favorieten: Sweepstakes-winnaar en Derby-afwezige Caen Oldeson, Derby-tweede Conway Fortuna en Derby-winnaar Clint W Boko. Helaas sprong Conway Fortuna aan de start. Clint W Boko nam de kop en won met voorsprong, vóór Caen Oldeson, Candy Mann Scott en Camilo Boko. Fokker van de winnaar is Boko Stables, die een fokpremie van ruim 5.000 Euro (= 20% van de eerste prijs) ontving, net zoveel als na de Derby! Caitlin Scott won de Merrie-afdeling van de Fokkers Trofee, vóór Ciola di Quattro, Classic Groenhof en Cornelia Unia. Zowel de winnende hengst als de merrie verbeterde het koersrecord aanzienlijk, van 1.15,2 naar resp. 1.14,3 en 1.14,4. Beide zijn in de lijst met winnaars opgenomen: zie in het linkermenu [Fokkers/Fokkers Trofee].

15 september 2012: Bibi Barosso en Zulaika River

Tijdens de Frisian Ascot-day werd de 4-jarigen Derby gewonnen door Bibi Barosso met Hugo junior. De merrie van fokker/eigenaar Ron Nooteboom had vorig jaar de Merrie-Derby gewonnen en kroonde zich nu als de beste vierjarige, vóór de hengsten/ruins Boucher le Blanc, Barack Flevo en Bronsvlinder. De 3-jarigen-Derby-winnaar Berry's Boy was na zijn ziekte nog niet in topvorm.
De tweede editie van de Memorial-koers voor ons twee jaar overleden erelid en oud-voorzitter Durk Minkema had weer een door Fred Handelaar via sponsors bijeen gebracht hoog prijzengeld (eerste prijs 5.000 Euro). Deze koers voor Nederlandse merries werd gewonnen door Zulaika River met André Bakker, vóór Ariane Beemd en Alert Oldeson.

21 sept. 2012: Ned. Draverstamboek deel XII

Het NDR-Archief en de Fokkersvereniging hebben de handen ineen geslagen om het Stamboek Deel XII (2006-2011) op korte termijn gedrukt te krijgen. Beide partijen zullen garant staan voor de kosten, op voorwaarde dat er minimaal 100 boeken worden besteld bij voor-intekening. Liever nog wat meer. Iets minder dan 100 mensen hebben zich al opgegeven. We zijn er bijna. In de aankondiging in Draf&Rensport nr. 35 van drie weken geleden stond dat de prijs bij voor-intekening vóór 17 september j.l. 25 Euro bedraagt en daarna 30 Euro, excl. verzendkosten. We stellen deze datum nu nog iets naar achteren: tot 10 oktober a.s. Profiteer ervan en zet daarmee voor ons het licht op groen!
U kunt zich opgeven bij de Stamboek-afdeling van NDR (zie hieronder), bij Peter van Betten in het NDR-Museum, bij Hans Huiberts (Fokkersvereniging) of via ons E-mail-adres: Hans Huiberts <huiberts.advies@planet.nl> Vermeld ook even uw telefoonnummer.
De boeken kunnen te zijnertijd worden afgehaald op één van onze drafbanen. Opsturen kan ook, maar dan bedragen de verzendingskosten 7,50 Euro.
Als u zich al opgegeven heeft bij NDR, dan hoeft u niets te doen; er wordt later contact met u opgenomen.

21 aug. 2012: Ned. Draverstamboek deel XII

Het Ned. Draverstamboek deel XII (2006-2011) zal worden uitgebracht in boekvorm! Tijdens onze Jaarvergadering kwam de wens naar voren om toch de mogelijkheid te hebben om het stamboek in boekvorm te krijgen. Die mogelijkheid zal de NDR bieden, indien bij voor-intekening meer dan 150 boeken worden afgenomen. De kosten bedragen 25 Euro bij voor-intekening vóór 17 september 2012 en daarna 30 Euro, excl. verzendkosten. De boeken zijn in november af te halen op Duindigt. Opsturen kan ook, maar dan zijn de verzendkosten 7,50 Euro, te betalen door de koper.
Degene die dit boek wil hebben, gelieve zich zo spoedig mogelijk (doch vóór 17 september 2012) op te geven bij de Stg. NDR via brief, fax of e-mail. Zorg dat het doorgaat en wees ook niet te laat (er worden max. 300 boeken besteld).
Adres:
Stichting NDR
postbus 60
2240 AB Wassenaar
fax. 070-3047135
e-mail: info@ndr.nl
U kunt uw bestelling ook opgeven bij Peter van Betten in het NDR-Museum

 

18 aug. 2012: Film over Stoeterij Buitenzorg en Wim Nas

Na samenwerking met de NDR-Archief-werkgroep kunnen we nu een ruim 11 minuten durende documentaire uit 1979 laten zien, die gaat over Stoeterij Buitenzorg en Wim Nas, die na de ponyhandel in de draverfokkerij terecht is gekomen, doordat hij Stoeterij Buitenzorg heeft overgenomen van de gebr. Snetselaar. Hij wordt geïnterviewd en er zijn beelden van Henri en Jojo en ook van de kleine Jan Nas, die een pony uit de veewagen haalt. In de eerste beelden van een koers zien we Nubar van echten, die wordt voorbij gelopen door Jojo en Henri, die in deze volgorde finishen. In de volgende koers klopt Henri de vos met de witte bles, Florissant, in een baanrecord van 1.16,3. Na nog een fragment van het Kampioenschap van Nederland, gewonnen door Jojo vóór Uriosis P, zien we nog Jojo als dekhengst en Sijb Iwema (nu Flevo Farm), die in die jaren bedrijfsleider bij Buitenzorg was.

Click op de camera:

11 aug. 2012: Film over draverfokkerij

Na samenwerking met de NDR-Archief-werkgroep kunnen we nu een documentaire uit 1971 laten zien, die gaat over de draverfokkerij in Nederland. De film duurt bijna 17 minuten. Een aantal dekhengsten wordt getoond en in de tweede helft van de film zien we een veulengeboorte. Bij de getoonde hengsten zien we o.a. de oude cracks Bij de getoonde hengsten zien we o.a. de oude cracks Double Six M (voorgebracht door Jaap Zuyderduin), Mr.Way, MacKinley (voorgebracht door eigenaar P.D. Dijkhuis), Royal Hanover (met Jan van Leeuwen jr.), Worthy Pride, Gallant Way (met Harry van Ooyen) en Lullwater Victory (met Harry Meinardi). De merrie die een veulen krijgt is Duinpieper S. Het veulen is Mara Buitenzorg (van Lullwater Victory), die later geen grootheid werd, met een record van 1.25,3 en een winsom van 1.885 Euro.
Click op de camera:


5 aug 2012: toppers bijgewerkt

Wellington (verbetering), Aries en Alabama K zijn in onze lijst van 1.12,0 en sneller komen te staan. Zie onze "Toppers" in het linkermenu onder [Fokkerij].

19 juli 2012: toppers bijgewerkt

Derbywinnaar Amour d'Occagnes verbeterde zijn record van 1.11,0 naar 1.10,8 en schoof op naar de tweede plek bij de snelste Ned. Fokproducten aller tijden (Europese records). En Aida Boko liep onlangs in Zweden 1.11,8 waarmee zij ook in onze lijst van 1.12,0 en sneller binnenkwam. Zie onze "Toppers" in het linkermenu onder [Fokkerij].

18 juli 2012: Veilingdata 2012 bekend

Zoals het er nu voor staat zal er dit jaar slechts één jaarlingenveiling gehouden worden en wel de Unitrot-veiling op vrijdag 5 oktober in Drachten. Kijk in het linkermenu onder [Fokkerij] [Veilingen].

01 juli 2012: Sterke Sweepstakes winnaars

De Sweepstakes zijn gewonnen door Caen Oldeson (fokker mevr. Janna Dragt) en Cornelia Unia (fokker Stal Unia).

10 juni 2012: Geslaagde Jaarvergadering

Onze Jaarvergadering werd gehouden op 10 mei j.l. te Groningen. Ongeveer 50 leden kwamen naar de grote tribune van drafbaan Groningen voor een gezellige en nuttige bijeenkomst, afgesloten met een hapje en een drankje. Naast de verplichte en traditionele verenigingszaken, die aan de orde kwamen, werden weer verschillende fokkers en paarden in het zonnetje gezet. Voor het eerst werd een Fokkers-Award uitgereikt voor een bijzondere prestatie en deze ging naar het echtpaar Geert en Greta Belga, die al lange tijd succesvolle Nederlandse harddravers fokken met de achternaam Belga. NDR-manager Cees Berghuis vertelde na de vergadering over de plannen van de stichting NDR. Het draverstamboek wordt binnenkort toegankelijk via de NDR-website en de jaarboeken zullen worden uitgebracht op DVD. Misschien wordt er ook nog een stamboek op papier uitgebracht, hetgeen afhankelijk is van het aantal inschrijvers. Vijf dagen na deze vergadering stond een verslag in het weekblad Draf&Rensport en een uitgebreid verslag wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.

27 mei 2012: toppers bijgewerkt

Yucca Boko verbeterde afgelopen weekend als tweede geplaatste op Solvalla het algemene record der Nederlandse fokproducten met 0,2 sec. naar 1.10,5. Op dezelfde Elitlop-meeting won jaargenoot Your Love Lois in 1.11,0 en is daarmee op een gedeelde tweede plaats gekomen. Zie onze "Toppers" in het linkermenu onder [Fokkerij].

10 mei 2012: Fokkersvereniging op Facebook

De Sociale Media op internet worden steeds belangrijker in de wereld. Daarom hebben we ook voor de Fokkersvereniging een Facebook-pagina aangemaakt, waarop het laatste nieuws komt te staan. Je hoeft dan niet steeds (en vaak tevergeefs) op onze website te kijken, je krijgt automatisch bericht. Dus Facebookers: zoek bovenaan jouw pagina naar Fokkersvereniging en vindt ons leuk. Dan krijg je automatisch bericht dat er nieuws te melden is of dat er bijzondere toevoegingen zijn op de website. Bijvoorbeeld het onderstaande:

10 mei 2012: Jaarvergadering op 10 juni 2012

Gisteravond is besloten dat onze Jaarvergadering zal worden gehouden op zondag 10 juni 2012 in de tribune van Drafbaan Groningen, voorafgaand aan de koersen (met o.a. de Sweep Trials). Ontvangst om 10:30 uur, vergadering van 11:00 tot 12:30 uur, waarna een bescheiden lunch wordt aangeboden.
Andere data voor de agenda:
- de Fokkers-Trofee-meeting op zaterdag 22 september in Wolvega
- Unitrot-veiling op 5 oktober

9 mei 2012: excursie Normandië 2010

Het verslag heeft indertijd al in ons vakblad gestaan, maar hoort toch eigenlijk ook thuis op deze website. Het staat er nu op, met 40 foto's. Kijk onder artikelen (linkermenu) en ervaar wat een prachtige excursie dit is geweest. Noteer alvast in uw agenda de volgende trip in oktober 2013.

april 2012: Drafsport herleeft!!!!

Na de winterstop heeft Duindigt zijn poorten weer voor het publiek heropend. Er kwamen veel bezoekers naar de baan. Er is een nieuw bestuur dat het management van de renbaan uitvoert en met veel elan aan de slag is gegaan. Eén van de uitvoerende krachten is André Buurman, die onze sport goed kent en als deeltijd-journalist en groot liefhebber van de sport al jarenlang artikelen heeft geschreven. Bij hem is de PR dus in goede handen. Ook renbaan Groningen heeft een nieuw bestuur dat enthousiast aan de gang is gegaan. De twee andere professionele banen (Alkmaar en Wolvega) hebben twee jaar geleden al een facelift ondergaan. Let op: de drafsport heeft de weg omhoog gevonden. Fokken is vooruitzien: Investeer nu en fok een Nederlands draverveulen!!

21 maart 2012: Prijzengeld Klassieke koersen gegarandeerd!!!!

Enkele dagen geleden is de Breeders Special (het Fokkerijnummer) van het blad Draf&Rensport uitgekomen. 164 blz. boordevol informatie over de draverfokkerij, met interviews, historische verhalen, foktechnische artikelen over de Frans-Amerikaanse draver, veel statistieken en veel advertenties met informatie over dekhengsten. Maar het belangrijkste was het bericht van het NDR-bestuur, dat het prijzengeld in de Klassieke koersen in de komende jaren tenminste gelijk blijft aan dat van het afgelopen jaar, ook al zijn er minder veulens geboren. Men wil het zelfs in de komende jaren verhogen. Het geld wordt bijgepast uit de afdracht van de toto-omzet op de buitenlandse koersen en via sponsoring. Dit is een grote stimulans voor draverfokkers om weer een veulen te gaan fokken en dat in het Nederlandse Stamboek in te schrijven. In de komende jaren ligt er voor de eigenaar van de Derbywinnaar tenminste € 52.000 klaar (€ 5.200 fokpremie voor de fokker), in de Fokkers Trofee is dat resp. € 25.000 en € 5.000 (want 20 % fokpremie in deze koers!), in de Sweepstakes € 12.500 (€ 1.250 fokpremie), in de Vierjarigen-Derby ca. € 25.000 (€ 2.500), in de Breeders Crown koersen ca. € 8.000 (€ 800) en in de Algemene Kampioenschappen en de Gouden Zweep € 5.000 (€ 500 fokpremie). Let wel: ook als een fokker zijn fokproduct op jonge leeftijd heeft verkocht, ontvangt hij 10 % fokpremie telkens als zijn fokproduct een prijs wint in een Nederlandse koers, ook in de gewone koersen. Er zijn in de afgelopen jaren minder veulens geboren, dus de kansen op succes in de Klassieke koersen stijgen. Grote mogelijkheden dus voor kopers en fokkers van Nederlandse harddravers!!!! Doe u voordeel en fok een Nederlandse draver of koop een jaarling!

20 maart 2012: Iwema's First bij de Elitemerries

We waren vergeten om de vorig jaar tot Elite-merrie benoemde Iwema's First in het overzicht op deze website te zetten. Dat is nu gebeurd en U vindt haar via het linkermenu.

19 maart 2012: Jaarstukken 2011 gepubliceerd

De notulen van onze Jaarvergadering 2011 en het Jaarverslag 2011 zijn op deze website geplaatst onder [Over Ons/Jaarverslagen] in het linkermenu.
Ook is gepubliceerd de lijst met 68 fokkers, die in 2011 meer dan € 1.000 aan fokpremies ontvingen. U vindt deze onder [Fokkers/kampioenen] in het linkermenu.
Bij de Toppers is Wellington met zijn record van 1.11,9 tussen de snelste paarden van Nederland geplaatst.

11 maart 2012: Dekboek 2011 gepubliceerd

De superdikke Breeders Special is klaar om gedrukt te worden en nu hebben we weer tijd voor andere zaken, zoals het dekboek 2011 op deze website. Kijk in het linkermenu onder fokkerij/dekboeken.

9 februari 2012: nog een topper

We ontdekten nog een topper: de geëxporteerde ruin Zander liep vorig jaar in Zweden tweemaal een knappe 1.11,5 (beide keren als tweede geplaatste) en we hebben hem daarom tussen onze "Toppers" gezet. Ze zijn te vinden onder [Fokkerij] in het linkermenu. Onze fokproducten slaan internationaal een goed figuur en we zijn ervan overtuigd dat het in de toekomst steeds beter wordt, gezien het fokmateriaal dat in Nederland wordt gebruikt.

7 januari 2012: toppers bijgewerkt

Onze "Toppers" zijn bijgewerkt t/m dec. 2011. Ze zijn te vinden onder [Fokkerij] in het linkermenu. Venividivici Joe en Yellow Eden zijn sterk gestegen zowel bij de records als bij de winsommen.

Eind november 2011: Derby naar Wolvega?

De organisatie Frisian Ascot Day heeft een aanbod gedaan om de Derby op Victoria Park in Wolvega te laten verrijden en dan extra sponsorgeld aan het prijzengeld van deze koers toe te voegen. Er is hierover nogal wat commotie ontstaan, vooral in de omgeving van Duindigt. Ons bestuur heeft via een ingezonden brief in nr. 48 van ons vakblad voorgesteld om de Driejarigen-Derby op Duindigt te laten en in Wolvega het Vierjarigen-Kampioenschap om te vormen tot een Vierjarigen-Derby. Dit is een prachtig compromis en goed voor alle partijen. Ook in andere landen is er een 3- en 4-jarigen Derby, waarbij de laatsgenoemde zelfs het belangrijkste is. Tevens hebben we voorgesteld om de tweejarigen in de zomerperiode te ontzien. Op deze manier wordt de nadruk in het koerswezen wat meer naar achteren geschoven, waardoor koerscarrières worden verlengd. Dat is goed voor fokkers, eigenaren, trainers, pikeurs en vooral voor de koersbanen, waarvoor in de toekomst een gebrek aan koerspaarden dreigt. Het is ook goed voor de drafsport-liefhebbers, die in het algemeen weinig binding krijgen met "ééndagsvliegen". Ook uit PR-oogpunt moeten we dit doen. Waar wachten we nog op?

22 oktober 2011: Clint W Boko wint de Productendraverij

De Abano As-zoon Clint W Boko heeft in handen van Robin Bakker de belangrijkste koers voor de tweejarigen gewonnen.

15 oktober 2011: Aida Boko wint Minkema-Memorial

Ons vorig jaar overleden erelid en oud-voorzitter Durk Minkema heeft een Memorial-koers gekregen, met een door Fred Handelaar via sponsors bijeen gebracht hoog prijzengeld (eerste prijs 5.000 Euro). Het moest natuurlijk een koers worden voor Nederlandse merries en de eerste winnares werd Aida Boko in handen van Hugo Langeweg jr.

12 okt. 2011: Filmbeelden van oude Fokkers Trofeeën

In samenwerking met het NDR-Archief kunnen we nu filmbeelden tonen van enkele oude en de meest recente Fokkers-Trofee-koersen. Click in het linkermenu op Fokkers/Fokkers Trofee en click daarna op het geactiveerde jaartal om de koers te zien met uw Media-Player. Aanrader is de meest recente van Berry's Boy met mooie TV-beelden van Studio Sport.

10 okt. 2011: Breed2Succes gelanceerd

Een eigen fokmerrie moet na de geboorte van het veulen binnen enkele weken al weer worden gedekt, anders volgt een laat veulen. Een nieuwe fokker ziet zo zijn paardenbestand en de bijkomende kosten snel oplopen. Op initiatief van Prasini Stables en Boko Stables, in samenwerking met Greenwood Farm en Flevo Farm, is er een nieuw initiatief opgestart om particulieren en bedrijven de mogelijkheid te bieden zelf een draver te fokken uit een gehuurde fokmerrie. Dit kan dus een éénmalige, en daardoor overzichtelijke actie zijn. Men heeft de keuze uit een aantal fokmerries en kan daar zelf een dekhengst bij kiezen, die wordt aangeboden door de genoemde dekhengstenstations. Men kan het veulen een (bedrijfs)naam geven en laten opfokken bij een opfokbedrijf. Te verwachten valt dat zo'n éénmalige fokker zal besluiten om het eigen fokproduct niet te verkopen en voor eigen rekening aan de koersen te laten deelnemen. Hopelijk levert dit onze vaderlandse drafsport meer fokkers en nieuwe eigenaren op. Het bestuur van de Fokkersvereniging steunt dit initiatief van harte. Op de website www.breed2success.com staat uitvoerige informatie en een overzicht van de fokmerries en dekhengsten waaruit men kan kiezen.
Click HIER.

1 okt. 2011: Fokkers Trofee voor Berry's Boy

In de Fokkers Trofee was Broadway Fortuna favoriet, maar hij sprong aan de start. Derby-winnaar Berry's Boy was voor zijn doen goed van start en schoof in het zgn. "dodenspoor" naar voren. Vóór de laatste bocht nam hij de kop en won gemakkelijk met voorsprong, vóór Bonne Affaire, Bently Karan en Bon Ami. Fokker van de winnaar is Peter Kouwenhoven uit Zoetermeer, die een fokpremie van ruim 5.000 Euro (= 20% van de eerste prijs) ontving, net zoveel als na de Derby! Net als vorig jaar is de winnaar een zoon van Love You, die wel erg succesvol is met zijn Nederlandse producten. De tweede geplaatste is van een andere Frans-Amerikaans vaderpaard, Offshore Dream. De mede-eigenaar van Berry's Boy is Ron Nooteboom, die een uur later zijn eigen fokproduct Bibi Barosso de Merrie-afdeling van de Fokkers Trofee zag winnen, vóór Broadwaytranss R en Balance Fanatic.

8 okt. 2011: Resultaat veilingen

Sterk wisselende prijzen op de beide veilingdagen. Goede paarden brachten goed geld op en voor de slecht gefokte of slecht gebouwde jaarlingen was weinig belangstelling. De duurste bij de 2Companions Sale waren Downtown Fortuna (v. Broadway Hall u. Saratoga Yankee) met een prijskaartje van € 70.000 en Davy Boko (€ 42.000 v. From Above u. Staro Almighty). Bij Unitrot waren de duurste D14 (€ 5.750 v. Dream Vacation u. Jolly Jane) en Daily Stardust (€ 5.000 v. Orlando Vici u. Timely Stardust).

25 sept. 2011: De veilingen komen eraan

Op vrijdag 30 sept. a.s. vindt op Drafbaan Wolvega (Victoria Park) de jaarlingenveiling van de 2-Companions plaats. Topgefokte jaarlingen van Boko-Stables, Arnold Mollema en anderen worden bij opbod verkocht. Om 12:00 uur start de vrije bezichtiging, om 15:00 uur het voorbrengen van de jaarlingen en om 18:00 uur begint de veiling in de grote feeërieke hal in de tribune.
Op vrijdag 7 sept. a.s. vindt op Drafbaan Wolvega (Victoria Park) de jaarlingenveiling van Unitrot plaats. Topgefokte jaarlingen van grotere en kleine fokkers worden bij opbod verkocht. Het programma is hetzelfde als bij de 2-Companions.
De toegang is gratis.
Een overzicht van de te veilen jaarlingen staat op de websites van de veiling-organisaties, te vinden onder [links] in het linkermenu.
Nu in Nederland in de meeste (semi-)klassiekers (behalve Derby en Fokkers-Trofee) de hengsten en merries in aparte koersen lopen en de merries voor evenveel prijzengeld strijden als de hengsten, is het veel interessanter geworden om een jaarlingmerrie aan te schaffen!
Voor een overzicht van deze gesplitste koersen, lees het artikel "Merries verdienen meer!" onder [artikelen] in het linkermenu.
Een uitgekoerste merrie heeft in Nederland bovendien meer restwaarde dan een hengst of ruin.
Verder raden we kopers aan om vooral ook Nederlands gefokte dravers aan te schaffen, want wat is er leuker dan na de overwinning in een Nederlandse Klassieker gehuldigd te worden op een drafbaan, dicht bij huis, voor eigen publiek?
De kunst is om de Derby-winnaar van 2013 eruit te pikken.

28 aug 2011: Berry's Boy wint Derby

Na een spannende koers wist de bruine ruin Berry's Boy (v. Love You, fokker P. Kouwenhoven) met zijn trainer Jan van Dooyeweerd op de sulky de Derby te winnen voor de favoriet Broadway Fortuna, Bronsvlinder, Boucher le Blanc en de tweede favoriet Barack Flevo. Bibi Barosso (v. Ken Warkentin, fokker R. Nooteboom) won de Merrie-Derby. Bijzonder is dat de beide winnaars in eigendom zijn van de Noordwijker Ron Nooteboom.

26 aug 2011: Yucca Boko verbetert Ned. record!!

De Ned. Derby-winnares van 2008 is in Zweden in topvorm gekomen. Eind juli wist ze als winnares in Halmstadt het Nederlands record der merries te verbeteren tot 1.11,1 en half augustus werd zij tweede in een koers op Solvalla, genaamd het Europees Kampioenschap der merries. Het leverde ca. 40.000 Euro op. Op 26-08-2011 won ze in 1.10,7 over 1.640 m te Bergsaker en verbeterde daarmee het algemene Nederlandse record van Guvo de Bloomerd en Willem W Boko met 0,3 sec.!!

20-08-2011: Veilingdata 2011 bekend

De data voor de Jaarlingenveilingen zijn bekend. Kijk in het linkermenu onder [Fokkerij] [Veilingen].

04-07-2011: Sterke Sweepstakes winnaars

De Sweepstakes zijn gewonnen door Bewitched (fokker Stal Amsterdam) en Balanced Budget (fokker Vibelzee-Ger Visser).

22 mei 2011: Merries verdienen meer!!

Naast het interessante artikel van de hand van Jan Kraak over de groei van jonge paarden en de invloed van de training daarop, is nu een ander artikel uit de Breeders Special 2011 opgenomen, dat gaat over de kansen van merries. Sinds kort zijn veel hooggedoteerde koersen in Nederland gesplitst in een merries- en een hengsten/ruins-afdeling met even hoog prijzengeld. Dit om merries meer en betere kansen te geven, waardoor het interessanter wordt om met een merrie te koersen en de prijzen van de jaarlingmerries naar verwachting zullen stijgen. Kijk onder artikelen in het linkermenu.

15 mei 2011: Geslaagde Jaarvergadering

Onze Jaarvergadering werd gehouden op 15 mei j.l. op Duindigt. Ongeveer 45 leden kwamen naar het NDR-Museum voor een gezellige en nuttige bijeenkomst, afgesloten met een hapje en een drankje. Naast de verplichte en traditionele verenigingszaken, die aan de orde kwamen, werden weer verschillende fokkers en paarden in het zonnetje gezet. Er was een oorkonde voor de eigenaar van de fokmerrie Iwema's First, die het predicaat "Elite-merrie" kreeg. Na de vergadering was er een korte demonstratie van het vernieuwde Computerstamboek van Gerard ter Schure en een voorproefje op de Heres-tentoonstelling. Vijf dagen later stond een kort verslag in het weekblad Draf&Rensport en een uitgebreid verslag wordt binnenkort op deze website gepubliceerd.

26 april 2011: Jaarverslag en Notulen Jaarvergadering toegevoegd

Ons Jaarverslag 2010 en de Notulen van onze Jaarvergadering 2010 zijn al gepubliceerd in het blad "Draf&Rensport". Sinds vandaag zijn ze ook te lezen op deze website onder [Over ons][Jaarverslagen] in het linkermenu. De beste fokkers van 2010 vindt u onder [Fokkers][Kampioenen].

25 april 2011: Aantal pagina's is geactualiseerd

Een aantal pagina's is geactualiseerd, zoals de agenda, de Fokkers Trofee, de vaderpaardenkampioenen. Ook is een interessant artikel van de hand van Jan Kraak opgenomen, dat gaat over de vraag of zware training de groei van jonge paarden belemmert. U vindt dit onder [artikelen] in het linkermenu.

13 april 2011: toppers bijgewerkt

Onze "Toppers" zijn bijgewerkt t/m dec. 2010. Ze zijn te vinden onder [Fokkerij] in het linkermenu.

10 maart 2011: nog 5 Fokkersogen toegevoegd

De Fokkersogen van Balzan le Blanc, Balance Fanatic, Bahama Boko, Bambi Boko en Whiz Past zijn geplaatst op deze website. Click boven aan deze pagina op HIER en dan komt u bij de fokmerries van de maand met doorverwijzingen.

9 maart 2011: 3 Fokkersogen toegevoegd

De Fokkersogen van Alou van Camstra, Adonis Boko en Ariane Beemd zijn geplaatst op deze website. Click hierboven op HIER en dan komt u bij de fokmerries van de maand met doorverwijzingen.

8 maart 2011: Dekboek 2010 gepubliceerd

De superdikke Breeders Special is klaar om gedrukt te worden en nu hebben we weer tijd voor andere zaken, zoals het dekboek 2010 op deze website. Kijk in het linkermenu onder fokkerij/dekboeken.

23 oktober 2010: Bahama Boko wint de Productendraverij

Op een door de regen zwaar geworden baan wachtte Bahama Boko op de rug van favoriet Bonita tot een paar honderd meter voor de finish. Toen kwam ze naast en voorbij haar stalgenote en won zo de belangrijkste koers voor de tweejarigen.

20 t/m 24 oktober 2010: Fokkerij-excursie naar Normandië

Om de 3 jaar organiseert de Fokkersvereniging een excursie naar Normandië en in de derde week van 2010 was het weer zover. Het is een zeer geslaagde trip geworden, met eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. D&R-Hoofdredacteur Douwe Frerichs was deelnemer en heeft al een prachtig verslag gepubliceerd in zijn blad Draf&Rensport nr. 44. Dit zullen we binnenkort op deze website plaatsen.

15 oktober 2010: Unitrot-veiling beter

Na de teleurstellende eerste veiling viel het bij de tweede nog mee. De aangeboden fokmerries brachten weinig op, maar bij de jaarlingen werden goede prijzen betaald als exterieur en afstamming goed waren.

4-10-2010: Derde Fokkersoog op deze website

De "Fokkersoog" over Fokkers Trofee-winnaar André W is ook op deze website geplaatst onder de rubriek "fokmerrie(s) van de maand". Zie boven aan deze pagina.

2 oktober 2010: André W wint de Fokkers Trofee

De favoriet liet zien wat hij waard is en won de Fokkers Trofee met voorsprong. Jammer dat Derbywinnaar er deze keer niet bij was, maar dat doet niets af aan de geweldige prestatie van de ruin André W. Hij won met ruim verschil van Amour de la Rue en de in dead-heat eindigende Aida Boko en Alou van Camstra. Fokker/eigenaar van de winnaar is de Familie De Wit uit het Noord-Hollandse 't Zand, die naast de eerste prijs van 25.000 Euro ook nog een fokpremie van 5.000 Euro (= 20%) ontving! De winnaar is een zoon van Love You, die wel erg succesvol is met zijn Nederlandse producten. De Merries-afdeling van de Fokkers Trofee ging naar Sweepstakes-winnares Ariane Beemd (van Passing Renka uit Pinky) van de succesvolle fokker Jan van Veggel.

1 oktober 2010: Unitrot-veiling teleurstellend

Zeker met het oog op de goede vooruitzichten van onze sport in Friesland, vielen de jaarlingprijzen bij de eerste Unitrot-veiling in Wolvega erg tegen voor de verkopers. De kopers sloegen hun slag en kregen soms voor weinig geld een goedgefokte jaarling of fokmerrie in handen. De gemiddelde prijs lag ca. 500 Euro lager dan een jaar geleden. Met 19.000 Euro en 15.000 Euro waren twee Kievitshof jaarlinghengsten van Love You de duurste. Op vrijdag 15 oktober a.s. wordt er weer een Unitrot-veiling in Wolvega gehouden, de laatste jaarlingenveiling van dit jaar, en hier kunt u uw slag slaan met goedgefokte jaarlingen en fokmerries voor relatief weinig geld. Met oog gericht op de toekomst is het nu tijd om te investeren! 's Middags bezichtiging en 's avonds veiling. Toegang gratis.

14 september 2010: 2-Companions Jaarlingenveiling goed resutaat

De "two companions" (John Bootsman en Arnold Mollema) hadden het weer prima geregeld, zelfs met het weer. Op deze heerlijke zomerse middag werden eerst de 80 klasse-jaarlingen stuk voor stuk getoond aan de talrijke geïnteresseerden. Om 18:00 uur verzamelde iedereen zich in de grote zaal van het prachtig vernieuwde Drafcentrum Wolvega dat nu Victoria Park heet, bij een drankje en een hapje. Een uur later ging in een bomvolle zaal de veiling van start. De grote spelers uit het verleden deden niet mee of hielden zich afzijdig omdat zij zich meer op het buitenalnd richten of zelf aan het fokken zijn geslagen. Toch kocht de familie Gerrits de duurste en dat was Conway Fortuna, een Conway Hall-zoon uit Saratoga Yankee, die 47.000 Euro opbracht. De gemiddelde opbrengst van de 77 voornamelijk Nederlands geregistreerde jaarlingen was met 7.600 Euro nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar.
Op vrijdag 1 en 15 oktober a.s. zullen in Wolvega ook jaarlingen- en fokmerrieveilingen plaatsvinden. Ook daar komen uitstekende draverjaarlingen te koop. Grote kans dat hier een aantal toekomstige jaargangtoppers tussen zit. Wie de beste koopt, komt in de zevende hemel en kan de komende jaren volop gaan genieten van de fascinerende en soms zeer lucratieve drafsport. En denk erom: de beste is lang niet altijd de duurste!
Kom allen naar Wolvega voor de middagbezichtiging en de avondveiling in de hal van het prachtige Victoria Park (toegang gratis).

14-09-2010: Tweede Fokkersoog op deze website

De "Fokkersoog" over Angel Rose is ook op deze website geplaatst onder de rubriek "fokmerrie(s) van de maand". Zie boven aan deze pagina.

04-09-2010: Fokkersoog ook op deze website

De "Fokkersoog" over Amour d'Occagnes is ook op deze website geplaatst onder de rubriek "fokmerrie(s) van de maand". Zie boven aan deze pagina.

03-09-2010: Fokmerries te koop bij Unitrot

Fokkers opgelet! Op de veiling van Unitrot komen enkele zeer goedgefokte fokmerries te koop, o.a. merries van Boko Stables. Voor een draverfokker bepaalt de kwaliteit van zijn fokmerries de kans op goede fokproducten. Het is verstandig om te stoppen met fokmerries, die niet blijken te vererven, en dan door te gaan met beter en jonger fokmateriaal. Tegenwoordig is het beste bloed ter wereld te koop, ook in Nederland. En voor een zeer redelijke prijs!

22 augustus 2010: Derby A voor Amour d'Occagnes

Op een zeer druk bezocht Duindigt werd de Derby gewonnen door Amour d'Occagnes (Diamant Gede - Naomi November). Dit is een echt Europees paard, als veulen ingeschreven in het Nederlandse Stamboek, met een Franse vader, een Duitse moeder, een Italiaanse Père-de-Mère, een Amerikaanse grootmoeder, een Franse fokker (dhr. P. Joyeux), een Franse eigenaar (dhr. A. Maarek), een Belgische trainer (Vincent Martens) en een Belgische pikeur (wereldkampioen Christophe Martens). Kan het internationaler? Naast de eerste prijs van 50.000 Euro voor de eigenaar, kreeg de fokker ook nog 10% fokpremie!
Tweede in de Derby-A werd André W (Love You - Norma) van fokker/eig. A.T. de Wit en derde Alou van Camstra (Mondo Joe - Pyke van Camstra) van fokker J. Andreae.
De Merrie-Derby werd gewonnen door Angel Rose (Open the Sky - Paola Kievitshof). Fokkers A. Mollema en J. Brockhoff.
De Troost-Derby was voor Andri Boko (Yankee Mustang - Tiara Boko), fokker Boko Stables Holland B.V.
Net als vorig jaar werd de ontvangst voor eigenaren en fokkers van de aan de Derby deelnemende paarden georganiseerd door de Fokkersvereniging, met financiële steun van de Stichting Behoud Drafsport en de 2-Companions Sales.

24-08-2010: foto van Durk Minkema

We vonden nog een oude foto van Durk Minkema, samen met een andere oud-voorzitter en tevens erelid: Jaap de Waal. Deze foto vindt bij het In Memoriam over Durk. Kijk onder Artikelen (linkermenu).

13-07-2010: Durk Minkema overleden

Begin juni vertelde onze oud-voorzitter en erelid Durk Minkema zelf over zijn ongeneeslijke ziekte en hij was toen al begonnen met het opruimen van zijn uitgebreide archief. Door een hartstilstand op 13 juli j.l. is hem een verdere lijdensweg bespaard gebleven. Een week tevoren had hij nog eigen archiefmateriaal in het NDR-Archief op Duindigt gebracht en zijn stukken zelf in de database ingevoerd. Dat was Durk ten voeten uit.
Van 1983 tot 1997 is hij lid geweest van het bestuur van onze vereniging, waarvan de laatste 10 jaar als voorzitter. Bij zijn aftreden is hij benoemd tot erelid.
De Fokkersvereniging is hem veel dank verschuldigd voor het vele deskundige werk op bestuurlijk en foktechnisch gebied. Na zijn pensionering heeft hij veel gepubliceerd, vooral in de Kerst- en Fokkerijnummers van het vakblad, en tussendoor beschreef hij in zijn "Fokkersoog" de afstamming van de winnende paarden in de klassieke koersen. Hij was de uitstekende opvolger van Koos Jager en Wouter Slob. Blijvende mijlpalen zijn toch wel ons jubileumboek "Dravend door de tijd" (waarvan hij de stuwende kracht was) en zijn in eigen beheer uitgegeven boek "Draf- en Renbanen in Nederland".
Als eerbetoon aan deze aimabele en bijzondere man hebben wij het mooie In Memoriam, dat Douwe Frerichs schreef in zijn blad Draf&Rensport, geplaatst op onze website. U vindt het onder de artikelen (linkermenu).


04-07-2010: Sterke Sweepstakes winnaars

De Sweepstakes zijn gewonnen door Ariane Beemd (fokker Jan van Beggel) en Adonis Boko (fokker Boko Stables Holland). Hun moeders hebben we tot Fokmerrie van de Maand benoemd (zie boven).

11-06-2010: Veilingdata 2010 bekend

De data voor de Jaarlingenveilingen zijn bekend. Kijk in het linkermenu onder [Fokkerij] [Veilingen].

 

07-06-2010: nog een fokmerrie van de maand (zie boven)

06-06-2010: Venividivici Joe wint de Gouden Zweep

Met een prachtig veld van 14 paarden, verdeeld over 3 banden, en meerdere kanshebbers kreeg de koers om de Gouden Zweep de erkenning die hij verdient. Na een spannende koers wist Venividivici Joe voor de tweede maal deze koers te winnen, ondanks een starthandicap van 50 m. Hij is op dit moment verreweg onze beste "inlander".

02-06-2010: Tabel met resultaten per jaargang bijgewerkt

Vandaag is de tabel op de pagina onder menuknop [fokkerij]--> [producten] bijgewerkt.

01-06-2010: nieuwe fokmerrie van de maand (zie boven)

30-05-2010: lijsten met succesvolste fokkers toegevoegd

Vandaag zijn op deze website tabellen geplaatst waarin de fokkers staan, die in de jaren 2004 t/m 2009 jaar meer dan 1.000 Euro fokpremie hebben ontvangen. U vindt ze onder fokkers/kampioenen (bovenste knop) in het linkermenu.

17-05-2010: Jaarvergadering Fokkersvereniging

Op maandag 17 mei j.l. werd op het Drafcentrum Alkmaar de Jaarvergadering van de Fokkersvereniging gehouden. Voor het eerst op een andere dag en voor het eerst in Alkmaar, in de VIP-ruimte van de prachtig verbouwde tribune, waar wij de eerste gasten waren. Totaal waren er ca. 50 mensen aanwezig.
Naast de verplichte en traditionele verenigingszaken, die aan de orde kwamen, werden weer verschillende fokkers en paarden in het zonnetje gezet. Van twee fokmerries kregen de eigenaren het predicaat "Elite-fokmerrie" overhandigd: Armbro Legacy en Wishfull Fortuna. (Zie ook onze nieuwe rubriek Paard van de Maand bovenaan deze pagina)
Tijdens de rondvraag werden enkele nuttige suggesties gedaan, die door het bestuur zullen worden doorgespeeld aan de Stichting NDR.
Daarnaast gold als thema van deze middag de PR voor onze sport en fokkerij. De nieuwe PR-man van de Stichting NDR vertelde over zijn plannen en bevindingen.

05-05-2010: lijst Elite-fokmerries bijgewerkt

Onze oud-voorzitter en erelid Durk Minkema voorzag ons van de laatste wijzigingen in de winsommem en records van de producten van de Elitemerries. Deze hebben we heden bijgewerkt. Het gaat om wijzigingen bij Ada van Cornjum, Armbro Legacy, Chickadee Hanover, Ineke P Boko, Karla Pluto, Udi Pepper, Utta Crackajack en Yna Wielinga.

19-04-2010: 2 nieuwe Elite-fokmerries

De twee nieuwe Elite-fokmerries, die ook Fokmerrie van de Maand zijn geworden, staan nu ook in het overzicht op deze website. Kijk onder de knop in het linkermenu.

31 maart 2010: Halve Eurotonners toegevoegd aan de moederlijnen

Onder menuknop [fokkerij][moederlijnen] staan de tonwinnaars in guldens vermeld onder hun moederlijn. De nieuwe van de afgelopen twee jaren zijn toegevoegd, o.a. Ryan G Boko, Yeovani Boko, Welmoed Landerye, Viper ACKtion, Zoran Lobell, Wellington, Swiebertje Kes, Sir Joop, Upper M, Victor Lavec, Yco Wollem en Troubadour S.

23 maart 2010: Jaarverslag 2009 en Notulen Jaarvergadering 2009

Onder menuknop [over ons][jaarverslagen] vindt u ons Jaarverslag 2009 en de Notulen van de Jaarvergadering 2009, zodat u deze kunt lezen, voordat u naar onze jaarvergadering komt. Deze staat gepland voor maandagmiddag 17 mei a.s. in Alkmaar!!

16 maart 2010: Lijst met vaderlandse toppers bijgewerkt

Onder [fokkerij][toppers] in het linkermenu staan de Nederlandse fokproducten met de meeste overwinningen, beste records, hoogste winsommen. Aan de hand van de pas uitgekomen Breeders Special van het blad Draf&Rensport is dit bijgewerkt t/m 2009. Met dank aan Durk Minkema!

15 maart 2010: NDR-Beleidsplan Welzijn paarden toegevoegd

Onder het hoofdstuk [artikelen] is het NDR-Beleidsplan Welzijn Paarden 2009-2012 toegevoegd

25 januari 2010: dekboek 2009 toegevoegd

Toegevoegd is het dekboek van alle in 2009 in Nederland gedekte merries, gerangschikt per dekhengst met de laatste dekdatum.
U vindt ze onder het menu [fokkerij][dekboek].

20 januari 2010: artikelen toegevoegd

Onder het hoofdstuk artikelen zijn drie artikelen uit vorige Breeders Specials toegevoegd:
- Twee seconden sneller?
- Reisverslag van Normandië-excursie 2007 (met foto's)
- Loopt de draver ooit 1.06?

12 januari 2010: Onze website weer actueel

Wegens wijziging van het platform door onze provider, konden we enige tijd onze website niet updaten. Dat probleem is nu gelukkig verholpen en dat geeft ons eindelijk de mogelijkheid om al onze leden en relaties een gezond en voorspoedig 2010 toe te wensen!

3 oktober2009: Zidane wint de Fokkers Trofee

Vooraf leken wel 6 paarden deze koers te kunnen winnen. De Z-jaargang had (nog) geen echte leider, maar na de Fokkers Trofee weet iedereen dat Zidane voorlopig de beste is. Hij won met ruim verschil van Sweepstakes-winnaar Zander, Zygfryd, Zie zo Medo, Derby-winnaar Zoran Lobell en Zirko Boko. Vijf ruins voorop!! Fokker/eigenaar van de winnaar is de Gerrits Recycling Group, die naast de eerste prijs van 24.500 Euro ook nog een fokpremie van 4.900 Euro (= 20%) ontving. De vosruin Zidane is gefokt volgens de succesvolle Frans-Amerikaanse formule: Défi d'Aunou x Kosmos Queen.

25 september en 9 oktober2009: Unitrot-veiling succesvol

Ondanks de financiële problemen bij de NDR vielen de jaarlingprijzen in Wolvega erg mee. Gelukkig hebben de deelnemers nog veel vertrouwen in de toekomst van onze sport. De gemiddelde prijs lag zelfs hoger dan een jaar geleden en dat is mede een gevolg van het wegvallen van de SWS-veiling. Er werden in Wolvega goed gefokte jaarlingen verkocht en de duurste waren zoons van Amerikaanse tophengsten: 40.000 Euro voor Benno Kievitshof (v. Muscles Yankee) en hetzelfde bedrag voor Beau Kievitshof (v. Andover Hall).

21 augustus 2009: 2-Companions Jaarlingenveiling succesvol

Wat vroeger in het jaar dan normaal werd de eerste jaarlingenveiling gehouden in Wolvega. De "two companions" (John Bootsman en Arnold Mollema) hadden het weer prima geregeld, zelfs met het weer. Op deze heerlijke zomerse middag werden eerst de 77 klasse-jaarlingen stuk voor stuk getoond aan de talrijke geïnteresseerden. Om 18:00 uur verzamelde iedereen zich in het Van der Valk-hotel te Wolvega, bij een drankje en een hapje. Een uur later ging in een bomvolle zaal de veiling van start en er werd vlot geboden. Vooral de goedgefokte paarden brachten veel op met als onbetwiste topper de merrie Bloom Boko die voor 75.000 Euro aan een Zweedse eigenaar werd verkocht. Iets minder dan de helft werd door Vibelzee BV (Ger Visser) betaald voor Bogey Boko, die 35 mille opbracht. De gemiddelde opbrengst van de 77 voornamelijk Nederlands geregistreerde jaarlingen was met 7.600 Euro nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. De doemdenkers kregen weer eens ongelijk. Voor goedgefokte, goedgebouwde en goed opgepaste jaarlingen wordt nog steeds veel geld betaald en er zijn nog genoeg kopers in Nederland, die voor de toekomst een leuk dravertje willen aanschaffen. Binnen twee jaar weten we wie de echte toppers er tussenuit hebben gehaald, want dan is de Derby-B al verreden. Zo snel gaat dat in de drafsport.
Ook op vrijdag 25 september en 9 oktober a.s. zullen in Wolvega jaarlingenveilingen plaatsvinden. Ook daar komen uitstekende draverjaarlingen te koop, o.a. paarden die anders bij SWS zouden zijn verkocht. Grote kans dat hier een aantal toekomstige jaargangtoppers tussen zit. Wie de beste koopt, komt in de zevende hemel en kan de komende jaren volop gaan genieten van de fascinerende en soms zeer lucratieve drafsport. En denk erom: de beste is lang niet altijd de duurste! De Derby-winnaar van 2009 kostte een schijntje.
Kom allen naar Wolvega voor de middagbezichtiging en de avondveiling in de hal van het Drafcentrum Wolvega (toegang gratis).

9 augustus 2009: Derby Z voor Zoran Lobell

Op een druk bezocht Duindigt werd de Derby gewonnen door Zoran Lobell (Passing Renka - Rambling Rose A), fokker/eigenaar Van Bellen Beheer BV, trainer/pikeur Jeroen Engwerda. Naast de eerste prijs van 52.500 Euro, kreeg eigenaar Arie van Bellen ook nog 10% fokpremie als fokker! Tweede in de Derby-Z werd Ziezou van fokker/eig. Rataplan Stable.
De Merrie-Derby werd gewonnen door Zytana Promise (Passing Renka - Nytane Promise) van fokker/eigenaar/trainer Harrie van Riel, met op de sulky Lisette de Munnik.
De Troost-Derby was voor Zander (Castleton Bass- Norma) van fokker/eigenaar Ton de Wit.
Het was de dag van de "kleine" fokkers en eigenaren, de dag van trainer Jeroen Engwerda, die eindelijk zijn Derby won en van dekhengst Passing Renka, die met zijn eerste grote jaargang een zoon en een dochter voorop in de Derby had.
Aan het aantal toeschouwers en de toto-omzet (172.000 Euro) was te zien dat onze sport nog volop leeft.
Vanwege de financiële problemen bij de NDR, dreigde er geen ontvangst voor eigenaren en fokkers van de aan de Derby deelnemende paarden te worden georganiseerd. De Fokkersvereniging heeft samen met de 2-Companions-Sale en een anonieme sponsor toch voor een onvergetelijke dag voor de deelnemers gezorgd.

7 augustus 2009: Advertentie in De Hoefslag

Zoals de laatste jaren gebruikelijk heeft de Fokkersvereniging een advertentie geplaatst in het weekblad "De Hoefslag" (nr. 32), met de bedoeling om nieuwe eigenaren te interesseren voor de komende jaarlingenveilingen.
De eerste Unitrot-veiling is niet op 2 oktober, zoals in de advertentie staat vermeld, maar is vervroegd naar een week eerder, op vrijdag 25 september a.s. De data van de andere veilingen staan onder [Fokkerij] [Veilingen] in het linkermenu.

1 juli 2009: Nieuwe website voor Franse stambomen

We hebben een nieuwe website gevonden waarop je de afstammingen en producten van Franse dravers kunt vinden. Kijk onder [Afstammingen] in het linkermenu.

28 juni 2009: 54e Grote Prijs der Lage Landen

Het was voor de sport en voor Duindigt een zeer succesvolle dag met een fantastische winnaar: de Italiaanse hengst Golddigger gereden door Peter Strooper. De fokpremie voor de winnaar schoof door naar de fokker van de als tweede geplaatste Wellington, de erven K.G. van der Veen.

juni 2009: Veilingdata bekend

Wegens omstandigheden gaat de SWS-veiling niet door. De data van de andere veilingen zijn bekend en staan onder [Fokkerij] [Veilingen] in het linkermenu.


juni 2009: NDR in surseance van betaling

Begin juni is aan het NDR-Bestuur surseance van betaling verleend wegens oplopende schulden en afnemende toto-inkomsten. Het nieuwe Bestuur wil reorganiseren zonder dat de schuldeisers de zaak in de war kunnen sturen en ook een beter contract met de toto-organisator zien af te sluiten. De sport en de fokkerij gaan gewoon door in afwachting van betere tijden. Het prijzengeld in de koersen en de (10%) fokpremie zijn gegarandeerd. Ook de door de eigenaren en fokkers betaalde inleggelden voor de Klassieke koersen staan veilig op een rekening, die wordt beheerd door een aparte Stichting. Wij adviseren eigenaren om gewoon door te koersen in Nederland en de fokkers om gewoon door te fokken. Fokkers zijn van nature op de toekomst gericht en die ziet er (als de problemen zijn opgelost) gewoon goed uit. Kijk maar eens naar de potentie van deze sport in Frankrijk en Zweden en naar de snelle opleving in Finland en Duitsland, waar men vergelijkbare problemen als in Nederland heeft gekend. Dus fokkers, laat nu uw merrie dekken met het oog op de Klassiekers van 2012 en 2013.

07-06-2009: Gouden Zweep voor Voltreffer!!

Op zondag 7 juni a.s. werd voor de 55-ste keer de historische koers om de Gouden Zweep verreden op Duindigt. Hij werd gewonnen door Voltreffer met Wim van der Pijl op de sulky. Voor Wim en eigenaar-trainer Jan Harmsen kwam een droom uit en dat leidde tot emotionele taferelen op Duindigt.

04-06-2009: 2 nieuwe Klassieke fokmerries

De twee Klassieke fokmerries, waarvoor tijdens onze Jaarvergadering een certificaat is uitgereikt, staan nu ook in het overzicht op deze website. Van enkele Elitemerries is de winsom van hun producten bijgewerkt.

09-05-2009: Jaarvergadering Fokkersvereniging

Op zaterdag 9 mei j.l. werd in de Beau Rivage-zaal van Drafcentrum Wolvega de Jaarvergadering van de Fokkersvereniging gehouden.
Naast de verplichte en traditionele verenigingszaken, die aan de orde kwamen, werden weer verschillende fokkers en paarden in het zonnetje gezet. Van twee fokmerries waren de eigenaren nog een predicaat "Klassiek" tegoed: Ada van Cornjum en Chickadee Hanover. Zij waren ook al Elite-merrie.
Tijdens de rondvraag werden enkele nuttige suggesties gedaan, die door het bestuur zullen worden doorgespeeld aan de Stichting NDR.
Na de gezamenlijke lunch werd een presentatie gehouden over het onderwerp "paardenwelzijn" door de heer Jaap Werners, lid van de Sectorraad Paarden. Vooral door de Partij voor de Dieren en de Dierenbescherming is dit onderwerp hoog op de politieke agenda komen te staan. De verantwoordelijk minister, mevr. Verburg, verwacht van de hippische organisaties dat een aantal welzijnszaken in reglementen wordt vastgelegd en er is enkele maanden geleden door de Sectorraad Paarden al een conceptnota aan haar aangeboden. De definitieve invulling zal binnen afzienbare tijd moeten plaatsvinden. Voor onze sport gaat het vooral om zaken als zweepgebruik, tweejarigenkoersen en controle op ongeoorloofde middelen inclusief controle buiten koersdagen op entrainementen en stoeterijen. We krijgen een kans op zelfregulering, voordat de politiek ons aan banden legt. De grasbanen hebben al het voortouw genomen door hun koersen dit jaar zonder zweep te laten verrijden. Een zeer actueel onderwerp dus en Jaap Werners deed uitgebreid verslag. Hij waarschuwde om dit niet te lichtvaardig op te nemen.

05-05-2009: dekboek 2008 toegevoegd

Toegevoegd is het dekboek van alle in 2008 in Nederland gedekte merries, gerangschikt per dekhengst met de laatste dekdatum.
U vindt ze onder het menu [fokkerij][dekboek].

01-03-2009: kampioenen 2008 toegevoegd

De kampioenfokker, kampioen vaderpaard en het Paard van het Jaar 2009 zijn toegevoegd.

06-02-2009: data jaarlingenveilingen al bekend

De data van de komende jaarlingenveilingen zijn al vastgesteld. De eerste is al op donderdag 14 augustus! Kijk onder Fokkerij/Veilingen in het linker menu. Wie mee wil doen aan de Nederlandse Klassiekers en daarvoor een veelbelovend jaarling wil aanschaffen, zet deze data alvast in zijn agenda.

week 47 - 2008: Fokkersweek

In week 47 zijn voor 3 meetings de fokpremies door de Fokkersvereniging verdubbeld! We wilden de Nederlandse fokkers op deze wijze stimuleren om vooral door te gaan. De prijzengeldverlaging door de NDR is van tijdelijke aard. De dit jaar en volgend jaar geboren dravers zijn pas over 2 à 3 jaar aan koersen toe. We vertrouwen erop dat de financiële situatie van NDR er dan heel anders zal uitzien en het prijzengeld een veelvoud van het huidige zal zijn. En de fokpremies (standaard 10 %) stijgen met het prijzengeld mee.
In week 47 van dit jaar zijn de fokpremies in de normale koersen (met een 1e prijs < 750 Euro) zelfs 20 % op de volgende meetings:
- Alkmaar: maandag 17 november
- Wolvega: zaterdag 22 november
- Duindigt: zondag 23 november

31-10-2008: Mixed veiling in Wolvega

Op 31 okt. a.s. vindt er in Wolvega een zogenaamde mixed veiling plaats van fokmerries, veulens, jaarlingen en koerspaarden. Voor elk wal wils, maar vooral als u ervan droomt om eens een keer een topdraver te fokken liggen hier kansen. Fokmerries met mooie bloedlijnen worden (wegens overcompleet) aangeboden door o.a. topfokkers als Boko-Stabled, Arnold Mollema en Kievitshof. In alle prijsklasses is iets te vinden.
De bezichtiging en presentie is vanaf 15:00 uur en de veiling begint om 18:00 uur in de hal van het Drafcentrum Wolvega.
Voor de aangeboden paarden kijk op:
www.unitrot.nl

27-10-2008: Toppers bijgewerkt

Onder de linkerknop fokkerij/toppers staan de beste/snelste dravers van Nederland gerangschikt. We hebben de lijst met meest winnende aangepast. Virgill Boko heeft er weer wat bijverdiend en gaat de tweede plaats van Action Skoatter bedreigen. Passing Renka heeft op de valreep Kees Verkerk gepasseerd. Starfighter LM is van de 15e naar de 12e plek gestegen.


04-10-2008: De Fokkersvereniging pakte uit op haar gala-avond

Ybanos won de Fokkers Trofee!!

Op 4 oktober was het niet alleen dierendag, maar vond ook de jaarlijkse Fokkers Trofee-meeting plaats in Wolvega.
Omdat met ingang van 1 oktober het basisprijzengeld van de NDR op een onacceptabel laag niveau van 660 Euro (incl. fokpremie) was gekomen (hopelijk tijdelijk), wilde de Fokkersvereniging de deelnemers en fokkers tijdens haar gala-avond een hart onder de riem steken. Naast de drie hoog gedoteerde Fokkers Trofee-koersen waren ook de dotering van de andere koersen fors verhoogd. Dit was mogelijk geworden dankzij sponsorwerving en uit eigen middelen. Er was een merriekoers met bandenstart met een eerste prijs van 1.500 Euro. De overige zeven koersen kregen een eerste prijs van 750 Euro. Voor de 3 Fokkers Trofee koersen gold standaard al een fokpremie van 20 %. De Fokkersvereniging verhoogde de fokpremies voor de overige 8 koersen met 10 %, dus ook daarin gold 20 % fokpremie. Het werd een prachtige avond, met als hoogtepunt natuurlijk de Fokkers Trofee, als echte Derby-Revanche, gewonnen door Ybanos, die de koers maakte en niet werd bedreigd. Tweede werd de uitstekende Yco Wollem, die ook al tweede in de Derby was geworden. Derde Derby-winnares Yucca Boko, die helemaal van achteren moest komen. Zij miste dus de Triple Crown.
Ybanos' fokker, de heer J. van Veggel, sprak na afloop van de mooiste dag van het jaar. Hij ontving bovendien 5.300 Euro fokpremie.
De Merrie Trofee werd gewonnen door Yamira Limburgia, voor You've gol mail en Yellow Moon. Fokker John Wolter is dit jaar heel succesvol met zijn Limburgia-merries.
De Troost Trofee ging naar Yason Boko, voor Yann the Mailman en You Two Enzelens.
De koers voor oudere merries werd gewonnen door Utah Alki, die we vorig jaar tijdens onze Jaarvergadering nog als beste kortebaner van het jaar 2006 hebben gehuldigd. Een allround merrie.

14-08-2008: Advertentie in nr. 33 van "De Hoefslag"

Net als in de voorgaande jaren hebben wij weer een advertentie in het vakblad "de Hoefslag" geplaatst om ook buiten ons eigen kringetje de aandacht te vestigen op de komende jaarlingenveilingen, in de hoop op nieuwe eigenaren binnen onze prachtige sport.

10-08-2008: Derby-Y

Op Duindigt won de merrie Yucca Boko oppermachtig de Derby, waarmee BOKO-stables haar 7e Derby-winnaar afleverde. Haar eigenaar Willem van der Meer kon eindelijk zijn Derby-overwinning vieren, nadat het o.a. met Yucca's moeder Ottey Boko was mislukt. Tweede in de Derby-Y werd Yco Wollem van fokker Wollem-stables (WOLvega-LEMmer). De Merrie-Derby werd gewonnen door Yalisa Limburgia voor stoeterij-genoot Yamira Limburgia (fokker John Wolter). De Troost-Derby was voor Yankee Rapida (fokkers Jan Bierma en Thijs van Dijk).

06-07-2008: Sweepstakes-Y

In Groningen werden de Klassieke Sweepstakes verreden. Bij de hengsten en ruins won Yeovani Boko, waardoor fokker John Bootsman in de laatste 10 jaren voor de achtste keer won bij de hengsten, waaronder met de volle broers van Yeovani Boko: de Derbywinnaars Paul W Boko, Virgill Boko en Willem H Boko. Bij de merries won Yucca Boko oppermachtig. Haar moeder Ottey Boko won ook de Sweepstakes.

17-05-2008 : Jaarvergadering 2008

In Wolvega hielden we onze jaarvergadering voor ongeveer 55 toehoorders.
Jan Kraak, René Knipscheer en Ellen Hamming werden als bestuurslid herkozen.
Er werden oorkondes uitgereikt aan de fokkers van:
- Paard met de meeste starts in 2007: Topper Swagerman, fokker K. Swagerman
- Paard met de meeste overwinningen in 2007: Victory My Way, fokker mevr. Gerrits-Stevens
- Beste Ned. gefokte kortebaner van 2007: Panky Nyenrode, fokker D. Goedhart
Er is een nieuwe Elite-merrie, te weten Udi Pepper, die helaas enkele maanden eerder was gestorven.. Eigenaar Johannes Kramer kreeg de oorkonde.
Prachtige ereprijzen waren er voor:
- Fokker van de Gouden Zweep-winnaar 2007 Venividivice Joe: N. Barnhoorn
- Fokker van de Kamp. Ned. Paarden 2007 Starfighter LM: Hh. H. Langeweg en W. van der Meer
- Vice-Kampioen-Fokker 2007: A. van Schie
- Kampioen-Fokker 2007: J. Bootsman Boko-Stables (voor de 11e keer!)
Na de lunch verzorgde laatstgenoemde een interessante lezing over
"De selectie van fokmerries en dekhengsten".

19-03-2008 : twee artikelen geplaatst

Uit de Breeders Specials 2005 en 2007 hebben we twee artikelen overgenomen, die voor fokkers zeer interessant zijn:
- Is de moeder belangrijker dan de vader?
- De X-factor
Om direct naar deze artikelen te gaan, klik hier

18-03-2008 : Notulen Jaarvergadering 2007 geplaatst

Onder de knop Over ons/Jaarverslagen vindt u de notulen van onze Jaarvergadering van 2007, zodat u deze ruim voor onze volgende Jaarvergadering op 17 mei 2008 kunt inzien.

17-03-2008 : Dekboek 2007 geplaatst

Onder de knop Dekboek vindt u het dekboek van 2007. Hierin staan alle hengsten die vorig jaar in Nederland een of meer merries hebben gedekt.

11-03-2008 : jaarverslag 2007 geplaatst

Bij de jaarverslagen vindt u nu ook die over vorig jaar. Deze is ook in de Breeders Special 2008 gepubliceerd.

09-03-2008 : twee artikelen geplaatst

Uit de Breeders Special 2007 hebben we twee artikelen overgenomen, die voor draverfokkers zeer interessant zijn:
- (Ont)wormen bij paarden
- Zijn de eerste veulens van een fokmerrie wel de beste?
Om direct naar deze artikelen te gaan, klik hier

febr. 2008 : Paard van het Jaar 2007

Virgill Boko is, net als in 2006, Paard van het Jaar geworden.
Bij de fokkers werd BOKO-stables voor de elfde keer kampioen, met als tweede de fokker van de River-paarden, Aad van Schie.

06-01-2008 : Hall of Fame op deze website compleet

In het afgelopen jaar hebben we maandelijks de foto's en teksten van een crack uit onze Hall of Fame op deze website geplaatst. Nu staat ook de laatste erop: Yellowa.
Om direct naar de Hall of Fame te gaan, klik hier

01-01-2008:

We wensen alle bezoekers van deze website en speciaal onze leden een gezond en gelukkig 2008 toe!!

27-10-2007: Nederlandse overwinning in UET-koers

In Oslo won de vierjarige Virgill Boko de Grand Prix UET voor vierjarigen, met op de sulky Hugo Langeweg jr. De eerste prijs bedroeg 230.000 Euro. Nog nooit won een Nederlands fokproduct een dergelijk hoog bedrag en een zo belangrijke koers. Wij feliciteren fokker John Bootsman van BOKO-stables met dit fantastische succes. Hij moet het doen met de eer, want er waren geen fokpremies te verdelen.

24 t/m 28 oktober 2007 : Excursie naar Normandië

De excursie naar Normandië is bijzonder geslaagd, vraag maar aan de deelnemers. De groep bestond uit 28 personen, inclusief organisator Ab Zaman, die tegenwoordig in Frankrijk woont. Het was echt een uitje voor levensgenieters: een luxe hotel, heerlijk eten en drinken, comfortabel vervoer, paarden kijken, 2x koersbezoek, veiling, stoeterijen en entrainementen en vooral veel lachen, wat wil een mens nog meer? De Betweter was ook deelnemer en heeft op Nakoersen zijn verslag al geplaatst. In het komende Fokkerijnummer zal ook een verslag met foto's worden geplaatst.

29-09-2007: Fokkers Trofee

In Wolvega hadden we onze gala-meeting met o.a. de Fokkers Trofee. Deze werd gewonnen door Willem W Boko, veruit het beste paard van zijn jaargang. Bij de merries won Wichita River. In alle koersen op deze avond was er, mede dankzij sponsor Subli-paardenvoeders, dubbele fokpremie voor de fokkers, dus 20 %!!!

28-09-2007 en 5-10-2007: 130 jaarlingen bij Unitrot!

Bij Unitrot werden redelijke prijzen betaald. Toch waren hier ook nog wel koopjes te vinden. Binnen twee jaar weten we welke jaarlingen de echte koopjes zijn geweest.

21-09-2007 : Interessant fokmateriaal bij Buitenzorg!

Bij de Buitenzorg-mixed-veiling werd o.a. een aantal zeer interessante fokmerries te koop aangeboden. Een aantal werd teruggekocht. Voor fokkers zijn dit gemiste kansen. Beter investeren in een goede fokmerrie dan het geld te besteden aan een dure dekhengst.

15-09-2007 : Prachtige Frisian Ascot-meeting!

Aansluitend aan de veiling organiseerde de 2Companions op zaterdag een symposium en (samen met G-J. Faber) een superieure koersmeeting in Wolvega. Voor heel veel liefhebbers van sport en fokkerij was dit puur genieten.
Ook qua publiciteit een geweldige opsteker voor de sport. John, Arnold, Jolanda en Fa. Faber langs deze weg bedankt!!

14-09-2007 : Goede prijzen bij de 2Companions!

Bij de 2Companions (Mollema en Boko-Bootsman) werden ca. 80 jaarlingen verkocht. De duurste (€ 100.000!) was Zack Boko, de Muscles Yankee-halfbroer van drie recente Derby-winnaars.
De op één na duurste (met € 70.000) was een Italiaanse jaarlinghengst van Pine Chip. Hij is het eerste product van de goede koersmerrie Dolores King 1.12,5.
Daarna volgde (met € 65.000) Zanetti Djamel, een Duitse hengst van Goetmals Wood uit Sipsey Boko, die een volle zus is van de eerder genoemde Derby-winnaars.
De gemiddelde prijs voor de Nederlandse jaarlingen bedroeg ca. € 9.000.

31-08-2007 : Jaarlingen weer duurder bij SWS!

Bij SWS verwisselden 65 jaarlingen van eigenaar. De duurste was Michael November, die voor € 66.000 werd verkocht. Dit is een zoon van General November uit Prix d'Amérique winnares Ina Scot. Sir Jean, een hengst van Love You uit Native Darby ging voor € 50.000 weg. De gemiddelde prijs voor de Nederlandse jaarlingen bedroeg € 15.879.

12-08-2006: Derby

Op Duindigt won Willem H Boko oppermachtig de Derby, waarmee zijn moeder Ineke P Boko, na Paul W en Virgill Boko, haar 3e Derby-winnaar afleverde. Tweede werd Woodland Valley van fokker Ab Zaman. De Merrie-Derby werd gewonnen door Wichita River (fokker Aad van Schie) en de Troost-Derby door Wisse (fokker Jaap Werners). Ook deze paarden komen uit gerenommeerde fokmerries: resp. Illya Kievitshof, Glamourous Yankee en Badiah Lelystad.

01-07-2006: Sweepstakes

In Groningen werden de Klassieke Sweepstakes verreden. Bij de hengsten en ruins won Willem H Boko oppermachtig, waardoor fokker John Bootsman in de laatste 9 jaren voor de zevende keer won bij de hengsten, waaronder met de volle broers van Willem H Boko: de Derbywinnaars Virgill Boko en Paul W Boko. Bij de merries won Watch the News gestuurd door haar fokker Arnold Mollema. De merrie is een halfzus van Odd's Against en Derbywinnares Until the End. De moeders van beide paarden, resp. Ineke P Boko en Isabel Pluto, hadden onlangs het predikaat "Klassiek" gekregen en Ineke P is ook al "Elite-merrie".

21-04-2007 : Jaarvergadering 2007

In Wolvega hielden we onze jaarvergadering voor ongeveer 55 toehoorders. Jan de Vries en Oek de Nooy-Bolwijn traden af na 10 jaar bestuurslid te zijn geweest. Oek een groot deel daarvan als secretaris/penningmeester. Zij is wegens haar grote verdienste voor onze vereniging tot ere-lid benoemd. Nieuw waren de oorkondes, die werden uitgereikt aan de fokkers van:
- Paard met de meeste starts in 2006: Urbi Beuckenswyk, fokker K. Schilstra
- Paard met de meeste overwinningen in 2006: Tears of Fire, fokkers G. Middeljans en J. Dekker
- Beste Ned. gefokte kortebaner van 2006: Utah Alki, fokker mevr. C. Alkema
Nieuw is ook het predikaat Klassieke fokmerrie, met een puntentelling via Klassieke en OB-1 koersen.
(Voor de regels: kijk onder de linkerknop [Elite & Klassiek])
Klassieke fokmerries zijn geworden:
- Ineke P Boko, eig. Boko-Stables
- Isabel Pluto, eig. A. Mollema
- Czarin Windspiel, eig. A. Zaman
Er waren ook twee nieuwe Elite-merries
- Ineke P Boko, eig. Boko-Stables
- Yna Wielinga, eig. D. Aalberts
Verder werden gehuldigd:
- Fokker van de Gouden Zweep-winnaar Passing Renka: J. Knipscheer
- Fokker van de Kamp. Ned. Paarden Topshot Norg: A. Been
- Vice-Kampioen-Fokker 2006: J. Knipscheer
- Kampioen-Fokker 2006: J. Bootsman Boko-Stables (voor de 10e keer!)
Na de lunch was er een interessante lezing over
"juridische en medische haken en ogen bij de verkoop van paarden"
door mr. A. Kroondijk en drs. W. Haytema.

10-04-2007 : Twee nieuwe artikelen op deze website

Met toestemming van de redactie van het blad "De Hoefslag" zijn twee interessante artikelen uit het Hoefslag-Fokkerijnummer van 2006 geplaatst. De ene over OCD en de andere over de voeding van fokmerrie en veulen. U vindt ze onderaan bij de artikelen.

febr. 2007 : Paard van het Jaar 2006

Na een nek-aan-nek-race in de puntentelling is Virgill Boko als eerste geëindigd voor Passing Renka.
Bij de fokkers werd BOKO-stables voor de tiende keer kampioen, met als tweede de fokker van o.a. Passing Renka, Jan Knipscheer.

14-01-2007 : Dekboek 2006

Het dekboek 2006 is op deze website geplaatst. Onder de knop <fokkerij> ziet u het onderdeel <dekboeken>.
Met dank aan de NDR-stamboek-afd. en Mark Walstra.

Begin januari 2007: Hall of Fame:

Er is een begin gemaakt met de Hall of Fame op deze website. Twee van de twaalf paarden zijn compleet. De rest wordt in de komende maanden aangevuld. Onder de knop <fokkerij> ziet u het onderdeel <Hall of Fame>.

dec. 2006: Hall of Fame:

Omdat de borden van Vriend en Speedy Volita opnieuw beplakt moesten worden, hangen ze sinds half december in Alkmaar, totdat ze bij aanvang van het volgende koersseizoen weer naar Groningen teruggaan. In Alkmaar kunt u dus tijdelijk 5 van de 12 borden bekijken.

dec. 2006: nog twee Jubileumkoersen

Omdat er in september twee Jubileumkoersen wegens te weinig inschrijvingen zijn geannuleerd op Duindigt en Wolvega, zijn deze in december opnieuw in het programma opgenomen. Met verhoogd prijzengeld, dubbele fokpremie en een beker voor de winnende fokker.

Ned. draverstamboek deel XI is uit

Begin december 2006 heeft de vereniging NDR deel XI van het draverstamboek uitgegeven. Een mooi Kerstgeschenk, bij NDR te verkrijgen voor 62,50 Euro, excl. verzendkosten.

Ned. stamboek op internet

Sinds september 2006 zijn de afstamming en de prestaties van de Nederlandse dravers via internet beschikbaar op de website van de vereniging NDR. Kijk onder afstammingen. (www.ndr.nl).

veilingen 2006

Tijdens 6 veilingdagen werden op enkele uitzonderingen na, goede prijzen betaald voor de jaarlingen. De kwaliteit en de bloedlijnen lijken ook steeds beter te worden, wat in de prijzen tot uitdrukking komt. Voor de resultaten wordt verwezen naar de websites van de verschillende veiling-organisaties.

30-09-2006: Fokkers Trofee

In Wolvega hadden we onze gala-meeting met o.a. de Fokkers Trofee. Deze werd gewonnen door Virgill Boko, veruit het beste paard van zijn jaargang. We sloten met deze meeting ook onze jubileumtour af, met o.a. verhoogd prijzengeld, dubbele fokpremies, de presentatie van de wereldmerrie Peace Corps en de onthulling de laatste drie borden van onze Hall of Fame. Het supertrio van Wolvega is Action Skoatter, Herbie W en Mistral Nora, waarvan de borden werden onthuld door de fokkers, eigenaren en hun familie.

24-09-2006

Op Duindigt werd de Westland-dag georganiseerd met veel sponsoren uit het drafsportgekke Westland. Eén van die sponsors was Leo Schalkoort, die als draverfokker actief is en veel collega-fokkers blij maakte met een verhoging van de fokpremie tot 15 % van alle (verhoogde) prijzen tijdens deze meeting. Namens alle winnende fokkers bedanken wij Leo langs deze weg voor dit mooie initiatief, dat een goede stimulans is om vooral Nederlands te blijven fokken.

september 2006

De Fokkersvereniging bestaat 60 jaar en laat dat weten met een Jubileumtour langs de drafbanen, waar in een aantal koersen de prijzen worden verhoogd (dankzij sponsors NDR, DNR-Holding en Boko-stables) en de fokpremies worden verdubbeld. Ook op elke grasbaan wordt voor twee koersen de fokpremie door de Fokkersvereniging verdubbeld naar 20 %. Daarnaast is een zogenaamde Hall of Fame gemaakt: grote borden met verhalen en foto's van de 12 bekendste Nederlandse harddravers. De vier grote drafbanen krijgen elk een drieluik in bruikleen en de borden worden tijdens de Jubileumtour onthuld door de fokkers, trainer of eigenaren van deze beroemde paarden.

13-08-2006

Op Derby-day had fokker BOKO-stables zijn dag van het jaar: overwinningen in de Derby (Virgill Boko), de Merrie-Derby (Venus Boko) en de Troost-Derby (Vina Boko).

02-07-2006

In Groningen werden de Klassieke Sweepstakes verreden. Bij de hengsten en ruins won Virgill Boko oppermachtig, waardoor fokker John Bootsman in de laatste 8 jaren voor de zesde keer won bij de hengsten, waaronder met de volle broer van Virgill Boko, Derbywinnaar Paul W Boko. Dat kleine fokkers niet voor de grote behoeven onder te doen bewees Henk Hamming, die als fokker/eigenaar/trainer/rijder bij de merries won met zijn Ventura HH.

13-05-2006

In Wolvega hielden we onze jaarvergadering voor ongeveer 60 toehoorders. Vanwege ons 60-jarig jubileum was deze vergadering gelardeerd met enkele feestelijkheden. Zowas er een stukje muziek tijdens de lunch. Ons eerste "Hall of Fame"-bord werd onthuld en natuurlijk had Action Skoatter de primeur. Na de verloting ging de echte Jouster stoeltjesklok met Hugo Buyl mee naar België.

22-04-2006

In Wolvega organiseerde Casper Veldink zijn al bijna traditionele Spendic-dag met extra prijzengeld in de koersen en ook nog een verdubbeling van de fokpremie tot 20% van de prijzen. Namens alle winnende fokkers bedanken wij Casper langs deze weg voor dit fantastisch mooie initiatief.

05-04-2006

Er zijn twee interessante artikelen toegevoegd aan deze website. Tevens zijn er twee foto's van Elite-merries geplaatst: van Varna Pluto en Virgill Meadow en bij de moederlijnen is een unieke foto van Kreutzer opgenomen. Onder de knop "over ons" zijn de laatste jaarverslagen van de Fokkersvereniging een nieuw item.

07-03-2006

Onder de knop Fokkerij is een nieuw item aan de site toegevoegd: Toppers. Bij de toppers kunt u een overzicht vinden van de meest winnende, snelste en meest verdienende Nederlandse dravers ooit. Ook is er een overzicht van alle toppaarden die ooit "draver van het jaar" werden. Ga snel kijken!

22-02-2006

Het aantal gedekte merries is in 2005 gestegen ten opzichte van 2004. In 2005 mocht circa 30 extra merries naar de hengst dan in 2004. De meest gevraagde hengst in 2004 was Yankee Mustang met 44 dekkingen. Hij wordt op de voet gevolgd door Incredible Crafts met 42 dekkingen. Om zelf het dekboek in te kijken klik hier

12-01-2006

John Bootsman is met zijn BOKO Stables Holland B.V. kampioenfokker van 2005 geworden. Kampioen is hij nu al voor de 9e keer. Op de tweede plaats eindigde fokker Arnold Mollema (Derby-winnares Until the End) voor Aad van Schie (de River-paarden). De lijst van kampioenfokkers is bijgewerkt (zie onder de knop "Fokkers >").

08-01-2006

Er zijn 4 oude veulenfoto's geplaatst op de veulenpagina. Kijk eens bij de G-, R- en V-jaargang.

09-12-2005

Onder de knop "Over ons >" is een nieuw onderdeel geplaatst: Acties. In dit onderdeel kunt u onze aanbiedingen en/ of acties vinden. Neem snel een kijkje!


voor de bestuursleden: Wensenlijst.


Hall of Fame:

Er is een begin gemaakt met de Hall of Fame op deze website. Twee van de twaalf paarden zijn compleet. De rest wordt in de komende maanden aangevuld. Om een kijkje te nemen, click: hier

Eind dec. 2006:

We wensen alle bezoekers van deze website en speciaal onze leden plezierige feestdagen en een gezond en gelukkig 2007 toe!!


vuurwerk
Gelukkig Nieuwjaar!!!

Hall of Fame:

Omdat de borden van Vriend en Speedy Volita opnieuw beplakt moesten worden, hangen ze sinds half december in Alkmaar, totdat ze bij aanvang van het volgende koersseizoen weer naar Groningen teruggaan.

dec. 2006: nog twee Jubileumkoersen

Omdat er in september twee Jubileumkoersen wegens te weinig inschrijvingen zijn geannuleerd op Duindigt en Wolvega, zijn deze in december opnieuw in het programma opgenomen. Met verhoogd prijzengeld, dubbele fokpremie en een beker voor de winnende fokker.

Ned. draverstamboek deel XI is uit

Begin december 2006 heeft de vereniging NDR deel XI van het draverstamboek uitgegeven. Een mooi Kerstgeschenk, bij NDR te verkrijgen voor 62,50 Euro, excl. verzendkosten.

Ned. stamboek op internet

Sinds september 2006 zijn de stamboekgegevens van de Nederlandse dravers via internet beschikbaar op de website van de vereniging NDR. Kijk onder afstammingen. (www.ndr.nl).

veilingen 2006

Tijdens 6 veilingdagen werden op enkele uitzonderingen na, goede prijzen betaald voor de jaarlingen. De kwaliteit en de bloedlijnen lijken ook steeds beter te worden, wat in de prijzen tot uitdrukking komt. Voor de resultaten wordt verwezen naar de websites van de verschillende veiling-organisaties.

30-09-2006

In Wolvega hadden we onze gala-meeting met o.a. de Fokkers Trofee. Deze werd gewonnen door Virgill Boko, veruit het beste paard van zijn jaargang. We sloten met deze meeting ook onze jubileumtour af, met o.a. verhoogd prijzengeld, dubbele fokpremies, de presentatie van de wereldmerrie Peace Corps en de onthulling de laatste drie borden van onze Hall of Fame. Het supertrio van Wolvega is Action Skoatter, Herbie W en Mistral Nora, waarvan de borden werden onthuld door de fokkers, eigenaren en hun familie.

24-09-2006

Op Duindigt werd de Westland-dag georganiseerd met veel sponsoren uit het drafsportgekke Westland. Eén van die sponsors was Leo Schalkoort, die als draverfokker actief is en veel collega-fokkers blij maakte met een verhoging van de fokpremie tot 15 % van alle (verhoogde) prijzen tijdens deze meeting. Namens alle winnende fokkers bedanken wij Leo langs deze weg voor dit mooie initiatief, dat een goede stimulans is om vooral Nederlands te blijven fokken.

september 2006

De Fokkersvereniging bestaat 60 jaar en laat dat weten met een Jubileumtour langs de drafbanen, waar in een aantal koersen de prijzen worden verhoogd (dankzij sponsors NDR, DNR-Holding en Boko-stables) en de fokpremies worden verdubbeld. Ook op elke grasbaan wordt voor twee koersen de fokpremie door de Fokkersvereniging verdubbeld naar 20 %. Daarnaast is een zogenaamde Hall of Fame gemaakt: grote borden met verhalen en foto's van de 12 bekendste Nederlandse harddravers. De vier grote drafbanen krijgen elk een drieluik in bruikleen en de borden worden tijdens de Jubileumtour onthuld door de fokkers, trainer of eigenaren van deze beroemde paarden.

13-08-2006

Op Derby-day had fokker BOKO-stables zijn dag van het jaar: overwinningen in de Derby (Virgill Boko), de Merrie-Derby (Venus Boko) en de Troost-Derby (Vina Boko).

02-07-2006

In Groningen werden de Klassieke Sweepstakes verreden. Bij de hengsten en ruins won Virgill Boko oppermachtig, waardoor fokker John Bootsman in de laatste 8 jaren voor de zesde keer won bij de hengsten, waaronder met de volle broer van Virgill Boko, Derbywinnaar Paul W Boko. Dat kleine fokkers niet voor de grote behoeven onder te doen bewees Henk Hamming, die als fokker/eigenaar/trainer/rijder bij de merries won met zijn Ventura HH.

13-05-2006

In Wolvega hielden we onze jaarvergadering voor ongeveer 60 toehoorders. Vanwege ons 60-jarig jubileum was deze vergadering gelardeerd met enkele feestelijkheden. Zowas er een stukje muziek tijdens de lunch. Ons eerste "Hall of Fame"-bord werd onthuld en natuurlijk had Action Skoatter de primeur. Na de verloting ging de echte Jouster stoeltjesklok met Hugo Buyl mee naar Belgi.

22-04-2006

In Wolvega organiseerde Casper Veldink zijn al bijna traditionele Spendic-dag met extra prijzengeld in de koersen en ook nog een verdubbeling van de fokpremie tot 20% van de prijzen. Namens alle winnende fokkers bedanken wij Casper langs deze weg voor dit fantastisch mooie initiatief.

05-04-2006

Er zijn twee interessante artikelen toegevoegd aan deze website. Tevens zijn er twee foto's van Elite-merries geplaatst: van Varna Pluto en Virgill Meadow en bij de moederlijnen is een unieke foto van Kreutzer opgenomen. Onder de knop "over ons" zijn de laatste jaarverslagen van de Fokkersvereniging een nieuw item.

07-03-2006

Onder de knop Fokkerij is een nieuw item aan de site toegevoegd: Toppers. Bij de toppers kunt u een overzicht vinden van de meest winnende, snelste en meest verdienende Nederlandse dravers ooit. Ook is er een overzicht van alle toppaarden die ooit "draver van het jaar" werd. Ga snel kijken!

22-02-2006

Het aantal gedekte merries is in 2005 gestegen ten opzichte van 2004. In 2005 mocht circa 30 extra merries naar de hengst dan in 2004. De meest gevraagde hengst in 2004 was Yankee Mustang met 44 dekkingen. Hij wordt op de voet gevolgd door Incredible Crafts met 42 dekkingen. Om zelf het dekboek in te kijken klik hier

12-01-2006

John Bootsman is met zijn BOKO Stables Holland B.V. kampioenfokker van 2005 geworden. Kampioen is hij nu al voor de 9e keer. Op de tweede plaats eindigde fokker Arnold Mollema (Derby-winnares Until the End) voor Aad van Schie (de River-paarden). De lijst van kampioenfokkers is bijgewerkt (zie onder de knop "Fokkers >").

08-01-2006

Er zijn 4 oude veulenfoto's geplaatst op de veulenpagina. Kijk eens bij de G-, R- en V-jaargang.

09-12-2005

Onder de knop "Over ons >" is een nieuw onderdeel geplaatst: Acties. In dit onderdeel kunt u onze aanbiedingen en/ of acties vinden. Neem snel een kijkje!

30-10-2005

Starfighter LM won op Duindigt voor de derde keer op rij het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal. Dat hebben tot nu toe maar twee dravers gepresteerd. In de vorige eeuw heeft alleen de fameuze hengst Roland drie keer kunnen winnen. Dat gebeurde twee alfabets (50 jaar) geleden.

16-10-2005

De Prijs der Giganten werd in Wolvega gewonnen door de Zweedse crack Malabar Circle As, voor Vibelzee's Ambassador As.

14-10-2005

Ook bij SWS waren de veilingprijzen goed, waarbij opviel dat voor het eerst in jaren de Nederlands geregistreerde jaarlingen (gem. 16.300 Euro) meer opbrachten dan de Duitse (gem. 14.300 Euro), de Franse (gem. 11.000 Euro) en de Zweedse (gem. 10.200 Euro)

13-10-2005

Bij de zgn. Gigantenveiling werden, naast 18 jaarlingen, ook nog 21 veulens geveild. Zij brachten goede prijzen op. Vooral de eerste twee Nederlandse veulens van de Franse crack Jag de Bellouet waren duur: 17 en 26 mille!

07-10-2005

Bij de tweede Unitrot-veiling lag het gemiddelde iets lager dan de week tevoren, met nogal wat afwezige en ingehouden paarden. Vooral vr de pauze waren de prijzen te laag.HET LAATSTE NIEUWS

Voor ons laatste nieuws in het heden:
click hier